Prima pagină » Alegeri locale » Alegeri locale 2012 – Craiova: Lia Olguţa Vasilescu îl devansează pe Antonie Solomon și câștigă primul mandat de primar/ Cei doi foști primari revin în 2020 în „ringul electoral” al Băniei

Alegeri locale 2012 – Craiova: Lia Olguţa Vasilescu îl devansează pe Antonie Solomon și câștigă primul mandat de primar/ Cei doi foști primari revin în 2020 în „ringul electoral” al Băniei

Alegeri locale 2012 – Craiova: Lia Olguţa Vasilescu îl devansează pe Antonie Solomon și câștigă primul mandat de primar/ Cei doi foști primari revin în 2020 în „ringul electoral” al Băniei
VIDEO | Olguța Vasilescu: Moțiunea de cenzură va trece /REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Lia Olguţa Vasilescu, candidatul USL, a câştigat Primăria Craiova cu 45,6%, devansându-l pe Antonie Solomon (40,8%), fostul primar cu două mandate la activ: primul câștigat cu sigla PSD (2004) și al doilea cu sigla PDL (2008), în 2012 candidat din partea UNPR. Conform rezultatelor date de Biroul Electoral Judeţean, USL a dominat alegerile în Dolj , alianţa dintre PSD şi PNL obţinând nu mai puţin de 77 de primării. Cei doi foști primari ai Craiovei – Lia Olguța Vasilescu și Antonie Solomon, ambii cu câte două mandate, revin în cursa electorală pentru Craiova din 2020.

Problemele penale ale fostului primar Antonie Solomon au creat o breșă în bătălia pentru Craiova, breșă speculată din plin de candidatul USL, Lia Olguța Vasilescu – care a pornit în cursa electorală de pe locul al doilea. Mandatul de primar s-a disputat la un scor destul de strâns între cei doi candidați, având în vedere diferența între primii clasați și al treilea – Mărinică Dincă, candidatul din partea PD-L, care a obţinut doar 7,7% dintre voturi, iar al patrulea – Ionel Pană – cu puțin peste 3% dintre voturi.

“Candidatul USL la Primăria Craiova este pe locul al doilea în acest moment, dar avem un vot politic important la Consiliul Local Craiova și ține de noi că acel candidat pe care îl vom desemna să recupereze diferența și să câștige. Eu cred că la Craiova se poate câștigă”, declara în septembrie 2011 Victor Ponta, la acel moment președinte PSD.

Municipiul Craiova a fost condus vreme de opt ani de Antonie Solomon, trecut de la PSD la PDL şi ajuns în 2012 la UNPR. În 2004, el a fost ales din partea PSD, la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat, fiind ales din primul tur, mandat întrerupt de suspendarea din funcție în urma unei condamnări penale pentru luare de mită. Problemele cu DNA nu au întrerupt parcursul politic al lui Antonie Solomon, care a candidat și în 2012 din partea UNPR.

În martie 2010, primarul Antonie Solomon a fost reţinut de procurorii DNA și suspendat din funcție

În martie 2010, primarul Antonie Solomon a fost reţinut de procurorii DNA, Tribunalul din Pitești a dispus în data de 3 martie 2010 arestarea preventivă a lui Solomon pentru 29 de zile, fiind forțat de aceste circumstanțe să renunțe la funcție. La o săptămână după ce magistraţii Tribunalului Argeş au emis mandatul de arestare, Antonie Solomon a fost suspendat din funcţia de primar. A revenit la funcția de primar în luna iulie a anului 2011 și a rămas în acest post până în iunie 2012.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, candidat pentru un nou mandat, voteaza la sectia nr. 9 din Craiova, duminica, 10 iunie 2012. REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Cu toate acestea, popularitatea lui Antonie Solomon a rămas puternică în rândul craiovenilor, fiind plasat în 2011 pe locul 1 în sondaje. La alegerile locale din 2012 a pierdut cu un scor destul de strâns, obținând peste 40% din voturi, potrivit rezultatelor finale anunțate,  de Biroul Electoral Județean Dolj la acel moment.

Solomon a pus, la acel moment, eşecul său pe seama oboselii şi a stresului. „Dacă eşti responsabil şi şantierist şi vrei să munceşti, nu poţi să stai mai mult. Eu eram deja sunt obosit după două mandate şi stresat, pentru că voiam să fac tot mai mult. Alţii care nu fac nimic în primărie pot să stea 14 mandate”, a declarat Solomon, după afişarea rezultatelor parţiale la alegerile locale 2012.

