Toni Greblă, despre OUG privind organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale: ,,Am căutat să modificăm cât mai puțin din legile existente”

Publicat: 25 07. 2024, 14:12
Actualizat: 25 07. 2024, 15:12

This browser does not support the video element.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat că prin Ordonanța de Urgență (OUG) de joi au fost reglementate o serie de prevederi privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare și cele prezidențiale.

,,Am căutat să modificăm cât mai puțin din legile existente, deoarece există și Comisia de la Veneția, există o practică consistentă în România care interzice modificările cu un an înainte atunci când sunt sau ar fi limitate drepturile electorale sau drepturile competitorilor electorali”, a mai spus Toni Greblă.

Președintele AEP a precizat că Ordonanţa prevede măsuri necesare desfăşurării separate a celor două tipuri de alegeri, la date diferite, respectiv 24 noiembrie pentru preşedinte şi 1 decembrie pentru Parlamentul României, iar legislaţia a trebuit armonizată pentru a permite organizarea succesivă.

,,Dacă va fi nevoie de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, va fi organizat la două săptămâni de la primul tur, pe 8 decembrie”, a precizat Greblă.

Am căutat să modificăm cât mai puțin din legile existente, deoarece există și Comisia de la Veneția, există o practică consitentă în România care interzice modificările cu un an înainte atunci când sunt sau ar fi limitate drepturile electorale sau drepturile competitorilor electorali”, a justificat Toni Greblă.

Președintele AEP a menţionat că setul de măsuri prevede crearea unei infrastructuri electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin.

”Mai sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anumite aspecte care nu au funcţionat tocmai corespunzător în vară, mă refer mai ales la asigurarea birourilor electorale, spaţiilor corespunzătoare în care birourile electorale să fie asigurate de primari, CJ-uri, să permită desfăşurarea activităţii în mod corespunzător, să existe spaţiile pentru prezenţa simultană a mai multor preşedinţi de birouri, a materialelor necesare şi să aibă în vedere că alegerile sunt organizate în noiembrie, respectiv decembrie şi să aibă asigurate sursele de căldură, iluminatul. Toate vor fi verificate de AEP, după ce vor fi propuse ca sedii de către autorităţile publice locale”, a mai spus Toni Greblă.

Preşedintele AEP a menţionat că de asemenea, sunt noutăţi în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă pentru cei care votează în străinătate.

Există posibilitatea ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să se înscrie pe un site dedicat, administrat de AEP, funcţional de la data de 1 aprilie, vor putea să opteze pentru unul din scrutinuri, până la sfârşitul lunii septembrie, respectiv sfârşitul lunii octombrie, a anunţat Toni Greblă.

Preşedintele AEP a mai spus că, ”până în prezent, şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă – şi noi avem obligaţia de a le trimite plicurile cu materialele necesare votului prin corespondenţă – 1.800 şi ceva de alegători pentru parlamentare, 1.900 şi ceva de alegători pentru preşedintele României”.

În opinia mea, este un număr foarte mic de alegători care au optat să găsească această cale de a vota prin corespondenţă. (..) Fac apel pentru a mediatiza această posibilitate pe care o au cetăţenii români să voteze şi prin corespondenţă, este o modalitate mai facilă, în opinia mea, şi să ia o anumită presiune pe secţiile de votare”, a completat Toni Greblă.