Ministerul Afacerilor Externe anunță că nu se vor organiza secții de votare în unele state și orașe din străinătate, din motive obiective. Într-o conferință de presă, reprezentantul MAE, Iulian Ivan, a dat ca exemple Afganistan, Mali, Odesa și altele.
Din motive obiective, nu se vor organiza secții de votare în următoarele state și orașe: Afganistan, pentru că militarii români au fost restrași din teatrele de operațiuni, Mali, pentru că nu mai avem militari în acest stat, Odesa, unde activitatea Consulatului este suspendată temporar. În Sudan, activitatea misiunii a fost preluată de ambasada României la Addis Abeba. În Venezuela, misiunea diplomatică a fost închisă iar în Libia, a fost relocată la Tunis. În Coreea de Nord, activitatea este suspendată temporar iar la Ierusalim, din cauza condițiilor de securitate din zonă, a declarat oficialul MAE.
MAE va organiza 915 secții de votare în străinătate, cu 80 mai multe. Este cel mai mare număr de secții de până acum stabilite în diaspora.
„Statistic, sunt cu 80 de secții mai mult decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost înființate 835 de secții de votare, 167 de secții mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înființate 748 de secții și cu 474 de secții mai multe decât la europarlamentarele din 2019, a precizat eprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, Iulian Ivan.
Conform reprezentantului MAE, cele mai multe secții de votare vor fi organizate în statele cu cele mai mari comunități de români, respectiv în Italia 150 de secții de votare, în Spania, 147 de secții.
În Regatul Unit al Marii Britanii – 104 secții de votare, Germania, 87 de secții, Franța și Principatul Monaco – 67 secții și Republica Moldova – 52 secții. În SUA vor fi 45 de secții de votare, iar în Belgia, 24 de secții, Austria 17 secții și Irlanda 16 secții de votare iar Regatul Țărilor de Jos – 16 secții. În Danemarca vor fi 14 secții și Canada -12 secții de votare.
CITEȘTE ȘI: