Prima pagină » Alegeri locale » Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța

Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța

Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța

Candidatul USL la Primăria Constanța, Radu Mazăre, probabil cel mai excentric primar român al tuturor timpurilor, a câștigat în 2012 al patrulea mandat de primar cu peste 60% din voturi. A fost cel mai scurt mandat al său, până în mai 2015 când și-a dat demisia afirmând că se simte „hărțuit” de DNA, după ce procurorii anticorupție au deschis mai multe dosare pe numele său. „Scorul” obținut de  Radu Mazăre s-a regăsit în voturile pentru Consiliul Local Municipal, unde USL a strâns 61%,  Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.

Alegerile locale 2012 s-au desfășurat fără suprize la Constanța

Alegerile locale s-au desfășurat fără suprize la Constanța, un oraș care produce aproape 60 de miliarde de lei și situat pe locul 9 în topul celor mai interesante orașe pentru investitori făcut de revista Forbes.  ”Monopolul” administrației Radu Mazăre cu nelipsitul Nicușor Constantinescu a fost de neclintit și după alegerile din 2012. Însă dosarele DNA avansau, iar cel de-al patrulea mandat de primar al lui Mazăre a fost începutul sfârșitului „dictaturii boeme” instaurate de Mazăre la Constanța.

Astfel, Radu Mazăre (PSD/USL) a obţinut 62,78% dintre voturi și al patrulea mandat de primar. Următorii doi clasaţi sunt Christian Gigi Chiru (PDL/Alianţa pentru Constanţa) – 13,51% şi Claudiu-Iorga Palaz (UNPR) – 8,79%.

Aflat în topul structurii de putere pe care o crease la Constanța, edilul constănțean își făcuse un obicei în a crea un spectacol la fiecare apariție publică. Nu s-a dezmințit nici la secția de votare.

Astfel, presa scria la acel moment „candidatul USL  Radu Mazăre, a venit la Secția de votare nr. 21 însoțit de trei tinere îmbrăcate în costume kaki și cu o beretă roșie pe cap, asemenea lui Mazăre, dar și de trei pensionare care purtau pe cap berete de aceeași culoare”.

Radu Mazăre a deținut funcția de primar al Constanței din 2000 până în mai 2015, cand și-a dat demisia

Candidat la al patrulea mandat consecutiv de primar al muncipiului Constanța, Radu Mazăre a intrat singur în secția de votare, i-a salutat pe membrii acesteia care erau numai femei, iar președinta secției l-a pupat pe candidatul USL. După ce a ieșit din cabina de vot, Mazăre a dat mâna toate membrele comisiei de votare și le-a pupat pe fiecare.

La ieșirea din secție, Radu Mazăre a spus că a votat „pentru grijile de zi și pentru grijile de noapte”, grijile de zi fiind cele trei pensionare, iar grijile de noapte tinerele. La acel moment, rezultatul alegerilor nu era o îngrijorare în administrația Mazăre.

La Consiliul Local Municipal, USL a câștigat detașat cu 61%,  Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.

La Consiliul Judeţean, preşedinţia a fost adjudecată de Nicuşor Constantinescu (PSD/USL) – 62,09%. El este urmat de Florin Gheorghe (PDL) – 14,51% şi Marian Vasiliev (PPDD) – 11,12%. Structura CJC a fost dominată  de USL – 63,32%, PDL – 14,45%¸ PPDD – 9,08%. Participarea la vot pe judeţ este 56,87%, iar pe reşedinţa de judeţ – de 51,85%.

În mediul urban din judeţul Constanţa, foştii primari revin la putere în 2012. La Mangalia, fostul primar Zanfir Iorguş (PDL) a obținut cel mai mare scor (31,92%). Tot fostul primar Gheorghe Hânsă (PNL) a detronat-o la rândul său pe primăriţa Mariana Mircea (PSD) la Cernavoda. Medgidia este constantă şi îl votează pe primarul Marian Iordache (PSD/USL), la fel şi Eforie, cu primarul Ovidiu Brăiloiu (PSD/USL).

În cursul celui de-al patrulea mandat, cercetat într-un dosar de corupție, Radu Mazăre a fost arestat preventiv și a demisionat din funcția de primar

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, paraseste joi 4 Februarie 2016, sediul DNA din Bucuresti, la finalul audierii sale in calitate e martor, intr-un dosar privind retrocedari ilegale. MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

 

Ulterior arestării din 2015, Radu Mazăre a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar.La sfârșitul anului 2017, având mai multe dosare pe rol, Radu Mazăre a fugit în Madagascar, unde a cerut azil politic.Autoritățile române, prin Interpol, au emis un mandat de căutare a acestuia, iar pe 8 mai 2019, Radu Mazăre a fost reținut de autoritățile malgașe.  12 zile mai târziu, acesta a fost extrădat și încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și