Prima pagină » ALEGERI 2024 » Votul din TURUL 2 pentru PREZIDENȚIALE în diaspora. Până la ora 15:00 au votat 32.818 de alegători din străinătate

Votul din TURUL 2 pentru PREZIDENȚIALE în diaspora. Până la ora 15:00 au votat 32.818 de alegători din străinătate

Votul din TURUL 2 pentru PREZIDENȚIALE în diaspora. Până la ora 15:00 au votat 32.818 de alegători din străinătate

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale începe vineri, 6 decembrie, la 01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă, care este prima din cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în lume, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.

  • Românii vor vota pe parcursul a 78 de ore pe întreg Globul. Votul se va încheia, oficial, duminică, 24 noiembrie, la ora 21:00, în țară, și luni, 9 decembrie, la 07:00, ora României, pe coasta de vest a continentului nord-american.
  • Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, în total fiind aproape 19 milioane de alegători așteptați la urne, dintre care aproape un milion de cetățeni români cu domiciliul în străinătate.

UPDATE ora 15:00: Conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la ora 15:00, 32.818 români au votat în străinătate, reprezentând 0,18% din totalul alegătorilor înscriși pe liste.

UPDATE ora 11:15: Până la această oră, au votat 3.669 de alegători dintr-un total de peste 18 milioane, iar 646 dintre aceștia au votat pe listele suplimentare, potrivit datelor centralizate de AEP. Voturile au fost exprimate în diaspora.

UPDATE ora 7:00: Vineri, 6 decembrie, la ora 7:00, ora României, s-a înregistrat o prezență la vot de 0,02 %, potrivit roaep.ro, după ce prima secție din străinătate unde românii pot vota, s-a deschis la01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă.

Startul votării pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale este dat în străinătate în noaptea de joi spre vineri, mai exact vineri, 6 decembrie 2024, la ora 01:00, ora României, în cea mai estică secție din lume, cea din Auckland, Noua Zeelandă, unde este ore 12:00, a anunțat oficial Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Și pentru acest scrutin au fost înființate 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe față de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleși reprezentanții României în Parlamentul European.

În cursa pentru funcția de șef al statului au rămas, după validarea rezultatelor primului tur de scrutin, la care au participat 14 candidați, Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Prezența la vot pe 24 noiembrie a fost de 52,55%.

Numărul total al voturilor valabil exprimate obținute de primii doi candidați, în ordine descrescătoare, care va apărea și pe buletinul de vot, a fost:

  • Călin Georgescu – 2.120.401
  • Elena-Valerica Lasconi – 1.772.500

Conform legii, va fi validat câștigător candidatul cu cele mai multe voturi valabil exprimate primite.

Orarul de vot

Votarea în străinătate la al doilea tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe parcursul a trei zile:

  • vineri, 6 decembrie 2024, între orele locale 12:00 și 21:00
  • sâmbătă, 7 decembrie 2024 și duminică 8 decembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00.

Există posibilitatea prelungirii votării până la ora 23:59, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.

Cu ce documente se votează

Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • paşaportul simplu
  • paşaportul simplu electronic
  • paşaportul simplu temporar
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 pe site-ul MAE și al Autorității Electorale Permanente.

În plus, pentru buna informare a cetățenilor români de peste hotare, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global, a sprijinit dezvoltarea unei hărți interactive a secțiilor de votare din străinătate. „Harta complementează, într-un mod facil și intuitiv, resursele de informare puse deja la dispoziția cetățenilor români care se vor afla în afara țării în zilele scrutinelor, pentru a putea identifica cea mai apropiată secție de votare”, potrivit MAE.

Harta poate fi consultată accesând site-ul MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.

MAE – Ghidul alegătorului în străinătate.

Citiți și:

CCR VALIDEAZĂ turul 1 al alegerilor prezidențiale: Finala va fi pe 8 decembrie, între Călin Georgescu și Elena Lasconi

LIVE TEXT | Vot în țară la PREZIDENȚIALE. Prezența la urne a depășit 52% la ora 21.00. Cele mai multe voturi, în Ilfov

Ilie Bolojan, apel către români: „Vă rog să VOTAȚI pentru o Românie modernă. Elena Lasconi garantează o Românie europeană și democratică”

Cristian Terheș, SNSPA și Calea Europeană cer CCR anularea primului tur, după declasificarea documentelor CSAT/ Toni Greblă: Nu există cale de atac

Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și