PSD a câștigat detașat alegerile locale din 2016 din Craiova și din județul Dolj, dar a pierdut multe primării la nivel de județ, acolo unde PNL a recuperat masiv. Olguța Vasilescu s-a clasat pe primul loc și a câștigat detașat încă un mandat de primar cu un procent mult mai mare decât în 2012: 60,92% față de 45,6%, în contextul în care principalul său contracandidat desemnat de PNL, fostul fotbalist Pavel Badea, finul fostului primar Antonie Solomon, nu i-a convins pe craioveni că este o alternativă. Pavel Badea a reușit să obțină doar puțin peste 13% din voturi
Președinte PNL Craiova și consilier local al liberalilor în 2016, fostul fotbalist de națională Pavel Badea a fost lansat de liberali în cursa pentru Craiova pentru toate atuurile de imagine care ar fi putut cuceri electoratul din Bănie. În vârstă de 49 de ani (în 2016), Badea a jucat la Universitatea Craiova, Lausanne Sport în Elveția, precum și cinci ani în Coreea de Sud și Japonia. A fost și antrenor al Universității Craiova, pentru câteva meciuri, în 2003.
În precampanie, între primarul în funcție Olguța Vasilescu și candidatul desemnat de PNL, Pavel Badea, au existat ciocniri verbale cu iz de show electoral.
Spre exemplu, în ianuarie 2016, Badea a făcut referire la problemele penale ale Olguței Vasilescu, susținând că fostul sediu DNA din Craiova ar fi fost mai potrivit pentru funcționarea birourilor, iar ambulatoriul să fie amenajat în locul lor. Olguța Vasilescu a intervenit peste Pavel Badea: ”Mi se pare o chestiune cam nesimțită, mă aștept de la dvs”. Badea a reacționat ”Dvs mă faceți nesimțit pe mine? Cred că nesimțirea este, poate, într-o oarecare măsură, interpretabilă în ambele sensuri, în special că nu se cade să faceți această remarcă public”. În replică, Olguța Vasilescu i-a mulțumit, ironic, pentru că ”ați făcut primarul nesimțit mai devreme”. Badea nu s-a lăsat mai prejos: ”Vă rog mult, încercați să nu mai fiți dvs nesimțită! Mă faceți nesimțit, mă faceți greu de cap. Este a doua oară și nu vă mai permit!”, s-a aprins Badea.
Dincolo de aceste episoade de confruntare verbală , Badea nu a reușit să articuleze un mesaj electoral coerent, comentau, la acea vreme editorialiștii olteni. Simpla sa notorietate de fotbalist și linkul emoțional cu Universitatea Craiova (fost preşedinte aș Clubului Sportiv Universitatea Craiova) nu i-a convins pe olteni, așa cum miza PNL.
„Din mesajele sale, unele alambicate, altele difuze, sau comune, nu s-a înţeles mare lucru. Adică nu au şocat. Un plus de pregătire teoretică, pe câteva domenii de activitate, i-ar fi evidenţiat, năzuim, ceea ce numim o pricepere sau competenţă administrativă”, se arată într-un comentariu semnat în cotidianul local „Cuvântul Libertății”.
Astfel, când s-a tras linia și s-au numărat voturile, Pavel Badea a „marcat” doar 13%, la o diferență uriașă de contracandidata sa și primarul în funcție Olguța Vasilescu (60%)
PSD și-a asigurat în 2016 și o majoritate confortabilă și la Consiliul Local Craiova și la Consiliul Județean, unde a avut un singur concurent: PNL. Restul partidelor nu au atins pragul electoral.
Olguța Vasilescu a obținut de circa 4,5 ori mai multe voturi(58.478) adică 60,92% decât următorul clasat, candidatul PNL, Pavel Badea(12.649), adică 13,18%. Pe locul trei s-a clasat candidatul ALDE, Mircea Năstase, cu 7.538 de voturi – 7,85%, Florentin Gust(PSRO) – 6.048 de voturi – 6,3%, Dan Cherciu(Alianța pentru Craiova) – 5.132 de voturi – 5,35%, Horațiu Buzatu(PML) – 3.012 voturi – 3,14%, Arthur Andritoi(PND) – 1.679 de voturi – 1,75%, Constantin Mireanu(independent) – 762 de voturi – 0,79% și Ionel Până (independent) – 691 de voturi – 0,72%, scrie Hotnews.ro.
PSD a obținut o majoritate confortabilă în Consiliul Județean Dolj, cu 25 de fotolii de consilier din 37 posibile. Restul de mandate au fost adjudecate de PNL, singurul partid a obținut poziții de consilieri județeni.
De exemplu, PNL a reușit să câștige 30 de primării față de 14 câte avea înainte de alegerile locale din 2016, de răsunet fiind victoria din orașul Dabuleni, fief PSD.