O lună până la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Ce, când, cum și unde votăm pentru reprezentanții din Parlamentul European
Aproximativ 373 de milioane de cetățeni ai blocului comunitar sunt așteptați să voteze la alegerile europarlamentare care vor avea loc peste o lună. Primele secții de vot pentru alegerea deputaților europeni vor fi deschise joi 6 iunie, în Olanda, iar majoritatea alegătorilor din cele 27 de state membre vor merge la urne duminică 9 iunie, pentru a vota 720 de reprezentanți în Parlamentul European. România, cu 33 de mandate, se află pe locul șase în UE, cele mai multe scaune de europarlamentar deținute de un stat membru fiind 96, iar cele mai puține, 6.
O dată la cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții pentru a le susține interesele în Parlamentul European, instituția care, alături de Consiliul Uniunii Europene, ia decizii și elaborează legi cu impact asupra tuturor aspectelor vieții în UE, de la susținerea economiei la schimbări climatice.
La alegerile europarlamentare anterioare, din 26 mai 2019, numărul total al alegărilor români înscriși în listele electroale permanente a fost de 18.266.867. Numărul voturilor valabil exprimate atunci a fost de 9.069.822.
Cine votează la alegerile europarlamentare 2024
Parlamentul este singura instituție europeană aleasă direct de cetățeni pentru a-i reprezinta pe cei aproape 450 de milioane de europeni.
Parlamentarii europeni aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia, aleg președintele Comisiei Europene, aripa executivă a blocului comunitar, numesc comisarii și îi pot trage la răspundere.
Vârsta de vot pentru alegerile europarlamentare este stabilită de legislația fiecărui stat. În România, ca în majoritatea statelor membre, se votează începând de la 18 ani. Excepție fac Grecia, unde se poate vota de la 17 ani, Austria, Belgia, Germania și Malta, unde pot merge la urne toate persoanele care au împlinit 16 ani.
Viitorul Parlament European va avea 720 de membri, cu 15 mai mulți decât cel actual, decizie motivată de schimbările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană după alegerile din 2019.
Cele 15 locuri suplimentare au fost repartizate între 12 țări, respectiv câte două locuri suplimentare pentru Franța, Spania, Olanda și câte un loc pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia și Letonia.
Câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la scrutinul din iunie 2024
Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea alegerilor și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.
La alegerile europarlamentare din iunie 2024, cele 27 de state membre vor vota astfel:
- Germania: pentru 96 de reprezentanți în PE
- Franța: 81
- Italia: 76
- Spania: 61
- Polonia: 53
- România: 33
- Olanda: 31
- Belgia: 22
- Grecia: 21
- Cehia: 21
- Suedia: 21
- Portugalia: 21
- Ungaria: 21
- Austria: 20
- Bulgaria: 17
- Danemarca: 15
- Finlanda: 15
- Slovacia: 15
- Irlanda: 14
- Croația: 12
- Lituania: 11
- Slovenia: 9
- Letonia: 9
- Estonia: 7
- Cipru: 6
- Luxemburg: 6
- Malta: 6
În ce zile votează statele membre ale UE la alegerile europarlamentare
Alegerile din acest an se vor organiza în cele 27 de state membre ale Uniunii începând de joi 6 iunie până duminică 9 iunie, conform informațiilor publicate de forul european.
Olanda este prima țară UE care va vota, în 6 iunie, și este urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă 8 iunie.
În două state membre, alegerile au loc în două zile, respectiv în Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, iar în Italia se va vota sâmbătă și duminică.
Celelalte 20 de țări ale Uniunii vor organiza alegerile europene duminică 9 iunie: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.
Câte grupuri politice sunt în Parlamentul European
Cetățenii statelor membre își aleg reprezentanții conform listelor propuse de partidele naționale, urmând ca acestea să se organizeze în grupuri politice transnaționale. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate unui partid politic la nivel european.
