Marcel Ciolacu, pentru Der Standard: Așteptăm ca România să adere pe DEPLIN la spațiul Schengen din 2025. Va fi o mare VICTORIE

Publicat: 22 11. 2024, 12:00
Actualizat: 22 11. 2024, 12:01

„Va fi o mare victorie pentru poporul român și pentru guvernul României” aderarea pe deplin la Spațiul Schengen, declară premierul Ciolacu pentru Der Standard. 

Marcel Ciolacu a acordat un interviu publicației austriece în care a vorbit despre eforturile Guvernului pentru aderarea pe deplin a României la spațiul comunitar de liberă trecere și despre veto-ul Austriei.

Premierul român a fost întrebat dacă „s-a înțeles” cu Karl Nehammer în ceea ce privește opoziția Austriei privind integrarea în Schengen pe cale terestră.

Am avut mai multe discuții cu cancelarul Karl Nehammer, ultima dintre ele marți. Când miniștrii de interne ai României, Bulgariei și Austriei se vor întâlni vineri la Budapesta, se va lua o decizie pentru data de 13 decembrie, când are loc Consiliul Miniștrilor de Interne ai UE, a răspuns Ciolacu.

În opinia lui Ciolacu, „este important să așteptăm și ce se întâmplă în Țările de Jos, unde coaliția guvernamentală s-a schimbat”. Însă, în Austria, cel mai probabil, social-democrații vor fi membri ai unei coaliții de guvernare, ceea ce va înlesni dialogul pe acest subiect.

Ciolacu menționează că obiectivul României pentru aderarea completă este 1 ianuarie 2025.

În ceea ce privește Austria, sunt încrezător că, în cazul unei coaliții care să includă și Partidul Social-Democrat, se va ajunge mult mai ușor la o înțelegere. Va fi o mare victorie pentru poporul român și pentru guvernul României. Așteptăm ca România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând din 2025, a declarat Ciolacu pentru Der Standard.

Deși veto-ul Austriei din 8 decembrie 2021 a avut un „impact negativ”, premierul Ciolacu spune că este important „să vedem relațiile bune, politice și economice”, dintre cele două state.

Veto-ul a fost o decizie de politică internă a Austriei și a avut, desigur, un impact negativ. Dar este mult mai important să vedem relațiile bune, politice și economice, dintre România și Austria, parteneriatele care durează de ani de zile, investițiile austriecilor aici, precum și numeroșii români care au ales Austria ca a doua casă. Aceste lucruri nu trebuie în niciun caz afectate de un veto, a declarat Ciolacu pentru publicația amintită.

Vineri, premierul Ciolacu este într-o vizită de lucru la Budapesta, unde va purta discuții cu omologul său ungar, Viktor Orbán, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Citește aici. 

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI: