Prima pagină » Alegeri Europarlamentare 2019 » #euromania. Bistrița-Năsăud, județul fără euroaleși: Bistrițenii, neinteresați de cabinetele lor. Ce spun localnicii

#euromania. Bistrița-Năsăud, județul fără euroaleși: Bistrițenii, neinteresați de cabinetele lor. Ce spun localnicii

#euromania. Bistrița-Năsăud, județul fără euroaleși: Bistrițenii, neinteresați de cabinetele lor. Ce spun localnicii
În județul Bistrița-Năsăud nu mai există niciun cabinet al vreunui europarlamentar. Cei trei eurodeputați care și-a deschis cabinete de-a lungul timpului în zonă au renunțat la ele, deoarece oamenii nu erau mai deloc interesați de activitatea acestora.

Trei europarlamentari și-au deschis în ultimii ani cabinete europarlamentare în județul Bistrița-Năsăud pentru a fi mai aproape de cetățenii din județ, însă au renunțat la ele din cauză interesului redus al oamenilor față de activitatea euroaleșilor, dar și din cauza faptului că deplasările în teritoriu erau destul de greoaie. În plus, oamenii nu știau ce poate face un europarlamentar pentru ei care sunt atribuțiile acestuia, fapt pentru care adresau consilierilor euroaleșilor probleme care nu țineau de activitate PE.

Fostul eurodeputat Victor Negrescu (PSD) a fost singurul politician care a decis să își deschidă cabinet în orașul Năsăud și nu în municipiul Bistrița, sperând că astfel va fi mai aproape de cetățeni și de probleme lor, însă toți cei care i-au trecut pragul au reclamat numai probleme legate justiția, care nu țineau de activitatea acestuia, în perioada în care era europarlamentar.

„Cât timp am fost consilier la cabinetul domnului Negrescu, cei care au venit în audiențe aveau probleme care țineau de justiție. Unii chiar probleme grave, probleme de tribunal. Din păcate, oamenii nu înțelegeau ce înseamnă un europarlamentar, care era rolul lui și activitatea acestuia. Constat însă că acum lucruri se schimbă. Dacă în 2014 oamenii nu știau ce înseamnă Uniunea Europeană și Parlamentul European, acum merg în campanie și văd că oamenii sunt mult mai informați, cetățenii știu ce e Uniunea Europeană, Parlamentul European, lucrurile merg într-o direcție bună”, a declarat, pentru Mediafax, Alin Demian, fostul consilier al ex-eurodeputatului Victor Negrescu.

Victor Negrescu și-a deschis în septembrie 2014 cabinet europarlamentar în orașul Năsăud și a organizat periodic audiențe și consiliere pentru axele de finanțare, însă în 2016 cabinetul a fost închis. Social-democratul a fost europarlamentar până în iunie 2017, pe fondul propunerii sale ca ministru delegat pentru Afacerile Europene.

„Nu am fost niciodată la cabinetul europarlamentarului că oricum nu se rezolvă nimic. Nu știu prea bine ce treabă fac ei în Parlamentul European, dar lucrurile nu merg prea bine pentru noi, prețurile tot cresc și nu văd cu ce ne ajută Europa, calitatea produselor la noi e mai slabă decât în Spania, unde e fiica mea, iar prețurile mai mari. La vot mă duc, că am fost dintotdeauna, dar nu mă simt reprezentată în Parlamentul European, nu mă simt reprezentată nici în cel român. Ce să faci… poate o să se schimbe ceva”, a spus, pentru Mediafax, o localnică din Năsăud.

Ioan Mircea Pașcu (PSD) și-a deschis cabinet europarlamentar în orașul Bistrița, însă foarte puțini localnici au trecut pe la sediul acestuia pentru a discutat cu eurodeputatul, motiv pentru care în urmă cu un an cabinetul a fost închis.

Singurul europarlamentar din România care mai are angajat în Bistrița-Năsăud este eurodeputatul PNL Daniel Buda. Chiar dacă nu are un cabinet deschis în oraș, colegii liberali îl găzduiesc ori de câte ori are nevoie să discute cu cetățenii. Nici la el nu se înghesuie oamenii.

„Nu vine nimeni să ceară audiență la domnul europarlamentar Daniel Buda. Foarte puțini sunt cei care au trecut în ultimii ani pe la sediul nostru să ceară o audiență la dânsul, deși vine perioc din județ”, a afirmat, pentru Mediafax, un reprezentant al PNL.

Bistrițenii spun că nu se simt reprezentanți în Parlamentul European, că nu îi știu pe euroaleși, mai ales că nu este niciunul din județ și că nu văd cu ce probleme s-ar putea duce în audiențe.

„Nu am fost în nicio audiență la vreun europarlamentar pentru că nu știu cu ce m-ar putea ajuta și nu știu de ce probleme se ocupă. În plus, nu am auzit prea mult de ei, nu i-am văzut prin județ și dacă pe ei nu i-a interesat de noi, pe mine de ce să mă intereseze de ei? Am văzut în ultima vreme că tot vin cei din Europa la noi, dar nu înțeleg cu ce ne ajută pe noi asta”, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Cira, un localnic din Bistrița.

În schimb, alții spun că le este rușine cu unii europarlamentari, mai ales după întâmplările cu Laura Codruța Kovesi și au rezerve în a merge la vot pe 26 mai.

„Nu mă simt reprezentat deloc, chiar mi-e rușine cu europarlamentarii și nici nu cred că merg la vot. Nu fac politică, nu mi-e dragă Kovesi, dar mi-a fost rușine de modul în care un europarlamentar român a încercat să fure pe față voturile. Ne-a văzut o lume întreagă! Oare nimeni nu se gândește la asta?! Merg mult în străinătate, am ajuns de râsul prietenilor și chiar îmi e rușine cu un astfel de europarlamentar, ca să nu mai spun că e din nou pe listă, pe loc eligibil. De ce să merg să votez? Să legitimez hoția și pe cei care care o susțin?”, a explicat un alt bistrițean.

Eurodeputații încasează o indemnnizație lunară netă de la Parlamentul European de aproximativ 7.000 euro. Ei mai primesc în jur de 25.000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. De asemenea, la împlinirea vârstei de 63 de ani, euroaleșii primesc și pensie din bugetul instituției.

Indemnizația forfetară este planificată pentru a acoperi cheltuielile rezultate din activitățile europarlamentarilor, cum ar fi chiria pentru birou și cheltuielile aferente, abonamentul telefonului și alte facturi, activitățile de reprezentare, organizarea de conferințe sau expoziții. În 2019 indemnizația este de 4.513 euro pe lună.

Alegerile europarlamentare se vor desfășura în 26 mai 2019. Deputații europeni sunt aleși o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în anul 2007.

Digi24
Rusia își propune „să obțină victoria finală” în 2025. Ce înseamnă asta pentru Putin - ce regiuni vrea să cucerească „în totalitate”
Cancan.ro
Cât costă o bere în restaurantul lui Dani Oțil din București. Prețuri uriașe în localul matinalului de la Antena 1
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
Adevarul
Pensionara din România care vrea să le dea copiilor de Sărbători peste 100.000 de euro. „Ăsta e darul meu de Crăciun pentru copii”
Wowbiz
Cutremur de 7,3 grade pe scara Richter! Pagubele sunt imense
Antena 3
Mihai Gâdea cere Procurorului General să intervină în cazul interlopului lui Călin Georgescu care i-a amenințat familia
Digi24
Călin Georgescu îi ameninţă „cu ani grei de puşcărie” pe judecătorii CCR: „Nici în infern nu veţi găsi refugiu”
Cancan.ro
Piţurcă Jr. nu pierde deloc timpul: a marcat la o brunetă apetisantă. Îmbrățișări și bezele toată noaptea!
Ce se întâmplă doctore
Ce conțin cozonacii din supermarket. Dragoș Pătraru îi avertizează pe români
observatornews.ro
Vreme mai caldă decât normal. ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii ianuarie
StirileKanalD
VIDEO Atentat cu bombă la Moscova: a fost ucis șeful forţelor ruse de protecţie nucleară. Ce decizii se iau la Kremlin?
KanalD
Cardurile educaționale au fost încărcate! Ce sumă au primit copiii din familiile defavorizate
Ciao.ro
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Promotor.ro
Cum să conduci eficient iarna, chiar dacă nu e zăpadă. Sfaturile experților
Mediafax.ro
WSJ: A început, deja, Al Treilea Război Mondial? Generalul Onno Eichlsheim, şef al armatei olandeze: Unitatea autocraţiilor este mai puternică decât cea a democraţiilor
Descopera.ro
Dieta IEFTINĂ și SIMPLĂ care te FEREȘTE de cancer
Capital.ro
Avocatul lui Călin Georgescu a anunțat oficial! Decizia luată de Instanța Supremă
Evz.ro
O femeie a răpit un membru al familiei regale și i-a furat banii. A primit o pedeapsă de necrezut
A1
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Stirile Kanal D
VIDEO O elevă de 15 ani a făcut măcel în școala în care învăța, din Wisconsin, SUA
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"
RadioImpuls
Reactia lui Hailey Bieber după logodna Selenei Gomez cu Benny Blanco
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bubulina primește un mesaj de la Bulă: - Am fost răpit de extratereștri!
Descopera.ro
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?