Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le-a mulțumit bucureștenilor pentru votul la referendumul local și deja a solicitat public partidelor politice ca într-o săptămână să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a rezultatelor votului.
Nicușor Dan le-a mulțumit locuitorilor Capitalei pentru participarea la vot și pentru că au înțeles miza uriașă a acestui demers.
Ultimele cifre ale Autorității Electorale Permanente (AEP) arată că la referendumul din Capitală au votat 732.106 de votanți, ceea ce înseamnă aproape 41% (40,97%) din alegătorii înscriși pe listele permanente.
„Vreau să mulțumesc bucureștenilor care au venit număr așa de mare la referendum, le mulțumesc că au înțeles miza uriașă pentru oraș a acestui exercițiu democratic. Prin voința lor, orașul revine la normalitate și la rațiune de la care jocuri politicianiste făcute acum 20 de ani l-au deturnat, ducând organizarea orașului în absurd”, a declarat Nicușor Dan.
Edil-șef al Capitalei a dat asigurări că înțelege responsabilitatea pe care votul de azi i-a transferat-o.
„Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative, însă, după votul de azi, dacă nu vom reuși, nu o să avem nicio scuză. Votul de azi trebuie să fie confirmat de Parlament. Nu cred că partidele politice pot să ignore voința 500.000 de bucureșteni. Însă pentru siguranță, solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunțe cu privire la transpunerea în legislație a rezultatului referendumului de azi”, a spus primarul general al Capitalei.
Astfel, Nicușor Dan a declarat că ar vrea ca rezultatul referendumului că fie inclus în dezbaterea pe legea bugetului pe 2025.
„Adică în dezbaterea pe care o s-o avem peste câteva săptămâni, pe legea bugetului național, să fie inclus rezultatul referendului de azi. În dezbaterea pe care o să avem în prima jumătate a lui 2025, pe Codul urbanismului să fie inclus rezultatul referendumului de azi și Codul fiscal să fie modificat conform rezultatului referendumului de azi, în prima jumătate a lui 2025”, a spus primarul general.
Conform Legii 3/2000, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Totuși, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Propunerile supuse referendumului sunt decise cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Potrivit exit-poll CURS, citat de G4Media https://www.g4media.ro/referendum-bucuresti-primele-rezultate-exit-poll-67-au-votat-da-pentru-centralizarea-autorizatiilor-64-pentru-repartizarea-taxelor-si-impozitelor-si-82-prevenirea-consumului-de.html , alegătorii din București nu au votat la fel la cele trei întrebări în legătură cu care au fost chestionați.
Conform sursei citate, la prima întrebare legată de repartizarea impozitelor și taxelor locale: DA 64% / NU 35%
Întrebarea 2 despre centralizarea autorizațiilor de construire: DA 67% / NU 32 %
La 3, la întrebarea despre programul de prevenire a consumului de droguri în școli: 82% DA / 17% NU
„Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”.