Președintele AEP avertizează cu privire la alegerile din 1 DECEMBRIE: Avem o campanie electorală restrictivă. Sancțiunile sunt foarte dure
This browser does not support the video element.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat că, în perioada de dinaintea alegerilor, orice activitate de campanie electorală este strict interzisă, inclusiv pe 1 decembrie, Ziua Națională a României. El a menționat că legea prevede sancțiuni severe pentru încălcarea regulilor în ziua votului sau în sâmbăta dinaintea alegerilor.
După cum știți, în sâmbăta dinaintea alegerilor, la ora 7:00 campania electorală se oprește. Ea se cheamă perioada de liniște electorală, care trebuie să existe înaintea votului propriu-zis, pentru ca cetățenii să poată să își facă o orientare în cunoștință de cauză și fără presiunea unor campanii, unor informații care nu mai sunt necesare, să poată să-și facă o opinie cu privire la votul pe care îl exprimă, a spus președintele AEP.
Greblă a adăugat că orice tentativă de a face campanie în această perioadă va fi aspru sancționată, chiar dacă alegerile se suprapun cu sărbătorile naționale.
Cine își face campanie în ziua de duminică sau în sâmbăta dinaintea alegerilor riscă sancțiunile prevăzute de lege, care sunt foarte dure, chiar avem o campanie electorală restrictivă față de alte campanii din unele țări, care sunt mult mai permisive în a desfășura fel şi fel de activități. Legiuitorul român a ales această opțiune. Ea a fost, dacă-mi amintesc bine, foarte bine primită de populație, de mass-media, de ONG-urile cu activitate în domeniul electoral, astfel încât cu toții, de la competitorii politici până la autoritățile statului, trebuie să-și facă datoria, inclusiv în sâmbăta și în duminica de care vorbeați dumneavoastră, pentru a sancționa dacă cineva are această dorință de a încurca sărbătoarea națională cu campania electorală, a precizat Greblă.
Întrebat despre riscul ca liderii politici să organizeze evenimente de Ziua Națională pentru a influența votul, Greblă a subliniat că cei care intenționează să încalce legea vor găsi mereu un pretext, dar aceștia trebuie să fie pregătiți să suporte consecințele.
Cel care are de gând sau își propune să încalce legea nu așteaptă o anume duminică din an, o încalcă indiferent când ai stabili alegerile, găsește el un prilej: a înflorit salcâmul, floarea-de-colț s-a desfăcut, ursul a ieșit din vizuină. Deci găsește motiv de a organiza astfel de activități. Sigur că trebuie să înțelegem și noi că, dacă legea prevede un anume comportament, trebuie să-l urmăm cu toții, inclusiv competitorii politici. Sigur că nu toți vor respecta ceea ce spun eu acum, dar cei care nu vor respecta riscă niște sancțiuni. Ar trebui să riște și o dezaprobare din partea alegătorilor. Dacă este în campanie electorală, apreciază agentul constatator al contravenției respective sau al infracțiunii, dacă este pe infracțiune. Sigur că în special competitorii politici ar trebui să reprezinte un exemplu și să se abțină, a explicat președintele AEP.
Greblă a încheiat exprimându-și încrederea că alegătorii își stabilesc opțiunile cu mult înainte de ziua alegerilor și nu vor fi influențați de astfel de evenimente: „Eu însă sunt convins că cei care participă la vot, nu neapărat pe 1 Decembrie, vorbesc în toate țările lumii și la toate alegerile, nu își stabilesc opțiunea, nu hotărăsc cu cine să voteze de acasă până la secția de votare, ci cu o zi-două înainte, cu o noapte înainte, cu două săptămâni, cu trei săptămâni, cu o lună și-a stabilit opțiunea, și-a gândit opțiunea și nu va fi influențat nici de un afiș în plus, nici de o farfurie în plus sau ce sugerați dumneavoastră acolo”.
CITEȘTE ȘI:
Guvernul a suplimentat fondurile pentru alegeri/Toni GREBLĂ: Nu va exista o diferență foarte mare