Distribuția voturilor în Consiliul Local și în Consiliul Județean Dolj

Pentru desemnarea componenţei Consiliului Local, voturile s-au împărţit astfel: USL-51,21%, UNPR -25,82%, PDL – 10,80%, PPDD- 5,23%. Astfel, USL și-a asigurat o majoritate confortabilă în Consiliul Local. Distribuția mandatelor a fost următoarea: USL – 15 mandate, UNPR – 7 mandate, PDL – trei mandate și PP-DD – două mandate.

Ion Prioteasa, candidatul USL, pentru funcţia de preşedintel al Consiliului Judeţean Dolj, a câştigat alegerile obţinând un procent de 59,20%. Candidatul PD-L, Ştefan Stoica a reuşit să obţină 20,89%, iar Dan Păloi, candidatul UNPR  un procent de 9,05%.

Pentru desemnarea componenţei Consiliului Judeţean, voturile s-au împărţit astfel: USL – 58% (21 mandate), PDL -22% (8 mandate), iar UNPR -11% (4 mandate) .

La nivel de primării, USL a câștigat 77 de mandate de edil, de aproape trei ori mai multe decât PDL

La nivelul județului Dolj, 77 de primării au fost câştigate de USL, 38 de către PSD , 14 de către PNL, 28 de către PDL, 3 de UNPR, 2 de PP-DD şi una de PNŢCD.

Fostul primar Antonie Solomon vrea să candideze pentru al treilea mandat la Craiova în 2020, din partea celui de-al șaselea partid: Partidul Ecologist

Fostul primar Antonie Solomon și-a continuat parcursul politic „multicolor” și, în septembrie 2019, la Filarmonica din Craiova, Antonie Solomon a avut festivitatea de lansare a candidaturii la Primăria Craiova. Susținut de partidul condus de Victor Ponta, Pro România.

Această formulă politică a fost de scurtă durată, iar Solomon a plecat din partidul lui Ponta pentru ca, în martie 2020, să își anunțe următoarea lansare a candidaturii, în martie 2020, la Polivalentă, din partea Partidului Ecologist Român.

Solomon a dezvăluit, la acel moment, și-a dorit să candideze din partea PNL, dar până la urmă a luat decizia să-și asocieze imaginea cu Partidul Ecologist Român.

„Îmi doresc să fiu, din nou, primar pentru că a fi primar nu este o meserie. Un primar are o responsabilitate uriașă. Am dovedit că am adus Craiova la un standard. Mi-aș fi dorit să candidez din partea PNL. Am vorbit cu Dănuț Pop și a spus că mă susține indiferent unde mă voi duce. Am luat decizia să vin spre acest partid curat, ce dorește din tot sufletul să dezvolte România, să vedem o Românie curată, o Craiova curată. Eu nu am trădat Craiova. Mi-am înșelat familia, dar nu am înșelat niciodată Craiova. Îmi doresc din tot sufletul să câștig și să ies din politică așa cum vreau eu, nu așa cum au vrut alții. Dacă ajung eu primar, iar începe spectacolul, o să fie mare veselie în Craiova”, a spus Antonie Solomon.

Antonie Solomon se va reîntâlni în „ringul electoral” din 2020 cu Lia Olguţa Vasilescu, care va candida pentru un nou mandat la Primăria Craiova

Candidatura a fost aprobată, în unanimitate, în Biroul Permanent Municipal al PSD, după cum Lia Olguța Vasilescu a anunțat pe Facebook în martie 2020.

“Biroul Permanent Municipal Craiova a aprobat, in unanimitate, candidatura mea la Primaria Craiovei. Am fost foarte onorata sa constat, in urma sondajului de opinie realizat, ca locuitorii orasului considera ca am fost cel mai bun primar de dupa revolutie si ca un procent foarte mare dintre ei isi doresc sa revin ca primar. Le multumesc pentru incredere, atat lor cat si colegilor mei, si ii asigur ca, in urmatorii patru ani, voi depune toate eforturile pentru ca toti cetatenii sa se regaseasca in proiectele primariei!
In perioada imediat urmatoare voi prezenta echipa si programul cu care vin la primarie, cu o lista de investitii necesare nu doar pentru ridicarea gradului de confort, ci si pentru a avea cel mai frumos municipiu resedinta de judet din Romania!”, a scris Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele