Profilul electoral al românilor din Republica MOLDOVA. ”Vor vota cu pragmatism și nu vor susține persoane pe care nu le cunosc”

Publicat: 22/11/2024, 09:00

Alegătorii cu cetățenie română din Republica Moldova reprezintă o categorie distinctă în peisajul electoral al României, având o influență din ce în ce mai mare asupra procesului electoral. Voturile lor nu reflectă doar relația bilaterală dintre cele două state, ci și aspirațiile și prioritățile moldovenilor în raport cu România. Iurie Ciocan, fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova și actual candidat PSD pentru Parlamentul României, a detaliat, în cadrul unui interviu pentru Gândul, profilul și impactul acestui electorat asupra alegerilor din România.

”În Republica Moldova, avem 1.200.000 de cetățeni români, cetățeni care au redobândit cetățenia și care au, implicit, dreptul de vot. O bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova sunt plecați în afara țării, inclusiv în România, dar și în alte state membre ale Uniunii Europene. Sigur, în baza cetățeniei lor române și a statutului de cetățeni europeni, aceștia s-au regăsit în diverse state ale Uniunii Europene.

Sondajele arată că aproximativ 22-25% dintre persoanele care sunt în prezent fizic pe teritoriul Republicii Moldova dețin a doua cetățenie, cea română. Aceasta reprezintă o cifră de aproximativ 300.000 de oameni care, conform estimărilor, se află fizic pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Iurie Ciocan.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale a subliniat că participarea cetățenilor români din Republica Moldova la alegerile din România este semnificativ mai mică decât potențialul existent.

Sarcina noastră, ca persoane implicate politic, este să îi motivăm pe cetățenii români să vină la vot, să își exercite dreptul de cetățean, dreptul de a alege și chiar dreptul de a fi aleși. Este important, deoarece noi, românii din Republica Moldova, nu ne simțim reprezentați la București, nici din punct de vedere al intereselor noastre politice, nici al intereselor cetățenești. În cadrul acestor alegeri care urmează să aibă loc – alegerile prezidențiale și ulterior cele parlamentare –, avem cetățeni români din Republica Moldova, inclusiv eu, care participă în calitate de candidați”, a precizat președintele PSD România în Republica Moldova.

Profilul alegătorului moldovean cu cetățenie română

În opinia lui Iurie Ciocan, votanții români din Republica Moldova au o orientare clară spre valorile europene și spre consolidarea relației cu România.

”Sigur că sunt oameni 100% pro-europeni, oameni care susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. O bună parte dintre ei susțin această integrare prin România, adică printr-o apropiere cât mai strânsă de România”, a spus Iurie Ciocan.

Totodată, aproximativ 30% dintre moldoveni susțin reunirea cu România, o aspirație ce rămâne constantă în unele discursurile politice de pe ambele maluri ale Prutului.

Avem o pătură de aproximativ 30% din populație, așa arată sondajele, oameni care acceptă și își doresc reunirea Republicii Moldova cu România. Și acest profil este, de asemenea, prezent”, a completat liderul PSD din Republica Moldova.

Traian Băsescu – preferința alegătorilor moldoveni de-a lungul timpului

Un exemplu relevant al influenței acestui electorat este reprezentat de alegerile prezidențiale din 2009, când Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat datorită voturilor din diaspora, inclusiv a celor 11.572 de voturi exprimate în turul al doilea în Republica Moldova. De asemenea, Klaus Iohannis a obținut 27.933 de voturi în 2014 și 50.145 de voturi în 2019 de la alegătorii din Moldova.

Cu toții am fost martori la procesele politice când inclusiv fostul președinte al României Traian Băsescu și-a câștigat al doilea mandat cu voturile venite din diaspora, și anume cu voturile câștigate aici, în Republica Moldova.

Respectiv, de la un ciclu electoral la altul, vedem că cetățenii români din Republica Moldova au susținut președinți precum Traian Băsescu, deci voturile majoritare au fost date în cazul lui, iar în ultimele două scrutine a fost votat domnul Iohannis”, a detaliat Iurie Ciocan.

„Lecția Klaus Iohannis”

Potrivit lui Iurie Ciocan, în ultimii ani, dezamăgirile legate de implicarea redusă a anumitor lideri români au erodat entuziasmul acestui electorat.

„Aceste alegeri au reprezentat un subiect important de discuție, deoarece dezamăgirile trăite de cetățenii români din Republica Moldova sunt considerabile. Ne-am fi dorit o implicare a României în activitatea socială, politică și economică din Republica Moldova mult mai consistentă decât cea de până acum.

De exemplu, actualul președinte al României, domnul Klaus Iohannis, în mandatul său de 10 ani, a fost, cred, doar de două ori la Chișinău. Vreau să atrag atenția că actualul prim-ministru, domnul Marcel Ciolacu, în ultimul an de zile, cred că a fost de mai mult de cinci-șase ori la Chișinău, în vizite oficiale în care s-a întâlnit cu toată conducerea Republicii și au stabilit linii comune și direcții de colaborare.

La alegerile prezidențiale care urmează, cred că cetățenii români din Republica Moldova vor da dovadă de mai mult pragmatism. Astfel, nu vor vota persoane pe care nu le cunosc, în primul rând, și nici pe cele care nu au dedicat suficient timp și atenție Republicii Moldova„, a arătat Iurie Ciocan.

Record de votanți la europarlamentare

La alegerile europarlamentare, în Republica Moldova au votat în jur de 56.0000 de moldoveni cu cetățenie română. Este vorba de circa 25% din totalul celor care au mers la secțiile de votare deschise în afara României, fiind înregistrat un total de 216.000 de voturi exprimate de diaspora românească. Ne putem doar imagina câți moldoveni cu dublă cetățenie au votat în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„La alegerile prezidențiale și parlamentare, miza este mult mai mare. În Republica Moldova, la alegerile europarlamentare, au ieșit la vot 56.000 de persoane, dintre care 30.800 au susținut alianța electorală PSD-PNL. Lucrăm constant pentru a crește acest rezultat.

În comunicarea de zi cu zi cu cetățeni români din Republica Moldova, inclusiv eu, echipele noastre teritoriale, noi aducem în atenția oamenilor importanța participării la votare, importanța activismului civic, în așa mod demonstrând că noi nu suntem cifre, noi nu suntem doar o simplă statistică, suntem cetățeni cu drepturi depline ai unui stat membru al Uniunii Europene și noi suntem cei care împingem integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Cred, și vom vedea în câteva zile, aceste rezultate.

Avem personalități puternice care și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al României. De asemenea, avem candidați din Republica Moldova pe listele partidelor pentru alegerile parlamentare. Aceste două elemente vor reprezenta un motor puternic pentru a atrage oamenii în procesul electoral din cadrul acestor alegeri”, a explicat fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

Totodată, Iurie Ciocan a atras atenția că, în afara țării, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care a avut loc pe 3 noiembrie, au votat peste 328.000 de cetățeni.

„Marea majoritate a acestor cetățeni, risc să presupun că este o cifră de peste 90%, sunt și cetățeni români. În mare parte, comunicarea noastră pe mediul online a fost direcționată către acești cetățeni, inclusiv prin prezența noastră fizică în Italia, în Marea Britanie, în Germania, acolo unde avem comunități mari de cetățeni ai Republicii Moldova cu dublă cetățenie, cetățeni ai României. Dacă am reușit să menținem vectorul pro-european în cadrul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, trebuie să procedăm la fel și în cadrul alegerilor pentru conducerea României

Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport electoral masiv din partea cetățenilor români care sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, aflați în afara țării, pentru că anume Președintele României dă tonul politicii externe, iar când vorbim de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acesta este un capitol important al politicii externe a României”, a precizat Iurie Ciocan.

Reprezentarea moldovenilor în Parlamentul României

Iurie Ciocan a subliniat necesitatea unei voci directe a moldovenilor în forul legislativ de la București.

Noi ne dorim o reprezentare în Parlamentul României. Până la momentul de față, în toți acești peste 30 de ani în care am trăit împreună post-sovietici, nu am avut o reprezentare politică directă a intereselor noastre. De fiecare dată, această reprezentare a fost realizată prin intermediul partidelor politice, într-un mod depersonalizat”, a afirmat liderul PSD din Republica Moldova.

Iurie Ciocan consideră că moldovenii din România, prin activitățile lor economice extinse, contribuie direct la economia țării și trebuie integrați mai bine în politicile economice și sociale.

Dincolo de dreptul la vot, putem fi utili în dezvoltarea economiei. Știm foarte bine, atât la Chișinău, cât și la București, că o bună parte dintre antreprenorii din Republica Moldova desfășoară activități economice în România, contribuind direct la creșterea bunăstării și securității economice a României, țara noastră, ai cărei cetățeni suntem. Inclusiv acești oameni au nevoie să fie reprezentați, a încheiat Iurie Ciocan.

În Republica Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România, care au loc în 24 noiembrie. Cele mai multe dintre ele, 16 la număr, vor fi deschise la Chișinău.


CITEȘTE ȘI:

Peste 56 de mii de alegători au votat în Republica MOLDOVA la europarlamentare. Alianța PSD – PNL a obținut 55.20% din voturi

România, record mondial la SECȚII DE VOTARE în străinătate. Când începe și când se închide procesul electoral

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...