ALEGERI LOCALE 2020. România a votat! GÂNDUL.RO are informații de ultimă oră: ce s-a întâmplat în secțiile de votare, exit-poll-uri & declarații (LIVE TEXT)

ALEGERI LOCALE 2020. România a votat! GÂNDUL.RO are informații de ultimă oră: ce s-a întâmplat în secțiile de votare, exit-poll-uri & declarații (LIVE TEXT)
Publicat: 27/09/2020, 21:05
Actualizat: 16/06/2021, 19:15

Ziua alegerilor locale s-a încheiat. 8.420.667 de români și-au exprimat dreptul de a-și vota reprezentanții în administrațiile localităților în care locuiesc. Prezența la vot a fost de 46,02 %. Pe listele permanente și complementare au fost sunt înscriși 18.295.485 de cetățeni cu drept de vot. În contextul pandemiei de COVID-19, în cele 18.794 de secții de votare au fost dispuse măsuri speciale de protecție sanitară. GÂNDUL.RO ți-a prezentat pe tot parcursul zilei de vot și continuă să te țină la curent cu principalele informații și declarații privind alegerile locale.

Alegeri locale Sectorul 3. Potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS – Avangarde, Robert Negoiță câștigă detașat, cu 39%, urma de Aurelian Bădulescu (PSD), care a reușit să obțină doar 14% dintre voturi.

Dacian Cioloș, președinte al alianței USR-PLUS, care l-a susținut pe candidatul la Primăria Muncipiului București, a afirmat, după rezultatele exit poll-ului, că „începem o revoluţie a bunei guvernări”. La rândul său, Dan Barna este încrezător că „Nicușor Dan va salva Bucureștiul”.

Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, este vesel chiar și când pierde. Înfrângerea în fața lui Nicușor Dan și a Gabrielei Firea nu l-a deranjat prea tare pe fostul președinte. „Dintre partidele mici, am devenit cel mai mare partid”, a zis Băsescu, care a completat: „PMP nu poate să fie decât mulțumit”.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, candidat la Primăria Capitalei, care a obținut 1,6% din voturile alegătorilor, s-a declarat dezamăgit de rezultat. „Rezultatul nu arată decât că s-a produs o polarizare, un vot politic”, a spus Tăriceanu.

Alegeri locale Sectorul 2. Conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde, candidatul PNL – USR PLUS, Radu Mihaiu are un avans de 11% în fața lui Dan Cristian Popescu (PSD).

Alegeri locale Sectorul 1. Conform unui exit poll realizat de CURS-Avangarde, candidata USR-PLUS, Clotilde Armand, are 47% dintre voturi, față de Daniel Tudorache (PSD), care are 37% dintre voturi.

Alegeri locale Iași. Mihai Chirică, candidatul liberal, este noul primar al Iașiului, potrivit liberalilor. Momentan se pare că niciun partid nu a solicitat un exit poll la Iași.

Gabriela Firea, candidatul PSD pentru încă un mandat la conducerea PMB, încă nu se consideră învinsă în scrutinul pentru București. Primarul general al Capitalei îi îndeamnă pe susținătorii lui Nicușor Dan să aibă răbdare până luni dimineață, 28 septembrie, când vor fi numărate toate voturile.

Nicușor Dan, candidatul susținut de PNL și USR PLUS, primele declarații după rezultatele exit poll-ului care îl dau câștigător pentru funcția de primar general al Capitalei: „Astăzi este ziua de naștere a noului București, am încredere că după numărătoarea voturilor voi fi primarul Capitalei și vă garantez că vom începe construcția noului București. Am încredere că majoritatea colegilor vor câștiga primăriile de sector și sunt convins că în consiliul general va fi o majoritate PNL și USR PLUS”, a declarat Nicușor Dan.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a mulțimit românilor după primele rezultate ale exit poll-urilor la alegerile locale. „Pentru noi, ca PNL, este o zi istorică. Pentru prima oară de la Revoluție, după 30 de ani, PNL înregistrează o victorie clară în alegerile locale și pentru prima oară PNL bate PSD fără drept de apel!”, a declarat Orban.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că „PNL a fost sancționat de către bucureșteni”, deși exit poll-ul Primăriei Generale a Capitalei îl declară câștigător pe Nicușor Dan.

Alegeri locale București. Nicușor Dan este noul primar al Capitalei, conform exit poll-ului CURS Avangarde. Potrivit datelor din exit polului prezentat la ediția specială a Gândul Live, Nicușor Dan a primit 46% din voturi. Gabriela Firea -43%, Traian Băsescu – 8%.

