La referendumul organizat de primarul general al Capitalei au votat peste 30% din locuitorii înscriși pe listele permanente, ceea de înseamnă că este valabil. La numărarea voturilor, se va vedea dacă acesta poate fi validat, ceea ce se întâmplă dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Referendumul local din București din 2024 a obținut, conform primelor estimări prezentate la ora 21.00, după închiderea urnelor, un vot majoritar în favoarea celor trei propuneri inițiate de primarul general Nicușor Dan.
Potrivit exit-poll CURS, alegătorii din București nu au votat la fel la cele trei întrebări în legătură cu care au fost chestionați.
Conform sursei citate, la prima întrebare legată de repartizarea impozitelor și taxelor locale: DA 64% / NU 35%
Întrebarea 2 despre centralizarea autorizațiilor de construire: DA 67% / NU 32 %
La 3, la întrebarea despre programul de prevenire a consumului de droguri în școli: 82% DA / 17% NU
„Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”.
Ultimele cifre ale Autorității Electorale Permanente (AEP) arată că la referendumul din Capitală au votat 732.106 de votanți, ceea ce înseamnă aproape 41% (40,97%) din alegătorii înscriși pe listele permanente.
Conform Legii 3/2000, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Totuși, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Propunerile supuse referendumului sunt decise cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Calculele de bazează pe cifrele oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), conform cărora în municipiul Bucureşti sunt înscriși în Registrul electoral 1.786.929 de alegători.
Conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, la scrutinul prin care erau chemați să își voteze aleșii în administrația locală, prezență la urne a fost doar cu 11,3% peste pragul de validare a referendumului, respectiv 41,31 %
Pragul fusese depășit la ora 16:40, când prezența la referendum în București a fost de 561.361 de persoane, ceea ce reprezintă 31,41 % din totalul alegătorilor, conform datelor furnizate de AEP.
Apoi, 25% din voturi să fie valabil exprimate, ceea ce înseamnă că 446.732,25 de bucureșteni trebuie să fi stampilat buletinul corect.
Nu în ultimul rând, pentru ca o propunere să treacă, trebuie să fie votată cu 50+1 din voturile valabile. Adică 223.367,12 de bucureșteni ar trebui să voteze una dintre opțiuni propuse de primarul general.
CITEȘTE ȘI: