Pentru a fi înregistrate la Biroul Electoral Central, listele de candidați propuse de partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice sau alianțele electorale trebuie însoțite de o listă cuprinzând cel puțin 200.000 de susținători, în timp ce candidaturile independente trebuie însoțite de o listă cuprinzând cel puțin 100.000 de susținători.
De asemenea, lista susținătorilor constituie un act public care este sub sancțiunea prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal,cu modificările și completările ulterioare. În finalul listei, persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declarație pe propria răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susținătorilor.
„Nu în ultimul rând, dispozițiile art. 66 alin. (1) din același act normativ stabilesc că modelul listei susținătorilor este stabilit de Guvern, prin hotărâre, în cel mult 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii pentru stabilirea zilei de referință”, se mai arată înîn proiectul de hotărâre al Guvernului.
Modelul listei susținătorilor și cel al declarației pe propria răspundere sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Hotărârea de Guvern privind aprobarea modelului listei de susținători care va fi folosit la alegerile europarlamentare din 2019 prevede că „pentru o corectă identificare și individualizare a susținătorilor, respectiv pentru verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege de către Biroul Electoral Central sunt suficiente următoarele date cu caracter personal„:
a) numele și prenumele;
b) domiciliul;
c) data nașterii;
d) denumirea, seria și numărul actului de identitate.
Având în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr. 105/2014 privind aprobarea modelului listei de susținători care va fi folosit la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014 a fost aplicabilă numai la alegerile din 2014, se impune adoptarea unui nou act normativ cu același obiect.
AEP a elaborat și a lansat în dezbatere publică o serie de proiecte de hotărâri ale Guvernului privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.
„Precizăm că proiectele de acte normative menționate propun soluții legislative similare celor adoptate pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014”, mai precizează AEP.
Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 26 mai.
Foto: Hepta