Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a vorbit despre rolul fundamental al experților electorali în buna desfășurare a procesului de vot, la emisiunea Gândul Exclusiv.
„Nu pot să garantez că toți sunt și bine intenționați” a spus Toni Greblă despre operatorii electorali pregătiți de AEP. La alegerile din 9 iunie, AEP a dispus de aproximativ 24 de mii de experți electorali.
Experții electorali sunt ai noștri. Operatorii sunt într-un într-un registru pe care îl administrează Autoritatea Electorală. Nu pot să garantez că toți sunt și bine intenționați și pentru că îi folosim o dată la 4 ani. Sunt plătiți. Autoritatea a făcut niște eforturi. Guvernul a acceptat solicitările Autorității și anul acesta indemnizațiile pe zi de activitate sunt ceva mai bune sau mai atractive, a afirmat Toni Greblă.
Președintele AEP a precizat că este greu „să mențină” experții electorali, întrucât aceștia sunt supuși mai multor restricții, printre care și interdicția de a fi membru al unui partid politic.
Nu știu cum să zic, dar este greu să-i menții acolo, pentru că n-au voie să facă parte dintr-un partid politic. Sunt niște restricții și greu să găsești 25 de mii de oameni care să participe 4 ani la instruiri, să fie și foarte atenți. (…) Asta este o problemă la care trebuie să ne gândim.
Fostul judecător al CCR a punctat că operatorii electorali nu sunt supra-oameni și nici nu sunt învățați să lucreze în condiții de stres.
Trebuie să ne gândim că acolo sunt niște oameni care nu sunt supra-oameni, sunt niște oameni obișnuiți, nu sunt învățați să lucreze nici în condiții de stres, nici pentru douăsprezece ore sau optsprezece ore, nu sunt obligați să lucreze.
În aceste situații, se pot produce erori umane la întocmirea proceselor verbale, „sub imperiul oboselii”.
Eu vreau să vă spun că la numărarea voturilor, cinci urne, consemnarea în procesele verbale, verificarea dacă ele au fost întocmite corect și au anume cheie de control pentru a nu trece date care nu corespund realității, aceste lucruri s-au făcut și sub imperiul oboselii. Și lipsa de interes, lipsa de pregătire înainte, oboseala ș.a.m.d. au condus toate la întocmirea unor procese verbale cu erori. Acele erori s-au corectat, dar trebuie timp să le corecteze, a concluzionat Toni Greblă.
Urmărește emisiunea Gândul Exclusiv aici.
CITEȘTE ȘI: