Anul electoral 2012, sub semnul celor mai puternice proteste de la mineriade încoace: Cum a reușit Uniunea Social Liberală să câștige cu o majoritate zdrobitoare alegerile locale

Anul electoral 2012, sub semnul celor mai puternice proteste de la mineriade încoace: Cum a reușit Uniunea Social Liberală să câștige cu o majoritate zdrobitoare alegerile locale
Liderii Uniunii Social Liberale, Victor Ponta și Crin Antonescu
Publicat: 16/08/2020, 16:16
Actualizat: 28/08/2020, 11:09

Alegerile locale din 10 iunie 2012 au fost puternic influențate de protestele din lunile ianuarie- februarie, practic cele mai puternice mișcări de stradă din perioada postdecembristă, de la mineriade încoace. Reamintim contextul în care Uniunea Social Liberală a câștigat alegerile locale cu o majoritate zdrobitoare și cu o prezență la vot cu mult mai mare decât în anii precedenți (56,36% la nivel naţional, cu aproape 10% mai mare faţă de alegerile locale din 2008 – 48,79%).

Astfel, protestele s-au declanșat după decizia preşedintelui Traian Băsescu de a-l demite Raed Arafat, la acel moment secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care se opunea privatizării sistemului sanitar de urgenţă. Manifestaţiile publice iniţiate sub forma unor mitinguri de susţinere a lui Raed Arafat au evoluat rapid în proteste care au incendiat, la propriu, Capitala, și care s-au extins în toate marile orașe ale României.

În urma manifestațiilor de stradă, popularitatea preşedintelui Traian Băsescu şi cea a Partidului Democrat Liberal au intrat într-un declin fără precedent

USL a exploatat din plin erodarea masivă a imaginii lui Traian Băsescu, pentru a se valida electoral drept alternativă la PDL. Astfel, pentru prima dată în istoria post-decembristă opoziţia a obţinut şefia Guvernului înaintea unor alegeri parlamentare, după o victorie zdrobitoare la alegerile locale. USL a reuşit să obţină, după alegeri, un scor mai mare decât cel avut în momentul asumării guvernării.

https://www.youtube.com/watch?v=OHrD2EQmonw

Uniunea Social-Liberală, USL, o alianță politică „nășită” de Dan Voiculescu

Jucătorii politici din primul plan al alegerilor locale 2012 au fost Victor Ponta (lider PSD), Crin Antonescu (lider PNL), Emil Boc (lider PDL până la 14 iunie 2012 , când și-a depus mandatul din funcția de președinte al partidului ca urmare a eșecului PDL la la alegerile locale). Și, desigur, președintele -jucător Traian Băsescu. Partidul Poporului – Dan Diaconescu a fost un al patrulea jucător cu ascensiune rapidă în 2012, care a atras voturile stângii naționaliste, fiind intrat destul de rapid în disoluție după arestarea liderului Dan Diaconescu și absorbit în 2015 de UNPR.

Reamintim că Uniunea Social-Liberală, USL, a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală, între partide de stânga și dreapta, constituită la 5 februarie 2011, între Alianța de Centru Dreapta (compusă din Partidul Național Liberal și Partidul Conservator) și Partidul Social Democrat la inițiativa lui Dan Voiculescu.

La finalul alegerilor locale din iunie 2012, conform datelor publicate de Biroul Electoral Central,  Uniunea Social Liberală (USL) câștigase 41,55% dintre mandatele de primar la nivel național,în timp ce PDL a luat doar 15,63% dintre mandate. Bucureștiul era câștigat aproape în totalitate de USL, după ce alianța a câștigat primăriile din sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 ale Capitalei, iar Sorin Oprescu, independent susținut de USL a obținut un nou mandat de primar general.

USL a câștigat, cu scorul zdrobitor de peste 66%, și alegerile parlamentare din decembrie 2012, moment în care Crin Antonescu declara: 

„Le mulțumesc celor care au dat votul lor USL. Vă mulțumim dragi concetățeni, fără dvs cei care astăzi ne-ați dat votul, USL nu ar fi existat. USL nu ar fi rezistat” a declarat Antonescu.„Îl salut la Târgu Jiu pe actualul şi pe viitorul premier Victor Ponta. Nu mai este niciun dubiu: premierul României va fi Victor Ponta”, a mai declarat preşedintele PNL.

Minciunile electorale ale anului 2012

De asemenea, 2012 a fost şi anul în care politicienii şi-au încălcat, în câteva ocazii, cuvântul dat în mod public. Crin Antonescu a promis că se retrage definitiv din politică dacă Traian Băsescu nu este demis la referendum. Victor Ponta a anunţat, la un moment dat, în cursul anului, că nu mai vorbi  cu Traian Băsescu. La rândul său, Traian Băsescu a spus răspicat că nu-l va desemna pe Victor Ponta prim-ministru.  Crin Antonescu s-a retras mult mai târziu din politică, iar Victor Ponta vorbea cu Traian Băsescu. De asemenea, actualul şef al statului l-a desemnat în fruntea Guvernului pe actualul premier de două ori în 2012.

Victoria în alegeri a fost urmată de o destrămare rapidă a alianței, ca urmare a deteriorării relației politice dintre cei doi lideri: Victor Ponta și Crin Antonescu

La finalul anului 2013, neînțelegerile dintre cei doi lideri „răbufneau” deja public la diferite posturi de televiziune.

„Anul viitor pe această vreme domnul Băsescu îşi termină mandatul. E important ca viitorul preşedinte să fie exact opusul lui Traian Băsescu. În ultima perioadă, domnul Antonescu e tot un fel de Traian Băsescu. E foarte conflictual, se ceartă şi cu aliaţi şi cu adversari, se implică în războaie care nu sunt treaba candidatului la prezidenţiale, cine e acolo, dincolo. În ultimele zile Antonescu nu s-a arătat un candidat arbitru”, a  spus Ponta la un post de televiziune, citat de Digi 24.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut...
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce...
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
Ploaie de amenzi în urma controalelor pentru verificarea concediilor medicale. Medic: „Aici e mare problemă...
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut...
Un sibian primește o pensie mai mare cu 5930 de lei, după recalculare. A ajuns...
WOW! Cum arată Gabriela Szabó la 20 de ani de când s-a retras din sport....
Recunoşti fetiţa din imagine? Astăzi este una dintre cele mai căutate artiste, însă a avut...
Un român a primit 6.000 de lei în plus după recalculare şi are cea mai...
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
România, campioana Europei la inflație. Cu cât a crescut rata anuală în țara noastră comparativ...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Ai împrumutat mașina altei persoane? Ce riști dacă încalcă legea la volan?
Franţa nu are guvern la 6 saptămâni de la alegeri. Macron a dat aseară lovitura...
Femeile au fost OBSEDATE de acest mare actor! „Eram foarte, foarte frumos”
Vladimir Putin ar putea fi otrăvit. Cine e gata să-l trădeze pe liderul de la...
Ce umilință! Pensionarii, lăsați și fără cardurile sociale. Asta-i marea recalculare
Ministrul Muncii: „Am o veste bună pentru pensionari”. Crește pragul de impozitare a pensiilor. Când...
Ce pot face românii în cazul pensiilor recalculate greșit. Pașii pe care trebuie să-i urmeze
VIDEO Cum a reușit Monica Pop să slăbească 37 de kilograme: „9 zile nu am...
Destinația de vis aleasă de Liviu Vârciu și Anda Călin după căsătorie! Primele imagini cu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, Bubulino, simt că faci ceva greșit! - Ce ai pățit,...
Astronomii au făcut observații de cea mai înaltă rezoluție obținută vreodată de pe suprafața Pământului