Astfel, imediat după alegeri, noii deputați europeni lucrează pentru a forma grupuri politice. La prima sa sesiune plenară în care toți deputații europeni se întrunesc, noul Parlament alege un președinte. Într-o sesiune ulterioară, Parlamentul va alege noul președinte al Comisiei Europene, iar ulterior va examina și aproba întreg Colegiul Comisarilor.
Actualul Parlament European, așa cum a fost configurat la ultima sesiune parlamentară, are 705 eurodeputați, împărțiți în șapte mari grupuri politice și câteva zeci neafiliați. Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului, un grup politic este alcătuit din cel puțin 23 de membri aleși din cel puțin șapte state membre.
Distribuția grupurilor politice în Parlamentul European, în ordinea mărimii:
- PPE – Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) – 177
- S&D – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European – 140
- Renew Europe – Grupul Renew Europe – 102
- Verts/ALE – Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană – 72
- CRE – Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni – 68
- ID – Grupul Identitate și Democrație – 59
- The Left – Grupul Stângii din Parlamentul European – GUE/NGL – 37
- NI – Deputați neafiliați – 50
Cum votează cetățenii aflați în afara țării natale, la alegerile europarlamentare
Cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în alt stat membru decât cel de origine sau se află în vacanță în ziua alegerilor europarlamentare pot merge să voteze în secțiile din acea țară UE.
Astfel, românii aflați în afara granițelor pot vota pe 9 iunie în secțiile stabilite de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit ministrului Luminița Odobescu, MAE va organiza, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, peste 900 de secții de votare, mai exact 916, dublu față de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximumul anterior de 835 de secții organizate la alegerile prezidențiale din 2019.
Ziua votului începe la ora 07:00 și se încheie oficial la 22:00, dar a fost legiferată și posibilitatea ca alegătorii care la ora 22:00 se află la rând pentru a vota, să își poată exercita dreptul de vot până la ora 23.59.
Cine poate vota la secțiile din străinătate, la alegerile europarlamentare
Orice cetățean român care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în afara țării de origine, are vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România, poate vota la secțiile din statele UE.
Dacă un cetățean român este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene, acesta își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dă o declarație potrivit căreia nu și-a exercitat dreptul de vot la același scrutin din statul membru în ale cărui liste electorale este înscris.
Mai concret, dacă un român, care locuiește în România sau în orice alt stat membru, se află ca turist în Spania, el poate vota în baza unui document de identitate românesc valabil.
În mod similar, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota fie la secția la care sunt arondați conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, urmând să fie înscriși în listele electorale suplimentare.
La secțiile de votare organizate în străinătate, românii pot vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, nu și pentru primari, președinți de consilii județene și alți aleși locali, în cadrul alegerilor locale care au loc în aceeași zi, în țară.
De ce documente este nevoie pentru a vota la alegerile europarlamentare
MAE recomandă tuturor cetățenilor români ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru a obține acte de identitate valabile.
Se poate vota în străinătate, la alegerile europarlamentare 2024, pe baza următoarelor acte:
- cartea de identitate, cartea de identitate provizorie;
- cartea electronică de identitate;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar;
- paşaportul simplu electronic;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024:
- nu se poate vota prin corespondență;
- nu se poate vota cu titlu de călătorie;
- nu se utilizează urne de vot speciale (mobile) în secțiile de votare din străinătate;
- nu se utilizează cărțile de alegător.
Lista secțiilor de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 va fi publicată cel mai târziu la data de 10 mai 2024 și va putea fi consultată atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, cât și pe pagina de internet a misiunilor diplomatice.
În cadrul secțiunii dedicate alegerilor europarlamentare, elaborată de MAE, sunt disponibile toate informațiile necesare exercitării votului în afara țării.
Documentul MAE privind alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.
Rezultatele votului pentru Parlamentul European vor fi disponibile în timp real pe site-ul internet al rezultatelor alegerilor europene.
CITEȘTE ȘI:
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Cum arată ordinea pe buletinele de vot