Alegeri locale 2012 – Cluj: Emil Boc își reînnoiește mandatul de primar după o cursă electorală extrem de strânsă: „Un ochi râde, altul plânge”/ PDL pierde șefia Consiliului Județean Cluj

Publicat: 28 08. 2020, 14:08
Emil Boc depune juramantul si preia mandatul de primar al Clujului, vineri, 22 iunie 2012. RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Bătălia pentru Cluj a fost extrem de strânsă în contextul alegerilor locale din 2012, iar PDL și-a asigurat o victorie „a la Pirus” în propriul teren, câștigând primăria, dar pierzând șefia Consiliului Județean. Astfel, primarul Emil Boc a obținut un nou mandat cu o diferență de doar 1423 de voturi față de contracandidatul USL, Marius Nicoară (puțin peste 1% dintre voturi), reușind să obțină 40% dintre voturile clujenilor, după ce la alegerile din 2008 câștigase cu scorul incontestabil de 75%.

Fostul premier Emil Boc a declarat, la anunțarea rezultatelor finale din iunie 2012, după o campanie electorală în care PDL a fost pe punctul de a pierde alegerile în propriul teren, că îi este foarte greu să-și găsească cuvintele și că cea mai potrivită expresie este cea din popor, că „un ochi râde, altul plânge”, referindu-se la pierderea șefiei Consiliului Județean de către Alin Tișe.

“Îmi este foarte greu să-mi găsesc acum cuvintele. Cea mai frumoasă expresie este cea din popor, că «un ochi rade, altul plânge»”, a declarat la acel moment Emil Boc.

Liderul PDL a afirmat că a aflat rezultatele pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și că, “din nefericire”, candidatul PDL Alin Tișe a pierdut la câteva sute de voturi fiind devansat de candidatul USL, Horea Uioreanu.

“Viață politică nu se sfârșește o dată cu rezultatele acestor alegeri. Îi mulțumesc lui Tișe pentru efortul extraordinar făcut în această perioada pentru a moderniza Cluj-Napoca și județul Cluj. Îi felicităm pe învingători”, a declarat Boc.

PDL a fost la un pas de a pierde Clujul în 2012

După o noapte în care sondajele și exit-pollurile au venit cu rezultate contradictorii, care îl plasau fie pe Emil Boc (PDL), fie pe Marius Nicoară (USL) pe primul loc în cursa pentru Primăria Municipiului Cluj, liderul PDL a venit cu o declarație ostenită, după o victorie „a la Pirus”.

„Clujul l-am câştigat, azi-noapte la 03.00 mai erau trei secţii (de numărat n.r.), avea… să vă spun exact… 1.034. În tot cazul, în jurul cifrei de 1.000”, a declarat Vasile Blaga la acel moment.

ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Întrebat dacă va lua măsuri drastice în interiorul partidului după această campanie, Blaga a răspuns vag că PDL va analiza situaţia.

Războiul contestațiilor: PDL reclamă fraude în numărătoarea voturilor pentru șefia Consiliului Județean, USL acuză fraude în numărătoarea pentru primăria Cluj-Napoca

Președintele PDL Cluj, Daniel Buda, reclama, în urma numărătorii voturilor într-o conferință de presă, că în urmă numărătorii paralele făcute pe baza proceselor-verbale, și candidatul PDL la șefia Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a obținut mai multe voturi pe municipiu decât cel al USL, Horea Uioreanu.

Pe de altă parte, candidatul USL, Marius Nicoară, acuza PDL de săvârșirea de fraude la alegerile locale și a sesizat Biroul Electoral Municipal (BEM), cerând renumararea voturilor în 12 secții de votare.

“Fraudă a fost majoră peste noapte. USL Cluj contesta modul în care PDL și fostul prim-ministru au înțeles să organizeze alegerile la Cluj. Am descoperit în ultimele ore tehnici de furt ale alegerilor locale de către Emil Boc și echipa să. Între orele 3.30 și 5.30 au circulat taxiuri la secții, nesunate de președinții secțiilor de votare, taxiuri care veneau și așteptau.

Președinții știau că trebuie să iasă, se urcau în taxiuri neînsoțiți de nimeni și modificau pe drum procesele-verbale, predându-le ilegal la BEM. Avem documente aprobate de BEM în care apar diferențe de 200 de voturi. Am cerut BEM renumararea voturilor din 12 secții de votare în care s-a aflat Emil Boc. Emil Boc a forțat o fraudă și a protejat-o. Fraudarea a fost masivă”, a spus Nicoară.

Numărătoarea finală a voturilor: USL a câștigat 32 de mandate de primari în județul Cluj

USL s-a situat pe primul loc la Consiliul Județean Cluj, unde a obținut aproximativ 40% dintre voturi. Pe locul al doilea se află PDL, cu puțin peste  30%, iar pe trei se află UDMR, cu 12%.

USL a câștigat  16 mandate în CJ Cluj, PDL,  11 mandate, urmat de UDMR, cu 6 mandate, și de PP-DD, cu 3 mandate.

USL a obținut, prin liberalul Horea Uioreanu, și președintia CJ Cluj.

În Consiliul Local Cluj-Napoca, USl a câștigat 12 mandate. Pe locul al doilea s-a situat PDL, cu 10 mandate, urmat de UDMR – 4 mandate și PP-DD – 1 mandat.

Potrivit datelor Biroului Electoral Județean Cluj, USL a câștigat 32 de mandate de primari (40%). Pe locul al doilea ca număr de primari s-a aflat PDL, cu 26 de mandate (32,5%), iar pe trei UDMR, cu opt primari (10%).

USL a câștigat funcțiile de primar în municipiile Dej, Câmpia Turzii și Gherla, în timp ce PDL a câștigat funcția de primar în municipiile Cluj-Napoca și Turda, precum și în orașul Huedin.