Primarul Alba-Iuliei, Mircea Hava, unul dintre cei mai vechi primari din țară, ocupă locul al doilea pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare. El a sintetizat decizia de a renunța la funcția pe care o are pentru cea de euroales astfel: „Alba Iulia = România = Europa: oricare dintre ele lipsește, ecuația devine imposibilă”.
„Există doar două motive pentru care m-am hotărât să fac drumul la Bruxelles: Alba Iulia și România! Prima pentru că mă identific 100% cu ea, iar a doua pentru că ar trebui să vină un moment din viața fiecăruia dintre noi când trebuie să dăm o formă concretă patriotismului și să ne sprijinim, fiecare cum putem, țara. Văd o interdependență totală și continuă între Alba Iulia, România și Europa: dacă scoatem una dintre ele din formulă, ecuația devine imposibilă. Pe de altă parte, cred că am avantajul maturității vârstei la care nu mai visezi să-ți înfrunți destinul în altă țară, dar nici nu poți renunța punând ștampila de primar în buzunar. Există o a treia variantă, a omului cu un echilibru exersat, care pune ordine, luptă și împlinește un deziderat pe care alții doar îl dezbat”, susține primarul din Alba Iulia.
Hava consideră că România este țara care a arătat că se poate adapta și își poate scrie istoria la fel ca orice alt stat european.
„România nu este nici pe departe doar țara în care s-a fabricat cel mai lung cârnat, s-a copt cel mai mare cozonac sau alte exemple din astea, de Guiness, ci țara care a arătat mereu că se poate adapta, că își poate scrie și construi istoria cu claritatea și limprezimea oricărui alt stat din Europa. Cu o singură condiție: să fie lăsată sau măcar să nu fie împiedicată să facă asta. Dorință există, posibilități avem, acum avem și sprijinul Europei, deci n-ar trebui să ne poată opri nimeni, pe noi, pe români, atunci când ne dorim cu adevărat ceva. Nu vreau să spun prin asta că noi suntem cei mai breji dar, cu siguranță, nu-s nici alții mai altfel decât noi, au avut parte doar de alte conjuncturi, mai favorabile”, a declarat Mircea Hava corespondentului MEDIAFAX.
Cel mai mare avantaj al său este experiența din administrația locală, crede primarul din Alba Iulia.
„Experiența din administrație este cel mai mare avantaj, aș spune. Și sunt mândru de asta și gata să folosesc acest atu cât mai înțelept posibil și în Parlamentul European. Așa cum rolul administrației publice este să fie cât mai aproape de oameni, să lucreze exclusiv pentru aceștia, în același fel cred că și Uniunea Europeană trebuie să ajungă lângă oameni. Să facă un pas în jos de pe soclu și să demonstreze că doar unitatea poate ajuta comunitatea să avanseze. Și în Parlamentul European, ca în orice primărie de oraș sau comună din România, există un singur secret al reușitei: e același lucru care face lumea să evolueze de mii de ani: munca și altruismul civic. (…) Europarlamentarii trebuie să găsească abilitatea de a da glas celor mai clare și importante nevoi ale comunităților”, a mai declarat Mircea Hava.
După patru mandate la primărie, edilul din Arad vrea la Bruxelles
Și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, vrea un mandat în Parlamentul European. El se află pe poziția a șaptea pe lista PNL. Gheorghe Falcă a declarat corespondentului MEDIAFAX că experiența dobândită în cele patru mandate de edil l-a pregătit pentru o poziție de europarlamentar.
„Bineînțeles că decizia personală și propunerea partidului s-au întâlnit la mijloc. Din partea mea a fost dorința de a mă pune în serviciul cetățenilor dintr-o postură, cea de europarlamentar, pentru care funcția de primar te pregătește în bună măsură. Vreau să spun că o bună cunoaștere și o îndelungată experiență în administrația unui oraș important, cunoașterea la firul ierbii a problemelor și aspirațiilor cetățenilor, atragerea de fonduri europene, focusul pe investiții care produc dezvoltare, obligatoriile contacte internaționale, prin legătura cu investitorii din Arad și nu numai, ca și prin apartenența la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, toate te pregătesc din plin pentru o poziție de europarlamentar”, a afirmat Gheorghe Falcă.
El a mai precizat că, în anul 2004, când a ajuns primar al Aradului, a fost unul dintre cei mai tineri edili de municipii din România, iar până în prezent spune că a crescut calitatea vieții în oraș, prin investițiile realizate din fonduri europene, în primul rând.
„În anul 2004, când am preluat Primăria Arad, ca unul dintre cei mai tineri primari de municipiu din România, Aradul avea 38.000 de angajați. Astăzi numărul lor este aproape triplu, iar șomajul în municipiu este de sub 1%. Asta înseamnă stabilitate, siguranță, predictibilitate pentru arădeni”, a spus Falcă.
Edilul din Arad are mai multe obiective în cazul în care va ajunge în Parlamentul European după alegerile din 26 mai. Printre acestea se numără o relație de colaborare „productivă” a Guvernului României cu forurile decizionale ale Uniunii Europene.
„Există obiective generale, pe care orice europarlamentar român trebuie să le asume. Vorbesc de aderarea la spațiul Schengen, de re-instituirea unei relații de colaborare productivă a guvernului nostru cu forurile decizionale ale Uniunii, o relație minată azi de șicane instituționale din partea noastră și de o lipsă vădită de sinceritate, de atrofierea dialogului și de neglijarea obiectivelor cu adevărat importante pentru România ca membru al Uniunii”, a completat Falcă.
Primarul Aradului a adăugat că este importantă și o relație mai apropiată între forurile Uniunii Europene și instituții precum primării, consilii județene și diferite alianțe ale comunităților, așa cum este și Alianța Vestului.
„Ținând cont de experiența mea adminstrativă, mă voi lupta pentru o relație mai strânsă între forurile Uniunii și instituțiile administrative cele mai apropiate de cetățeni: primării, consilii județene și diferite forme de alianțe ale comunităților. Sunt membru fondator al Alianței Vestului, o instituție care face exact această ofertă Uniunii și propriilor cetățeni: de a dezvolta mai rapid și mai eficient proiecte mari, regionale, care să schimbe în bine viața oamenilor. Vorbim de proiecte de infrastructură perfect eligibile în noul exercițiu financiar, de îmbunătățirea serviciilor de sănătate, de digitalizarea administrațiilor, de investiții masive în eficiența energetică și multe altele. Aici văd punctual rolul meu de europarlamentar: de punere în legătură a mecanismelor și resurselor Uniunii cu administratorii și managerii performanți ai diferitelor comunități, adică cu aceia care sunt conștienți că apartenența la UE înseamnă o continuă șansă de dezvoltare, și nicidecum de resuscitare a naționalismelor de fațadă, care ascund corupție și slabă performanță la guvernare”, a detaliat candidatul PNL la alegerile europarlamentare.
Primarul din Novaci: Am un respect față de cetățenii care m-au ales, nu să alerg după alt scaun
Nu toți primarii sunt însă dispuși să renunțe la administrația locală pentru un fotoliu de europarlamentar la Bruxelles. Dumitru Leuștean, primarul PNL din orașul Novaci, județul Gorj, aflat la al doilea mandat, a refuzat oferta de a candida pentru un post de eurodeputat, la solicitarea cetățenilor.
În luna septembrie a anului trecut, la propunerea primarului din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, Dumitru Leuștean, edilul orașului Novaci, a fost votat, în unanimitate, de Biroul Permanent Local al PNL Târgu-Jiu, pentru un loc eligibil pe lista candidaților la alegerile europarlamentare.
„Propunerea a venit, într-adevăr, din partea colegilor de partid, a unora dintre ei, s-au făcut tot felul de analize și într-adevăr s-au orientat către persoana mea, numai că erau câteva neconcordanțe. În urmă cu o perioadă, la vremea respectivă, am avut Birou Permanent Județean, în care în unanimitate am votat pe Jean Marinescu, pentru zona noastră. Îmi era de destul de incomod să zic și nestatutar ca să mă duc să accept și eu varianta respectivă. În al doilea rând, eu am o serie de proiecte aici în Novaci, cel puțin șapte, le-am depus pe Programul Operațional Regional, parte dintre ele au fost evaluate. Totuși am un respect față de cetățenii care m-au ales aici la Novaci și stau lângă ei, să fac ce am promis și să fac ceea ce trebuie, nu să alerg după alt scaun. M-a impresionat reacția oamenilor, oamenii au spus 《ai început anumite chestiuni, ai venit, am discutat, ne-am înțeles și acum nu ar fi normal să pleci. Cu toate că nu cred că era un loc eligibil care să îmi asigure deplasarea la Bruxelles”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci.
El spune că vestea că ar putea candida la alegerile europarlamentare a ajuns rapid la cetățeni.
„Vestea s-a dus repede fiindcă au transmis-o alții, eu am avut imediat reacția că vreau să îmi fac treaba în Novaci, m-am întâlnit cu cetățenii. Am reușit să o stopez destul de repede și bineînțeles cu ajutorul Biroului Permanent și al președintelui partidului am lămurit situația, fiindcă era normal să fie așa, nu puteam să facem două propuneri pe același județ. Chiar dacă salariul era mai mare, eu nu pun în prim plan numai interesul meu, am mers în fața cetățenilor și nu pot să-i las într-o situație nu prea plăcută”, a explicat Dumitru Leuștean.
Nu numai că a fost convins de localnici să rămână la primărie, dar are și câteva surprize pentru ei și pentru cei care vor vizita zona. Edilul vrea să introducă, în premieră, autobuze electrice.
„Am semnat contractul pentru eficientizarea termică a spitalului orășenesc Novaci, am semnat un contract pentru un centru social de zi în orașul Novaci, am depus un proiect pentru un ambulatoriu lângă spitalul orășenesc Novaci. Unul foarte important este transportul în comun, care este deja într-un stadiu destul de avansat, este la București, am primit o singură clarificare. Ca toți ceilalți colegi ai mei din regiune, așteptăm să fim invitați să semnăm contractul, e vorba de transport în comun cu mașini electrice și asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare, patru mașini și intenția este de a-l dezvolta și în Rânca, sunt motive foarte întemeiate, am evita aglomerația, parcările, atât pe timp de vară și în special pe timp de iarnă. Este o gândire împreună cu proprietarii terenurilor de acolo, care sunt niște obști, una dintre ele își construiește o parcare foarte mare și în felul acesta vom avea o colaborare ca să putem să aerisim puțin activitatea pe perioada de iarnă. E un proiect interesant, în valoare de circa cinci milioane de euro și lucrăm la alte proiecte destul de interesante, necesare cetățenilor din Novaci”, a încheiat Leuștean.
Orașul Novaci are aproximativ 5.500 de locuitori și este condus de Dumitru Leuștean din anul 2012.
Următoarele alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 mai 2019. Deputații UE sunt aleși o data la cinci ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.