Rareș Bogdan: „Am votat cu gândul la viața românilor de peste tot”/Prim-vicepreședintele PNL a avut un mesaj important la ieșirea de la urne
Rareș Bogdan, europarlamentar liberal și prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat că votul său a fost exprimat cu gândul la „viaţa românilor de peste tot”, inclusiv a celor din diaspora.
În context, el a precizat că-i aşteaptă pe cei plecați în străinătate să se întoarcă acasă, într-o Românie care să arate „ca afară”.
De asemenea, Rareș Bogdan a mai spus că a votat și pentru „administraţii locale de succes şi o Românie puternică în Europa”.
Rareș Bogdan, la vot însoțit de soție și cei doi copii
Europarlamentarul liberal şi-a exprimat votul la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Voluntari, judeţul Ilfov. A mers însoţit la urne de soţia sa şi cei doi copii.
„Am votat cu gândul la viaţa românilor de peste tot, inclusiv la cei din Diaspora, nu doar la cei din România, cu gândul la întoarcerea lor acasă într-o Românie care să arate ca afară, cu administraţii locale de succes.
Şi am votat pentru o Românie puternică în Europa, o Românie care să fie una dintre marile revelaţii ale următorilor 10 ani pe continentul european, o Românie care ştie să-şi aprecieze forţa, care ştie să-şi aprecieze locul în Europa şi care nu se va mai lăsa niciodată umilită şi va fi cea care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie, mai mult decât oricând, de creştinism, de patrioţi şi de oameni serioşi şi muncitori, aşa cum sunt românii”, a afirmat Rareş Bogdan.
El a adăugat că votul său este unul „pentru o familie tradiţională, pentru copii crescuţi în spiritul libertăţii, dar şi al respectului pentru valori, tradiţii şi istoria noastră naţională”.
„Am votat pentru o Românie care va fi din ce în ce mai puternică”, a conchis Rareş Bogdan.
Ce previziuni a făcut prim-vicepreședintele PNL
Acesta a apreciat că exprimarea votului a decurs mult mai simplu decât se aştepta:
„Vă spun sincer că, atunci când am luat această hotărâre, am avut oarecare emoţii împreună cu colegii mei, dar iată că hotărârea a fost una foarte inteligentă deoarece cadrul de reprezentare este mare.
Văd că prezenţa la vot este una foarte bună, atât aici, cât şi în diasporă, şi asta arată respectul pentru democraţie al tuturor românilor.
Deci, merge bine procesul electoral până acum, să sperăm că nu vor exista incidente şi diseară vom putea să facem toate analizele necesare. Important este să avem gândul cel bun, să credem în Dumnezeu, în familia creştină şi în forţa românilor”.
El a estimat că prezenţa la vot se va situa undeva la 7 milioane de alegători.
„Va fi peste 40% – 45%, poate 50%. Sper ca şi cei din diaspora să se mobilizeze, să fie din ce în ce mai mulţi, va fi peste jumătate de milion în diaspora, restul în ţară. Sunt convins că vom fi în topul ţărilor din Europa şi, mai ales, vom fi una dintre ţările care va respinge programatic extremismul”, a transmis Rareş Bogdan.
A început votarea. Sunt 18.955 de secții în țară
Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare 2024- s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00.
Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să își exprime opțiunea electorală, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.
Ce votăm
Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:
- primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
- consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
- consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
- președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.
Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.
Cum votăm
Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară.
Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo, precum și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care votează în România, pe 9 iunie, pot merge la vot cu pașaportul simplu, electronic și temporar.
Alegătorii ale căror cărți de identitate sunt expirate, pierdute, furate sau grav deteriorate, pot cere de le Direcțiile de Evidența Persoanelor eliberarea unui document de identitate nou chiar și duminică, în ziua votului, de la ora 07:00 până la 22:00.
Unde votăm
Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.
Astfel, aceștia pot vota în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024, sau în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).
Totuși, dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință în ziua alegerilor, alegătorul poate vota și la altă secție, dar doar pentru europarlamentare. În acest caz, președintele Biroului Electoral al secției de votare va înregistra solicitantul pe listele suplimentare de alegători.
Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
Câte buletine de vot primim în secțiile din țară
Fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.
Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Cine poate să voteze la urna mobilă
Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție, să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.
Condiția este să facă o cerere standard și să aducă dovezi că sunt netransportabili.
În ce situații se mai poate vota după ora 22:00
La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara acestuia, pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.
Cum afli prezența la vot în timp real
Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, după cum a decis Biroul Electoral Central, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.
Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.
Rezultatele exit-poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor.