#euromania. EUROPARLAMENTARII, în viziunea sătenilor: MINT cum îmi mint eu copilul cu o BOMBOANĂ

Publicat: 19 02. 2019, 09:19

This browser does not support the video element.

În satul Zmeu, oamenii sunt săraci, localitatea fiind una dintre cele mai sărace din țară. Situat la o distanță de 45 de kilometri de municipiul Iași, oamenii ajung cu greu „la oraș”. Doar ca să ajungă la un autobuz, trebuie să meargă pe jos cinci kilometri.

În sat, casele sunt de toate felurile: unele vechi, dărăpănate, altele noi, extrem de contrastante. Drumurile, la fel: două străzi asfaltate întretăiate de ulițe unde zăpada încă nu s-a topit. La unicul magazin din sat este și un bar, unde se întâlnesc oamenii din sat și mai schimbă câte o vorbă între ei.

Dumitru Mititelu este consilier local. Este constructor de meserie. El a deschis barul cu banii trimiși de copiii plecați la muncă peste hotare. Ce știe el despre un europarlamentar? „Mint cum îmi mint eu copilul cu o bomboană să dea apă la găini”.

„Nu a fost niciodată, de când știu de europarlamentari, nu a fost nici unul. Europarlamentarii trebuie să aibă grijă de comunitate, nu? Ar trebui, dar ei nu au grijă. Degeaba ei vor să ajungă acolo la putere și să ia câte 20.000 de euro salariu și atât. În rest nimic. Promisiunile astea îs nimic, promisiunile astea îs slabe, e ca și cum mint eu copilul meu, ia o bomboană și du-te și dă apă la găini. Deci așa îs ei”, spune cu năduf Dumitru Mititelu.

Cu toate că n-a văzut vreodată un proiect făcut de europarlamentari și nici măcar un europarlamentar nu a văzut în carne și oase, Dumitru Mititelu este ferm convins că va merge să voteze la alegerile europarlamentarele din mai.

„Păi da, nu își merită, cu ce își merită? Ei nu fac nimic, se duc acolo și se ceartă ei între ei care se pune mai mult, deci care se pune mai mult, asta fac ei. Eu nu am auzit nimic, deci poate au făcut pe listă pentru ei, în favorul lor nu pentru societate, pentru favorul lor, să-și facă un proiect să își facă o vilă să își facă nu știu ce, atât, dar în rest nimic, ce au făcut, arătați-mi dumneavoastră unul care a făcut ceva pentru țara asta, nu pentru comună sau pentru județ, pentru țară, ce au făcut, nimic. Eu mă duc, dar știu ce votez, tot aceiași hoți votez”, ne spune apăsat el.

L-am întrebat de ce merge la vot. în condițiile în care îi consideră pe toți „hoți”.

„Păi poate credem că pe parcurs poate se îmbunătățește, dar dacă ar fi să pui niște europarlamentari din ăștia în vârstă de la 30-40 de ani, nu de la 50 în sus, că ăia îs deja hoți, știu toți, îs câini bătrâni, ăia acoperă groapa lor, pe tine te lasă”, își manifestă speranța Dumitru Mititelu.

Pe drumul asfaltat care duce spre bar, Gheorghe Manole, acum pensionar, după ce a fost om de serviciu la Primăria Iași, are altă părere despre europarlamentari.

„Da` cu ce să se ocupe domnule, cu nimic, ce se vede că fac ceva? Ce fac? Nu vedeți? Da` își merită ei banii pe care îi primesc, că doar au câteva mii de euro? Da` de unde să îi merite? Ce, fac ceva? Nouă ne-au dat la pensie ceva, totul se scumpește de naiba, ei acolo stau bine. Da` cum?”, ne mai spune pensionarul.

Gheorghe Manole n-a văzut nici el vreun europarlamentar și nici proiecte făcute de europarlametarii români nu știe. Cu toate acestea, pensionarul va merge la vot:

„- În sat la dumneavoastră a fost vreodată un europarlamentar?

– Nu o fost, de unde să fie?

– Puteți să-mi dați exemple de europarlamentari?

– Da` pe cine să cunosc, Dragnea, Tericeanu, ăștia îs, ei conduc țara. Nu?

– Proiecte făcute de europarlamentarii români cunoașteți?

– Nu, nu, nu știu.

– Proiecte cunoașteți, dacă au făcut vreun proiect europarlamentarii aici?

– Proiecte, ce au făcut, că au făcut șoseaua, ce au făcut?

– Dar șoseaua este făcută de europarlamentari sau pe bani europeni?

– Da` eu de unde să știu, nu știu, doamnă, eu nici nu mă duc la primărie, nu ii cunosc pe aceia, nu am ce căuta acolo. Ce să vezi acolo? Îs toți niște depravați.

– Veți merge la alegeri?

– Voi merge.

– Și dacă spuneți că nu fac nimic, de ce mergeți la alegeri?

– Păi să votăm alții mai buni, nu?”.

Într-o curte cu cuptor afară, mătușa Rodica Busuioc coace colaci să ducă la biserică. Are o pensie de 600 de lei, de la CAP. Am provocat-o și pe ea cu întrebarea: „Ce fac europarlamentarii?”. Răspunsul a fost rapid:

„Știți cu ce se ocupă europarlamentarii?

– Cu ce se ocupă, ne mințește pe noi cu banii, cu asta se ocupă. Îi iau de la țărani, ei iau bani mulți și trăim ca nimenea de pe pământ. Cu ce se ocupă – cu rele, cu ceva bun nu se ocupă. Pentru noi țăranii, să ne aducă și pe noi la bine…Toți așteptăm de azi pe mâine că e bine, e bine, da` tot de ce merge e mai rău și mai rău, se scumpește mâncarea, nu mai suntem buni de trăit de nimica.

– Dar cum credeți, își merită ei salariile de câteva mii de euro?

– Păi cum să merite, stau acolo la scris și nu muncesc ca noi, păi muncesc ca noi, ne ducem cu ziua și luăm 20-30 de lei, dacă ne mai ducem cu ziua, atât mai mult nu luăm, și nici nu găsim, prin sat pe la oameni dacă este găsim”

Chiar dacă nu cunoaște niciun europarlamentar român, că nu obișnuiește să-i urmărească, și nici un proiect făcut de aceștia, mătușa Rodica va merge la vot și va pune ștampila „tot pe cei vechi”.

Din satul Zmeu am luat drumul spre Mirosvala, cunoscută ca fiind cea mai bogată localitate din județul Iași, dar și una dintre cele mai bogate comune din România. Comuna e aproape contopită cu municipiul, fiind aproape de un cartier al Iașului. În centrul comunei, acolo unde se află primăria, sala de sport, dar și câteva magazine, sunt oameni puțini, mulți dintre ei însă nici nu sunt din Miroslava.

Florin Rusu, electronist, crede că Parlamentul European este echivalentul celui național, dar la un nivel mai mare.

– Să îmi spuneți dacă știți cu ce se ocupă europarlamentarii?

– Echivalentul parlamentului național la nivelul Uniunii Europene, e ok face legislație europeană, dezbate legi europene și toate astea.

 

– Dar cum credeți? Își merită europarlamentarii români aceste salarii pe care le au?

– Bănuiesc că trebuie să stabilească ăia care le dau, nu e problema mea. Chiar nu îs plătiți de statul român, din câte știu, îs plătiți de Uniunea Europeană. Și dacă ei consideră că îs mari sau mici, bănuiesc în funcție de performanță”.

Florin Rusu știe că în Miroslava au fost făcute proiecte din bani europeni, însă nu știe vreun proiect făcut de un europarlamentar român.

„- Cunoașteți proiecte ale europarlamentarilor români pe care le-au făcut în România?

– Nu.

– Dar pe aici prin Miroslava a trecut vreodată vreun europarlamentar?

– Nu știu, sunt proiecte europene în Miroslava dacă despre asta vorbim, dar un europarlamentar nu știu să fi trecut, nu știu eu.

– Dar pe actualii europarlamentari români îi cunoașteți?

– Prea puțin. A fost fata lui Băsescu din câte știu eu, a fost chiar Gigi Becali la un moment dat…”.

Pe drumul spre casă am întâlnit-o pe Zânica Ursac, pensionară, care în trecut a lucrat la spălătorie. Ne spune că știe de la televizor despre salariile mari ale europarlamentarilor care ne reprezintă la Bruxellles și crede că aceștia își fac pentru ei salarii mari, uitând de cei care i-au ales.

„-Vreau să vă întreb dacă știți cu ce se ocupă europarlamentarii români?

– Ce să facă? Stau în parlament și discută problemele care sunt.

– Dar cunoașteți ce salarii primesc europarlamentarii?

– Ei, după cum auzim la televizor, au salarii frumoase față de noi. Mult mai avantajoase.

– Dar credeți că își merită ei salariile?

– Eiii… merită. Merită, dar pentru omul care muncește, nu se merită o pensie sau un salariu, dar pentru ei își fac, până la urmă noi suntem obligați să primim ce ne dau, că tot ei sunt mari și tari”.

La alegerile europarlamenatre din 2014, în comuna Lungani din care face parte satul Zmeu au participat aproape 1.700 de cetățeni cu drept de vot din aproape 3.800 de alegători înscriși în listele electorale. În comuna Miroslava, din cei aproape 11.000 de alegători, au venit la vot puțin peste 2.700 de cetățeni cu drept de vot.

Alegerile europarlamentare se vor desfășura în 26 mai 2019. Deputații europeni sunt aleși o data la 5 ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.