Întrebarea lui Ion CRISTOIU: Va fi posibil un „Dragă Stolo” și în cazul lui Nicolae Ciucă? / SUPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024

Publicat: 05/08/2024, 13:04
Actualizat: 05/08/2024, 13:11

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu analizează spectrul politic, cu câteva luni înaintea scrutinului pentru funcția supremă în stat. Cristoiu pornește analiza comparativă cu precedentele alegeri, încă din anul 1996, atunci când „se știau candidații” și „nu a avut loc nicio surpriză”, deși, Ion Iliescu „a jucat un pic de teatru”. 

Prima surpriză mare a apărut în anul 2000, atunci când președintele în exercițiu, Emil Constantinescu, a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat. Decizia lui Constantinescu a provocat un dezastru pentru drepta, spune Ion Cristoiu.

2000 a venit cu o mare surpriză. În 17 iulie 2000, Emil Constantinescu a anunțat că nu va mai candida.

A fost o mare surpriză anul acela. Toată lumea știa că va candida Iliescu, din partea PDSR, și Vadim Tudor, din partea PRM. Mai erau și alții, dar dincoace a fost o mare bulversare, la partea dreaptă, pentru că, cu chiu, cu vai, s-a găsit Mugur Isărescu. A fost un dezastru, deci, putem spune că au fost alegeri cu surprize.

Patru ani mai târziu, cursa pentru prezidențiale avea să aducă o altă mare surpriză: retragerea din cursă a lui Teodor Stolojan, moment care rămâne în istoria politică drept „Dragă Stolo”.

În anul 2004, din partea PSD era anunțat și a candidat domnul Adrian Năstase, și din partea Alianței DA, din partea dreptei, candida Teodor Stolojan la președinție, în tandem cu Traian Băsescu, care trebuia să fie premier.

A fost anul unei mari surprize asemănătoare cu cea din 2000 și anume, pe 2 octombrie 2004, Traian Băsescu a anunțat că Stolojan e bolnav și că renunță la candidatură și atunci a avut loc o mișcare extraordinară. Traian Băsescu a devenit candidat la președinție, mișcare care a produs derută în rândurile PSD-ului și candidat premier urma să fie Călin Popescu Tăriceanu, explică Ion Cristoiu.

Și următorul scrutin a fost marcat de un moment surpriză: desemnarea lui Klaus Iohannis drept candidat pentru alegerile prezidențiale, din partea PNL.

În 2014, pe 21 iulie, a fost o delegație permanentă a noului partid care era PNL, alcătuit din PDL și PNL, și l-a desemnat pe Klaus Iohannis candidat. Pe 30 iulie, și-a lansat Victor Ponta candidatura pentru președinția României. Pe 19 august, și-a anunțat și Elena Udrea candidatura.

A fost un an cu două surprize. Prima și cea mai importantă, noi știam, eram siguri prin primăvară, la începutul lui 2014, că va candida Crin Antonescu pentru președinție, din partea dreptei, a PNL, și dincolo va fi Victor Ponta. A avut loc această apariție a lui Klaus Iohannis, care a fost o mișcare destul de interesantă și a Elenei Udrea, pentru că s-a știut, până în august 2014, că va candida domnul Diaconescu

În 2019, a fost un scrutin previzibil. Klaus Iohannis s-a înscris pentru un nou mandat, pe care l-a câștigat în fața Vioricăi Dăncilă, președinte al PSD.

În super-anul electoral 2024, cu doar trei luni înaintea prezidențialelor, „e ceață”, afirmă Ion Cristoiu. Singurii candidați cerți, anunțați, sunt George Simion, din partea AUR, și Elena Lasconi, de la USR.

Despre Mircea Geoană nu se știe dacă va candida, iar la PSD este „un balamuc total”, mai spune Ion Cristoiu.

Suntem în 4 august și hai să vedem ce știm sigur! Sigur știm că este desemnat oficial, din partea AUR, Simion, care-și duce campania. Știm, din partea USR, Elena Lasconi, care și ea a fost desemnată, Ana Birchall. Restul e ceață. Știm, în principiu, că din partea PNL va fi Nicolae Ciucă, dar el nu a fost încă desemnat oficial, deși e august.

La Mircea Geoană nici nu știm dacă va candida. Sigur că se spune. Deocamdată, el e secretar general adjunct la NATO. Poate că nu va candida și își va reînnoi funcția.

Dincolo, la PSD e un balamuc total, habar n-avem. Nimeni nu știe când, cine va candida, cum va candida.

La PSD, care poate fi surpriza? Când și dacă va candida Ciolacu, nu e surpriză. Și dacă îl va pune pe Grindeanu nu e surpriză.

Ion Cristoiu „vede”, totuși, o surpriză. Și aceea ar putea fi de la PNL. Adică, Nicolae Ciucă ar putea fi înlocuit în ultimul moment.

Singura surpriză care poate fi, și vă fac această provocare, este ca la PNL să aibă loc o „Dragă Stolo”. Adică, în ultimul moment, așa cum a fost atunci, în octombrie, domnul Ciucă să fie înlocuit, să se anunțe că se retrage, că-i bolnav, nu știu cu cine de la PNL și atunci chiar că ar fi o lovitură. Și întrebarea pe care mi-o pun este: va fi posibil un Dragă Stolo și în cazul lui Nicolae Ciucă?, încheie Ion Cristoiu.

CITEȘTE ȘI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Scandaluri în armata Ucrainei. General acuzat că a omorât „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”
Cum a apărut Gabriela Cristea pe plajă, la Mamaia. Criticată de fani după o postare...
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem...
Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!'...
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
Vise spulberate pentru supravieţuitorii accidentului de la 2 Mai. Cristina şi Alex vor afla dacă...
"A băgat în pământ un suflet nevinovat" - Bunicul băiețelului ucis în accidentul din Pantelimon,...
Beny avea doar 29 de ani când a fost lovit din plin de o mașină...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Este legal să folosești banda 1 la semaforul verde intermitent dacă nu virezi la dreapta?
Tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu. SUA: Atac iminent al Iranului şi al Hezbollah asupra Israelului
ZECI de morminte MISTERIOASE din Egiptul Antic au fost scoase la lumină
Se confiscă toți banii. Rămâi pe loc fără cont bancar: Statul a demarat procedura
Dorian Popa ar putea să se lase de cântat. Cât câștigă artistul din muzică
Carmen Bruma a pozat topless la vârsta de 47 ani. Cât de bine arată soția...
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
Oana Ioniță, despre experiența din Ibiza. Ce vedete a întâlnit dansatoarea? „Au fost cei mai...
Ce se întâmplă cu tânărul de 20 de ani care a provocat accidentul mortal de...
BANCUL ZILEI: O tânără blondă se teme că soțul ei are o aventură. Nervoasă, merge...
Templul unui cult rar și practici funerare necunoscute, scoase la lumină într-o necropolă etruscă