INCIDENTE la URNE. Șarpe găsit într-o secție de vot și tentative de fraudă în Dolj. La Sibiu, ștampilele de vot au fost furate, iar votarea s-a oprit

INCIDENTE la URNE. Șarpe găsit într-o secție de vot și tentative de fraudă în Dolj. La Sibiu, ștampilele de vot au fost furate, iar votarea s-a oprit
Publicat: 09/06/2024, 18:45
Actualizat: 09/06/2024, 18:45

Au apărut primele incidente le urne. În Dolj, polițiștii fac cercetări într-un dosar pentru instigare la fraudă electorală, iar în Sibiu procesul de votare a fost oprit la o secție.

Locțiitorul unei secții din Dolj ar fi dat mai multe buletine de vot unui alegător, anunță autoritățile.

UDATE: Candidat PNL din Slatina, acuzat de agresiune și mită cu înghețată

Mario de Mezzo este acuzat pentru că ar fi săvârșit multiple infracțiuni: mituirea alegătorilor cu înghețată, agresarea unui consilier local din PSD și folosirea telefonului mobil în timp ce se afla la volan. 

UPDATE – Noi incidente în Dolj: Un polițișt a fost mușcat de o femeie, un șarpe a fost găsit într-o secție de votare

Știrile PRO TV  raportează că un bărbat recalcitrant a fost lovit cu spray lacrimogen de către un polițist când s-a produs îmbulzeală la intrarea în secția de votare nr.299 Cerăt din Dolj. Partenera bărbatului l-a mușcat de mână pe polițist. Cele două persoane au fost arestate pentru ultraj, fiind în custodia poliției.

ȘtiripeSurse raportează un alt incident în Sibiu, când un alegător a fugit cu ștampila de vot, iar un alt bărbat de 72 ani ar fi uitat să predea ștampila.

Gazeta de Sud raportează un incident într-o altă secție de vot dintr-o grădiniță din satul Corlate. Alegătorii au sesizat că era un șarpe în secția de vot și a fost chemată jandarmeria pentru a-l prelua. Nu au fost raportate persoane rănite.

UPDATE – O altă tentativă de fraudă în Dolj: un reprezentant al unui partid a votat în locul unei persoane nevăzătoare care solicitase urna mobilă. Un polițist a asistat

Reprezentanții partidelor PSD și AUR au deplasat o urnă mobilă la o persoană nevăzătoare din comuna Dobrotești. Unul dintre ei a fost surprins în timp ce vota în locul femeii nevăzătoare care solicitase urna mobilă, chiar sub supravegherea unui polițist. Polițistul este cercetat aucm de IPJ Dolj.  Reprezentanții PNL au raportat incidentul pe Facebook.

Cinci buletine pentru alegerea primarului

Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la Secţia de votare nr.217 – Bâlta, locţiitorul secţiei de votare, o femeie de 54 de ani, din oraşul Filiaşi, a înmânat unui alegător cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului Filiaşi şi două pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Alegătorul a sesizat membrilor secţiei de votare faptul că a primit mai multe buletine de vot, acestea fiind restituite.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Tot din județul Dolj vine un alt incident. Aici, un bărbat a primit 1.000 de lei amendă după ce făcut poze cu telefonul mobil în cabina de vot. S-a întâmplat în Calafat.

Duminică dimineață, Poliția Calafat a fost sesizată de președintele Secției de votare nr.194 că o persoană a făcut fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. Polițiștii au constatat că un bărbat, de 30 de ani, din Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi făcut fotografii cu telefonul mobil.

Acesta a fost condus la sediul Poliției Municipiului Calafat, unde a fost amendat cu 1.000 de lei.

La Sibiu s-a oprit procesul de votare

În județul Sibiu, procesul electoral a fost suspendat într-o secție de votare din cauza aceluiași incident – o persoană a primit mai multe buletine pentru primar!

La secția de votare nr. 266 din localitatea Cristian a fost suspendat procesul electoral întrucât s-a produs o eroare la înmânarea buletinelor de vot. Practic, s-au acordat mai multe buletine pentru primar unui cetățean.

„Remedierea situației a avut loc prompt, s-a întocmit un proces verbal de către președintele secției de votare pentru consemnarea situației apoi procesul electoral a fost reluat în condiții normale”, transmite BEJ.

Secțiile de vot s-au deschis duminică, la ora 07:00

Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare – s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00.

Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să îți exprime opțiunea electorală în secțiile de votare din țară, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.

Ce votăm

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.

Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

Cum votăm

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo, precum și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care votează în România, pe 9 iunie, pot merge la vot cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Alegătorii ale căror cărți de identitate sunt expirate, pierdute, furate sau grav deteriorate, pot cere de le Direcțiile de Evidența Persoanelor eliberarea unui document de identitate nou chiar și duminică, în ziua votului, de la ora 07:00 până la 22:00.

Unde votăm

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Astfel, aceștia pot vota în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024, sau în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).

Totuși, dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință în ziua alegerilor, alegătorul poate vota și la altă secție, dar doar pentru europarlamentare. În acest caz, președintele Biroului Electoral al secției de votare va înregistra solicitantul pe listele suplimentare de alegători.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Câte buletine de vot primim în secțiile din țară

Fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Cine poate să voteze la urna mobilă

Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție, să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.

Condiția este să facă o cerere standard și să aducă dovezi că sunt netransportabili.

În ce situații se mai poate vota după ora 22:00

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara acestuia, pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cum afli prezența la vot în timp real

Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, după cum a decis Biroul Electoral Central, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.

Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.

Rezultatele exit-poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor.


CITEȘTE ȘI:

START VOT pentru România la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Primii români votează din Auckland, Noua Zeelandă, pentru cei 33 de eurodeputați

CE ALEGEM la scrutinul de duminică și câte buletine de vot primim în secția de votare

Cum arată BULETINUL DE VOT pentru alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Aproape 500 de politicieni se bat pe 33 de locuri de eurodeputat

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Cetățenii care și-au pierdut sau cărora le-a expirat buletinul pot obține acte noi pentru alegerile de duminică. Procedura și programul de lucru

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

Câți deținuți au solicitat URNA MOBILĂ pentru alegerile de duminică. Ce VIP-uri execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
(P) 5 beneficii care te vor convinge să cumperi o lenjerie din bumbac organic
×