Mai sunt două săptămâni până la alegerile din SUA. Ce arată sondajele de opinie
Cursa dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump pentru președinția SUA rămâne foarte strânsă. În două săptămâni sunt alegerile prezidențiale. Potrivit mai multor sondaje, Kamala Harris are un avantaj restrâns. În statele cheie, balanța este aproape echilibrată.
Harris conduce cu patru puncte, 50% la 46%, potrivit sondajului săptămânal Morning Consult publicat marți. Față de sondajele anterioare, vicepreședinta a suferit o scădere față de scorul 51%-45%. Un sondaj Reuters/Ipsos, tot publicat marți, a arătat că Harris are un avans de trei puncte, 46% la 43%. Harris îl depășește pe Trump cu doar un punct – 49%-48% – în sondajul Emerson College publicat vineri.
Alegerile din SUA: Potrivit ultimelor sondaje, diferența dintre cei doi candidați se reduce
Harris conduce cu un punct, 45% la 44%, în sondajul USA Today/Suffolk University, acesta fiind realizat în perioada 14-18 octombrie, notează Forbes. Pare că diferența dintre ea și Trump se reduce în comparație cu sondajul din august. după ce Harris a avut un avans de două puncte în septembrie și începutul lui octombrie și un avans de patru puncte în august.
Trump a recâștigat un avantaj asupra lui Harris în sondajul Fox News publicat miercuri, care arată că el conduce cu 50%-48%. Harris conduce în alte două sondaje publicate miercuri: are un avantaj de cinci puncte (52%-47%) în sondajul Marist College și un avans de patru puncte (49%-45%) în sondajul Economist/YouGov.
Trump și Harris au fost la egalitate, cu 48%, într-un nou sondaj NBC realizat în rândul alegătorilor înregistrați și publicat pe 13 octombrie, în timp ce un sondaj ABC/Ipsos publicat în aceeași zi arată un avantaj de două puncte pentru Harris (50%-48%).
Trump ar putea câștiga în Pennsylvania, Arizona și Georgia la o diferență de un procent
Harris conduce la limită în Michigan, Wisconsin și Nevada, în timp ce Trump are un avantaj în Pennsylvania, Arizona, Carolina de Nord și Georgia, conform sondajelor publicate de FiveThirtyEight. Asta înseamnă că Trump ar câștiga alegerile dacă sondajele la nivel de state s-ar dovedi a fi corecte. Pennsylvania, Arizona și Georgia sunt state „swing” – state violete, considerate că majoritatea electoratului este indecis spre deosebire de statele considerate democratice ( „albastre”) și statele considerate republicane („roșii”). Dacă majoritatea alegătorilor din cele trei state l-ar vota, Trump ar obține 11 voturi ale electorilor din Arizona, 20 voturi din Pennsylvania și 16 din Georgia. Ar avea 47 de voturi ale electorilor în plus pe lângă cele 232 voturi ale electorilor din „fiefurile republicane asigurate” (Texas, Florida, Carolina de Nord, Tennessee, Indiana, Ohio, Missouri etc.).
Potrivit CNN , consilierii de top ai lui Kamala Harris care privesc cifrele se declară îngrijorați – majoritate a americanilor spun că țara este pe drumul greșit. Dar sunt încă încrezători că democrata va recupera. Se anunță „război” în următoarele două săptămâni.
„Din punct de vedere istoric, ar fi neobișnuit ca șapte state să ajungă la un punct sau mai puțin. Dar cred că, în acest moment, trebuie să presupunem că aceasta este o posibilitate distinctă. Democrații ar dori ca Donald Trump să nu obțină mai mult de 46% din voturi”, a spus David Plouffe, directorul de campanie al lui Barack Obama în 2008, care îi este consilierul principal al Kamalei Harris.
Dar în statele de pe câmpul de luptă, „asta nu este realitatea. El va ajunge până la 48% în toate aceste state. Și așa că trebuie doar să ne asigurăm că atingem pragul de câștig, care, în funcție de stat, ar putea fi 50, ar putea fi 49,5”, a mai spus consilierul.
Potrivit Fox News, casele de pariuri din Maryland, Nevada, New York, Pennsylvania și Wisconsin și-au schimbat cotațiile cu două săptămâni înainte. Trump este în topul clasamentului printre alegătorii latino-americani în ultimul sondaj. Pentru democrați, principala preocupare este că Harris are mai puțini alegători de culoare decât președintele Biden. Pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme, campania și-a trimis cel mai popular politician din istoria recentă a Statelor Unite: fostul președinte Barack Obama. El făcut campanie pentru Harris în Arizona și Nevada.