Prima pagină » Alegeri locale 2024 » Decizia BEC privind cererea ADU de anulare a alegerilor în Sectorul 2/„Cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa”

Decizia BEC privind cererea ADU de anulare a alegerilor în Sectorul 2/„Cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa”

Decizia BEC privind cererea ADU de anulare a alegerilor în Sectorul 2/„Cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa”

Biroul Electoral Central a respins ca neîntemeiată cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2 – Sector 2 Bucureşti, pentru alegerea primarului, formulată de către Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei.

BEC susține că nu există probe care să indice producerea unor fraude electorale.

BEC: „Probatoriul administrat nu relevă existenţa unor fraude”

Astfel, analizând materialele probatorii, BEC a constatat că, „deşi petentul a pretins anularea alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti invocând nereguli şi erori de înregistrare a rezultatului votării care se regăsesc în procesele-verbale privind consemnarea rezultatului votării încheiate la secţiile de votare, probatoriul administrat nu relevă existenţa unor fraude electorale, în sensul legii, care să conducă la modificarea atribuirii mandatelor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti”.

„Este de menţionat, totodată, că eventuala încălcare a legii supusă atenţiei Biroului Electoral Central în prezenta cauză putea fi sesizată prin procedura reglementată de art. 95 alin. (1)-(3) din Legea nr. 115/2015, respectiv prin formularea unei întâmpinări şi, după caz, a unei contestaţii, mijloace legale la îndemâna şi a candidaţilor, care au avut dreptul, potrivit legii, să asiste la operaţiunile de votare şi la cele ulterioare votării, şi prin intermediul cărora ar fi fost posibilă înlăturarea oricărui dubiu generat de eventuale inexactităţi sau nereguli de consemnare a rezultatului votului, petentul nu a dovedit, însă, înregistrarea unor întâmpinări sau contestaţii în acest sens”, se mai precizează în hotărârea BEC.

Reprezentanții ADU au semnat procesele verbale

BEC mai menţionează că operaţiunile de consemnare a rezultatelor votării descrise în cerere au avut loc în prezenţa tuturor membrilor biroului electoral al secţiei de votare, inclusiv a reprezentanţilor petentului, procesele verbale indicate ca mijloc de probă fiind semnate de către reprezentanţii USR, PMP.

„Mai mult, în conformitate cu art. 39 alin. (3) din lege, cererea de anulare a fraudei nu poate fi admisă dacă cel care a sesizat frauda este implicat în producerea sa.

Pe acest temei, petentul nu poate pretinde săvârşirea unei fraude electorale în măsura în care reprezentantul său a permis, prin atitudinea sa, săvârşirea faptei considerate de către petent drept fraudă electorală”, mai arată BEC.

De asemenea, BEC consideră că „petentul nu a înfăţişat probe din care să rezulte existenţa unor fraude electorale, în sensul legii, în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sectorul 2 al municipiului Bucureşti”.

„Biroul Electoral Central respinge, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia Electorală nr. 2, Sector 2 al municipiului Bucureşti, pentru alegerea primarului Sector 2, formulată de către Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, înregistrată la Biroul Electoral Central cu nr. 2.844C/BEC2024/11.06.2024”, se precizează în hotărâre.

Cine s-a impus la Sectorul 2

La finalul săptămânii trecute, Rareș Hopincă a anunțat că numărătoarea voturilor s-a încheiat, confirmându-se o diferență de peste 300 de voturi în favoarea sa.

El este declarat câștigător al alegerilor locale pentru Primăria Sectorului 2.

„Tocmai s-a finalizat numărarea de către Biroul Electoral de Sector și s-a validat și ultimul proces verbal. S-a menținut o diferență de peste 300 de voturi în favoarea mea, ceea ce arată că sunt câștigătorul alegerilor locale pentru Primăria Sectorului 2”, a declarat Rareș Hopincă, prezent la Sâmbăta de Sus, în județul Brașov.

Noul primar al Sectorului 2 a vorbit și despre plângerile depuse de Uniunea Salvați România (USR).

Citește AICI tot ce a avut de spus Rareș Hopincă în legătură cu acest subiect.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și