Prima pagină » ALEGERI 2024 » ÎNTREBAREA lui Remus Pricopie pentru Mircea GEOANĂ: Cine finanțează? / „Geoană NU are voie să deruleze o CAMPANIE electorală în România”

ÎNTREBAREA lui Remus Pricopie pentru Mircea GEOANĂ: Cine finanțează? / „Geoană NU are voie să deruleze o CAMPANIE electorală în România”

ÎNTREBAREA lui Remus Pricopie pentru Mircea GEOANĂ: Cine finanțează? / „Geoană NU are voie să deruleze o CAMPANIE electorală în România”

La întrebările adresate de Mișcarea „România Renaște”, în numele lui Mircea Geoană pentru rectorul SNSPA, Remus Pricopie răspunde cu una simplă: Cine finanțează?

Rectorul SNSPA revine miercuri cu un nou mesaj pentru secretarul general adjunct al NATO. „Ziua de ieri (n.r. marți) a trecut, fiind marcată de o agitație fără precedent în Echipa Geoană”, scrie Pricopie, într-o postare pe Facebook.

Rămâne, însă, fără răspuns o întrebare fundamentală: cine finanțează cea mai amplă campanie politică imorală și ilegală din ultimii 30 de ani, cu scopul explicit de a prelua conducerea țării „pentru următorii zece ani” – ca să precizăm obiectivul, enunțat chiar de Secretarul General Adjunct al NATO?

Pricopie vorbește despre o tentație a unui politician de a apela la „mijloace ilicite” și oferă exemplele Liviu Dragnea, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy, ultimii doi fiind foști președinți ai Franței.

Tentația de a apela la mijloace ilicite pentru a maximiza șansele electorale ale unui politician a existat și va continua să existe, atât timp cât reacția societății, în ansamblul său, nu este una fermă.

S-a întâmplat în România – cazul Liviu Dragnea este numai unul dintre cele relevante –, dar s-a întâmplat și „la case mai mari”. Să ne aducem aminte de foștii președinți Jacques Chirac (1995-2007) și Nicolas Sarkozy (2007-2012), amândoi condamnați de justiția din Franța pentru finanțări ilegale ale activităților politice.

Un alt exemplu este cel al fostului premier italian, Silvio Berlusconi, despre care Pricopie amintește că „a avut multiple dosare de corupție, fiind condamnat, de diferite instanțe, la peste 11 ani de închisoare”.

„Geoană NU are voie să deruleze o campanie electorală în România”

Prin urmare, având toate aceste exemple nefericite, oare de ce ar fi nepotrivit să cerem politicienilor români să explice public cum își finanțează acțiunile electorale?, se întreabă rectorul SNSPA.

Pricopie punctează că întrebarea pe care i-o adresează adjunctului de la NATO este legitimă din două motive:

  1. Mircea Geoană este înalt funcționar internațional, prin urmare NU are voie să deruleze o campanie electorală în România;
  2. Mircea Geoană are antecedente pe linia „beneficiilor necuvenite”, antecedente „îngropate”, până în acest moment, atât juridic, cât și mediatic. Unele îl vizează direct pe el, altele au legătură cu familia extinsă. Mă întreb oare cum ar fi să avem un președinte de țară despre care știm – există înregistrări video, care circulă pe rețelele sociale – că în tinerețe (mai exact, în 2009) avea o bucurie specială când primea mită electorală bani cash, chiar în biroul său de președinte de partid? Oare cum se potrivește această practică cu tabloul mai larg al „bătăliei” pentru viitorul României?

Revenind la postarea sa de marți în care îndemna „Folow the Money”, Pricopie completează.

P.S. Un prieten mi-a semnalat ieri că principiul „Folow the money!” poate avea, în cazul lui Mircea Geoană, și alte derivate, de exemplu: „Folow the money of the brother-in-law!”. Posibil să fie corectă observația.

Reactorul SNSPA încheie mesajul cu un al doilea post scriptum, în care anunță că „despre Geoană, AUR și Moscova o să vorbim la momentul potrivit”.

CITEȘTE ȘI: