Start la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024. Primul stat în care se votează noii membri ai Parlamentului European

Start la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024. Primul stat în care se votează noii membri ai Parlamentului European
Publicat: 06/06/2024, 07:10

Primii cetățeni ai Uniunii Europene care își aleg deputații din Legislativul comunitar sunt olandezii, care sunt așteptați la urne începând de joi dimineață, în timp ce majoritatea stator membre organizează scrutinul duminică. Prima estimare a componenței noului Parlament European va fi publicată duminică, după 21:00, ora României.

Alegerile europarlamentare 2024 încep joi dimineața, în Olanda, și se încheie duminică seara, la nivelul întregului bloc comunitar.

Primele estimări privind componența viitorului Parlament European vor fi anunțate după ora 21:00, ora României, iar primele rezultate provizorii sunt așteptate după ora 00.00.

România votează pentru 33 de eurodeputați, locul 6 la număr de mandate

Aproximativ 373 de milioane de cetățeni ai blocului comunitar sunt așteptați să voteze la alegerile europarlamentare, care încep joi 6 iunie, în Olanda, iar majoritatea alegătorilor din cele 27 de state membre vor merge la urne duminică 9 iunie, pentru a vota 720 de reprezentanți în Parlamentul European.

România, cu 33 de mandate, se află pe locul șase în UE, cele mai multe scaune de europarlamentar deținute de un stat membru fiind 96, iar cele mai puține, 6.

Olanda este prima țară din UE care va vota la alegerile europarlamentare 2024, în 6 iunie, fiind urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă 8 iunie.

În două state membre, alegerile au loc în două zile, respectiv în Cehia, unde urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, și în Italia, unde se va vota sâmbătă și duminică.

Celelalte 20 de țări ale Uniunii Europene vor organiza alegerile europarlamentare 2024 duminică 9 iunie: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Cine votează la alegerile europarlamentare 2024

Parlamentul este singura instituție europeană aleasă direct de cetățeni pentru a-i reprezinta pe cei aproape 450 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre UE.

Parlamentarii europeni aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia, aleg președintele Comisiei Europene, aripa executivă a blocului comunitar, numesc comisarii și îi pot trage la răspundere.

Vârsta de vot pentru alegerile europarlamentare este stabilită de legislația fiecărui stat. În România, ca în majoritatea statelor membre, se votează începând de la 18 ani. Excepție fac Grecia, unde se poate vota de la 17 ani, Austria, Belgia, Germania și Malta, unde pot merge la urne toate persoanele care au împlinit 16 ani.

Câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la scrutinul din 9 iunie 2024

Viitorul Parlament European va avea 720 de membri, cu 15 mai mulți decât cel actual, decizie motivată de schimbările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană după alegerile din 2019.

Cele 15 locuri suplimentare au fost repartizate între 12 țări, respectiv câte două locuri suplimentare pentru Franța, Spania, Olanda și câte un loc pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia și Letonia.

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea alegerilor și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât unul dintr-o țară mai mică.

La europarlamentarele din 2024, alegătorii din cele 27 de state membre vor vota astfel:

  • Germania: pentru 96 de reprezentanți în Parlamentul European
  • Franța: 81
  • Italia: 76
  • Spania: 61
  • Polonia: 53
  • România: 33
  • Olanda: 31
  • Belgia: 22
  • Grecia: 21
  • Cehia: 21
  • Suedia: 21
  • Portugalia: 21
  • Ungaria: 21
  • Austria: 20
  • Bulgaria: 17
  • Danemarca: 15
  • Finlanda: 15
  • Slovacia: 15
  • Irlanda: 14
  • Croația: 12
  • Lituania: 11
  • Slovenia: 9
  • Letonia: 9
  • Estonia: 7
  • Cipru: 6
  • Luxemburg: 6
  • Malta: 6

Informări periodice despre prezența la vot la alegerile europarlamentare 2024

De joi, 6 iunie, până sâmbătă, 8 iunie, vor avea loc trei sesiuni de informare (off the record) în sala de conferințe de presă Anna Politkovskaya a Parlamentului European și cu participare de la distanță.

Înainte de seara alegerilor de duminică 9 iunie, vor avea loc două sesiuni de informare, în hemiciclul Parlamentului, care pot fi accesate pe internet și de publicul larg.

Duminică, 9 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Tot ce trebuie să știți despre Parlament și despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet; interpretare în limbile engleză și franceză)

Duminică, 9 iunie, ora 17.30 CEST (18.30 ora României): informare de ultim moment despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică, transmisie în direct pe pagina Parlamentului și EbS; interpretare în 24 de limbi)

Luni, 10 iunie, la ora 11.00 CEST (12.00 ora României), va avea loc o sesiune de informare privind rezultatele provizorii ale alegerilor și etapele următoare, în hemiciclul Parlamentului (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet), urmată de conferințe de presă susținute de purtătorii de cuvânt ai grupurilor politice. Interpretarea va fi asigurată în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și poloneză.

Când se publică rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare 2024

Rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare 2024 pot fi publicate numai după ora 23.00 CEST (miezul nopții de duminică spre luni în România), după închiderea ultimelor urne de vot din Italia. Până atunci, Parlamentul va emite estimări, pe baza exit-poll-urilor.

În seara alegerilor, va exista un program special pe EbS, precum și transmisie în direct pe Centrul multimedia al Parlamentului, începând cu ora 17.30 CEST (18.30 ora României). Programul planificat include:

  • un prim set de estimări naționale disponibile, care urmează să fie publicate în jurul orei 18.15 CEST (19.15 ora României);
  • prima proiecție a noului Parlament, preconizată în jurul orei 20.15-20.30 CEST (ora orientativă – 21.15-21.30 ora României), bazată, de asemenea, pe estimări naționale;
  • primele rezultatele provizorii din unele state membre și estimări disponibile pentru restul, inclusiv o a doua proiecție a noului Parlament, vor fi publicate în jurul orei 23.15-23.30 CEST (ora orientativă – 00.15-00.30 ora României).

După această oră, vor urma proiecții actualizate, pe măsură ce serviciile Parlamentului primesc informații de la autoritățile naționale.

Ultima proiecție actualizată este așteptată luni, 10 iunie, în jurul orei 01.00 CEST (02.00 ora României).

Toate datele vor fi disponibile pe pagina oficială a rezultatelor alegerilor europarlamentare.


CITEȘTE ȘI:

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

STARTUL campaniei electorale pentru alegeri comasate, EUROPARLAMENTARE și LOCALE / 2 tipuri de alegeri, 5 buletine, 16 opțiuni pentru PE

Ce, când, cum și unde votăm pentru reprezentanții din Parlamentul European

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Codruța Sanfira, aniversare de vis la Abu Dhabi! Artista a împlinit 29 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?