Prima pagină » ALEGERI 2024 » Legea Iohannis, AVIZ favorabil de la Consiliul Legislativ/ Șeful statului, cale liberă să ajungă SENATOR

Legea Iohannis, AVIZ favorabil de la Consiliul Legislativ/ Șeful statului, cale liberă să ajungă SENATOR

Legea Iohannis, AVIZ favorabil de la Consiliul Legislativ/ Șeful statului, cale liberă să ajungă SENATOR
Foto: X

Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, a avizat favorabil, propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente „Legii Iohannis”.

Consiliul legislativ arată că legea în discuție are un caracter de aplicabilitate atât de restrâns încât ”ar putea determina concluzia că această lege a fost adoptată intuitu personae”.

 

Potrivit documentului, ”Deși, teoretic, norma propusă pentru completare nu poate fi considerată ca având caracter individual, totuși frecvența extrem de scăzută de aplicare a normei, precum și momentul adoptării, ar putea determina concluzia că această lege a fost adoptată intuitu personae, cu consecința încălcării dispozițiilor art. 1 alin. (3) din Constituție, referitoare la statul de drept. Astfel, deși norma propusă este aplicabilă și pe viitor, dată fiind diferența dintre dimensiunea mandatului Președintelui României și mandatul senatorilor și deputaților, următorul moment în care norma ar fi aplicabilă va fi cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2044, întrucât abia atunci Președintele României se va putea afla în ipoteza normei, respectiv în situația în care alegerile parlamentare se organizează în ultimele 3 luni ale mandatului acestuia.”, mai precizează documentul.

 

 

 

 

 

 

 

În analiza Consiliului Legislativ se arată că această lege nu corespunde Codului de bune practici în materie electorală și nu respectă liniile directoare adoptat în raportul Comisiei de la Veneția.

”Modificarea propusă nu se circumscrie unuia dintre domeniile enumerate exemplificativ pentru care Codul bunelor practici în materie electorală. Linii directoare și raport explicativ, adoptat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) recomandă să nu fie modificate cu mai puțin de un an înaintea alegerilor. Totuși, scopul acestor recomandări, așa cum rezultă din documentul menționat, este de a asigura stabilitatea legislației electorale ca element important al credibilității procesului electoral.

DOCUMENTUL poate fi consultat aici.

 

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu nu ar susține proiectul prin care Iohannis ar putea deveni SENATOR: Nu l-am votat niciodată și nici nu o să-l votez

 

 

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și