Al doilea tur al alegerilor prezidențiale începe vineri, 6 decembrie, la 01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă, care este prima din cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în lume, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe.
UPDATE ora 15:00: Conform datelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până la ora 15:00, 32.818 români au votat în străinătate, reprezentând 0,18% din totalul alegătorilor înscriși pe liste.
UPDATE ora 11:15: Până la această oră, au votat 3.669 de alegători dintr-un total de peste 18 milioane, iar 646 dintre aceștia au votat pe listele suplimentare, potrivit datelor centralizate de AEP. Voturile au fost exprimate în diaspora.
UPDATE ora 7:00: Vineri, 6 decembrie, la ora 7:00, ora României, s-a înregistrat o prezență la vot de 0,02 %, potrivit roaep.ro, după ce prima secție din străinătate unde românii pot vota, s-a deschis la01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă.
Startul votării pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale este dat în străinătate în noaptea de joi spre vineri, mai exact vineri, 6 decembrie 2024, la ora 01:00, ora României, în cea mai estică secție din lume, cea din Auckland, Noua Zeelandă, unde este ore 12:00, a anunțat oficial Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Și pentru acest scrutin au fost înființate 950 de secții de votare în străinătate, cu 35 mai multe față de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleși reprezentanții României în Parlamentul European.
În cursa pentru funcția de șef al statului au rămas, după validarea rezultatelor primului tur de scrutin, la care au participat 14 candidați, Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Prezența la vot pe 24 noiembrie a fost de 52,55%.
Numărul total al voturilor valabil exprimate obținute de primii doi candidați, în ordine descrescătoare, care va apărea și pe buletinul de vot, a fost:
Conform legii, va fi validat câștigător candidatul cu cele mai multe voturi valabil exprimate primite.
Votarea în străinătate la al doilea tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe parcursul a trei zile:
Există posibilitatea prelungirii votării până la ora 23:59, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.
Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la cele 18.968 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele 950 deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.
Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
La alegerile prezidențiale, cetățenii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.
Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 pe site-ul MAE și al Autorității Electorale Permanente.
În plus, pentru buna informare a cetățenilor români de peste hotare, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global, a sprijinit dezvoltarea unei hărți interactive a secțiilor de votare din străinătate. „Harta complementează, într-un mod facil și intuitiv, resursele de informare puse deja la dispoziția cetățenilor români care se vor afla în afara țării în zilele scrutinelor, pentru a putea identifica cea mai apropiată secție de votare”, potrivit MAE.
Harta poate fi consultată accesând site-ul MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.
MAE – Ghidul alegătorului în străinătate.
Citiți și: