ALEGERI Locale 2024 România. Gheorghe Constantin-Silviu (PNL) a câștigat un nou mandat la Primăria Otopeni

Publicat: 09 06. 2024, 15:47
Actualizat: 11 06. 2024, 10:57

Alegerile Locale 2024 au loc pe 9 iunie. În această zi, locuitorii din Otopeni îşi votează primarul, consilierii şi preşedintele Consiliului Judeţean.

UPDATE: Gheorghe Constantin-Silviu (PNL), reales primar la Otopeni

Potrivit rezultatelor parțiale de la Biroul Electoral Central, Gheorghe Constantin-Silviu (PNL) a câștigat un nou mandat după ce a obținut 53,55% din voturi. Gheorghe Constantin-Silviu este primar din 1996.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Pentru funcţia de primar s-au înscris 7 candidaţi, inclusiv actualul edil, iar pe listele pentru Consiliului Local al orașului Otopeni sunt înscrişi 98 de candidaţi.

Gândul îți prezintă lista candidaților la alegerile locale 2024 pentru Primăria Otopeni (în ordinea de pe buletinele de vot).

  • Constantin Adrian-Cristian (PSD);
  • Gheorghe Constantin-Silviu (PNL);
  • Fortuna Veronica (AUR);
  • Burdușa Ciprian-Octavian (Alternativa Dreaptă);
  • Ganea Silviu-Petrișor (Forța Dreptei);
  • Florea Valentin-Bogdan (PPUSL);
  • Velterean Răzvan-Marian ( USR, susținut de Alianța Dreapta Unită).

Alegeri locale 2024. Ce votăm pe 9 iunie

La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:

  • primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
  • consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene;
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.

Procedura adoptată de Biroul Electoral Central (BEC)

Procedura votării prin urnă specială a fost stabilită prin Hotărârea nr. 65 din 26 aprilie 2024 a Biroului Electoral Central.

PROCEDURA – Hotărârea nr. 65/2024 a Biroului Electoral Central

Prin același document a fost stabilit și modelul de cerere standard pentru urna specială, care trebuie să conțină numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, conform mențiunilor de pe actul de identitate, adresa imobilului unde se solicită deplasarea urnei speciale, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon, precum și scrutinul/scrutinele la care se va exercita dreptul de vot.

Pentru persoanele bolnave, trebuie atașate documente care să ateste faptul că solicitantul urnei speciale nu poate fi transportat, dar nu este obligatorie prezentarea unei adeverințe medicare eliberate de medicul de familie.

Cererile se pot depune la Biroul Electoral al secției de votare competent inclusiv în ziua votării, potrivit BEC.

Se recomandă ca cererile să fie depuse în preziua votării, între orele 18:00 – 19:00, iar în ziua votării, până la ora 14:00, pentru ca responsabilii să poată procesa documentele și să organizeze deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secție până la ora 22:00

Atenție, în sectiile de votare din străinătate nu se utilizează urna de vot specială!

Cetățenii români, cu domiciliul în țară, pot vota doar cu buletinul. Pașaportul, utilizat numai de românii ce locuiesc din afara României

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară. Cetățenii români pot vota cu pașaportul doar dacă au domiciliu în străinătate.

Pe 28 mai a apărut pe site-ul Biroului Electoral Central o hotărâre ce stipulează clar doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care vor vota în România, pe 9 iunie, pot vota cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Cetățenii români, cu domiciliul în România și care votează pe teritoriul țării, o pot face utilizând doar cartea de identitate.