Șeful AEP, despre proiectul PNL privind candidatura lui Iohannis ca senator: Nu voi interfera în disputele politice şi electorale

Publicat: 19 09. 2024, 13:23
Actualizat: 19 09. 2024, 13:30

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat, joi, în legătură cu proiectul depus la Parlament care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, că nu va „interfera absolut deloc” în disputele politice, în campaniile electorale şi în procesul legislativ care se desfăşoară în Parlament.

Am înţeles şi eu din spaţiu public, am verificat site-ul Parlamentului astăzi de dimineaţă şi am văzut că se află în procedură legislativă proiectul de lege de care vorbeaţi dumneavoastră şi vreau să vă spun că, în legătură cu desfăşurarea alegerilor, atribuţiile organelor statului, instituţiilor sunt partajate. Este un proiect de lege care se află în dezbatere parlamentară, în mandatul meu, cel puţin, şi aşa voi face şi acum şi în viitor, nu voi interfera absolut deloc în disputele politice, în campaniile electorale, în procesul legislativ care se desfăşoară în Parlament, cu procedurile parlamentare, cu posibilităţile de contestare a unei posibile legi adoptate la Curtea Constituţională, astfel încât, pe prevederile legii actuale, pe care Autoritatea Electorală Permanentă este obligată să o respecte, nu sunt permise depuneri de candidaturi independenţi pe lista unor competitori politici, a precizat Toni Greblă, la o conferinţă de presă.

Șeful AEP a adăugat că ceea ce se va întâmpla în viitor va hotărî Parlamentul după dezbaterile parlamentare, după puncte de vedere care vor fi cerute diverselor instituţii şi autorităţi ale statului român. Repet, în această dispută, care are conotaţii politice şi electorale, Autoritatea Electorală Permanentă nu se pronunţă”, a mai spus Greblă.

Întrebat în legătură cu faptul că acest proiect reglementează doar cazul preşedintelui României nu şi al altor categorii socio-profesionale care au interdicţie de a candida, Greblă a spus că menţine AEP în afara acestor dispute, precizând că şi el are această interdicţie.

Să zicem că în sinea mea am şi eu anume opinie, poate şi fundamentată juridic, constituţional, însă, repet, nu mă veţi vedea angrenat în disputele politice sau electorale. Menţin Autoritatea Electorală Permanentă în afara disputelor politice şi electorale. După cum vedeţi, folosesc foarte des termenul de competitori politici pentru că vreau ca până la finalizarea alegerilor şi stabilirea rezultatului final să evit să pronunţ chiar şi numele unor competitori politici. Există drepturi fundamentale care aparţin cetăţenilor României, există însă şi categorii socio-profesionale, inclusiv eu, în calitatea de preşedinte ale Autorităţii Electorale Permanente n-aş putea să candidez, că ar trebui să devin membru al unui partid politic ceea ce este interzis prin lege, dar repet e o dezbatere politică în care Autoritatea Electorală Permanentă nu intervine în niciun caz, a mai spus Toni Greblă.

Întrebat dacă, în condiţiile în care proiectul ar fi adoptat, şeful statului ar putea face campanie, Greblă: „Nu, preşedintele în exerciţiu este deasupra partidelor”.

CITEȘTE ȘI: