Candidatul USL la Primăria Constanța, Radu Mazăre, probabil cel mai excentric primar român al tuturor timpurilor, a câștigat în 2012 al patrulea mandat de primar cu peste 60% din voturi. A fost cel mai scurt mandat al său, până în mai 2015 când și-a dat demisia afirmând că se simte „hărțuit” de DNA, după ce procurorii anticorupție au deschis mai multe dosare pe numele său. „Scorul” obținut de Radu Mazăre s-a regăsit în voturile pentru Consiliul Local Municipal, unde USL a strâns 61%, Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.
Alegerile locale s-au desfășurat fără suprize la Constanța, un oraș care produce aproape 60 de miliarde de lei și situat pe locul 9 în topul celor mai interesante orașe pentru investitori făcut de revista Forbes. ”Monopolul” administrației Radu Mazăre cu nelipsitul Nicușor Constantinescu a fost de neclintit și după alegerile din 2012. Însă dosarele DNA avansau, iar cel de-al patrulea mandat de primar al lui Mazăre a fost începutul sfârșitului „dictaturii boeme” instaurate de Mazăre la Constanța.
Astfel, Radu Mazăre (PSD/USL) a obţinut 62,78% dintre voturi și al patrulea mandat de primar. Următorii doi clasaţi sunt Christian Gigi Chiru (PDL/Alianţa pentru Constanţa) – 13,51% şi Claudiu-Iorga Palaz (UNPR) – 8,79%.
Aflat în topul structurii de putere pe care o crease la Constanța, edilul constănțean își făcuse un obicei în a crea un spectacol la fiecare apariție publică. Nu s-a dezmințit nici la secția de votare.
Astfel, presa scria la acel moment „candidatul USL Radu Mazăre, a venit la Secția de votare nr. 21 însoțit de trei tinere îmbrăcate în costume kaki și cu o beretă roșie pe cap, asemenea lui Mazăre, dar și de trei pensionare care purtau pe cap berete de aceeași culoare”.
Candidat la al patrulea mandat consecutiv de primar al muncipiului Constanța, Radu Mazăre a intrat singur în secția de votare, i-a salutat pe membrii acesteia care erau numai femei, iar președinta secției l-a pupat pe candidatul USL. După ce a ieșit din cabina de vot, Mazăre a dat mâna toate membrele comisiei de votare și le-a pupat pe fiecare.
La ieșirea din secție, Radu Mazăre a spus că a votat „pentru grijile de zi și pentru grijile de noapte”, grijile de zi fiind cele trei pensionare, iar grijile de noapte tinerele. La acel moment, rezultatul alegerilor nu era o îngrijorare în administrația Mazăre.
La Consiliul Local Municipal, USL a câștigat detașat cu 61%, Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.
La Consiliul Judeţean, preşedinţia a fost adjudecată de Nicuşor Constantinescu (PSD/USL) – 62,09%. El este urmat de Florin Gheorghe (PDL) – 14,51% şi Marian Vasiliev (PPDD) – 11,12%. Structura CJC a fost dominată de USL – 63,32%, PDL – 14,45%¸ PPDD – 9,08%. Participarea la vot pe judeţ este 56,87%, iar pe reşedinţa de judeţ – de 51,85%.
În mediul urban din judeţul Constanţa, foştii primari revin la putere în 2012. La Mangalia, fostul primar Zanfir Iorguş (PDL) a obținut cel mai mare scor (31,92%). Tot fostul primar Gheorghe Hânsă (PNL) a detronat-o la rândul său pe primăriţa Mariana Mircea (PSD) la Cernavoda. Medgidia este constantă şi îl votează pe primarul Marian Iordache (PSD/USL), la fel şi Eforie, cu primarul Ovidiu Brăiloiu (PSD/USL).
Ulterior arestării din 2015, Radu Mazăre a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar.La sfârșitul anului 2017, având mai multe dosare pe rol, Radu Mazăre a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic.Autoritățile române, prin Interpol, au emis un mandat de căutare a acestuia, iar pe 8 mai 2019, Radu Mazăre a fost reținut de autoritățile malgașe. 12 zile mai târziu, acesta a fost extrădat și încarcerat la Penitenciarul Rahova.