Alegeri locale Constanța. Vergil Chițac (PNL) și Stelian Ion (USR), pe primul loc, la egalitate, potrivit exit poll-ului CURS-Avangarde.

Alegeri locale Craiova. Lia Olguta Vasilescu (PSD) este noul primar potrivit exit poll-ului CURS-Avangarde, care o cotează cu 34.5% din voturi, în fața lui Nicolae Giugea Nicolae, PNL, care a primit 29.0% din sufragii.

Prezența la vot la ora 21:0o, ora închiderii urnelor. Peste 8.420.000 de persoane au votat la alegerile locale 2020 la nivel național, fiind înregistrată o prezență de 46,00% , iar în București de 36,90% .

Încă de la primele ore ale dimineții politicienii de vârf s-au prezentat la urne și și-au exercitat dreptul de a vota la alegeri locale. Nu au lipsit simpatizanții, dar nici contestatarii care au vrut să-și facă vocea auzită în această duminică electorală. (Reportaj exclusiv Gândul.ro)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Biroului Electoral Central de a respinge solicitarea MAI privind prlungirea votării după ora 21:00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege. Ulterior, premierul Ludovic Orban a declarat la Antena 3 că decizia BEC este „aproape o încălcare a dreptului la vot”.

Ediție specială Gândul Live. Adrian Artene, director editorial Gândul și Alina Bârgăuanu, editorialist Gândul, sunt invitații Emmei Zeicescu la ediția specială a Gândul Live din seara alegerilor locale.

Urmăriți în direct declarații, comentarii și aflați în direct cine va conduce Primaria București pentru următorii patru ani și care sunt câștigătorii alegerilor locale 2020.

Președintele PMP, Eugen Tomac, se declară dezamăgit de cum a decurs campania electorală  din acest an. Europarlamentarul a spus că regretă faptul că nu a existat o competiţie politică, ci una de „sport politic”.

O situație bizară avem la Deveselu, unde pe lista candidaților la primărie a rămas și numele primarului Ion Aliman, decedat în urmă cu două săptămâni din cauza COVID-19. Localnicii nu se pot obișnui cu ideea că edilul care a condus comuna vreme de opt ani nu mai este, iar cel mai nostalgici îl și votează. Mulți alegători au recunoscut că au votat cu mortul pentru că a fost un primar bun și a făcut foarte multe lucruri pentru comunitate.

Solicitarea MAI a votării după ora 21:00 pentru persoanele care aşteaptă în proximitatea secţiilor să îşi exercite dreptul de a alege a fost respinsă, duminică seara, de Biroul Electoral Central.

Primarul unei localități din județul Brăila este cercetat penal după ce a fost surprins de poliţişti în timp ce transporta localnici la secţia de votare, potrivit adevarul.ro.

La ora 20.00, la nivel național, prezența la vot a ajuns la 44,54%, iar în București la 34,87%. alegătorii mai au o oră la dispoziție să își susțină preferatul la alegerile locale 2020.

Vloggerul Selly, Andrei Șelaru pe numele real, a vorbit despre importanța votului și a punctat din nou nevoia unei reforme educaționale în România.„Nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru”, a transmis Selly.

Ministrul de Finanțe a pus ochii și pe bugetul Primăriei Capitalei. Florin Cîțu îi îndeamnă pe liberali să iasă la vot, cu mai sunt mai puțin de două ceasuri până la închiderea urnelor.

Alegătorii din întreaga țară mai au două ore la dispoziție pentru a-și vota preferatul la alegerile locale 2020. La ora 19.00, prezența la vot la nivel național este de 41,43%, în timp ce în București a ajuns la 31,81%.

Deputatul Ionel Palăr, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Bacău, cere suspendarea votului și renumărarea buletinelor. Liberalul susține că „se încearcă fraudarea” alegerilor.

În timp ce președintele Klaus Iohannis a votat la București, Carmen Iohannis și-a exercitat dreptul de vot la Sibiu. Așa cum s-a întâmplat și în 2016, Prima Doamnă a venit singură la vot și nu a oferit declarații reprezentanților mass-media.

Conform ultimelor date EXIT POLL, mai exact cele de la ora 18.00, disputa pentru București este una deosebit de încrâncenată. GÂNDUL.RO care sunt procentele din acest moment în cursa pentru București. Lupta este strânsă și se dă între Gabriela Firea și Nicușor Dan, cu un ușor avantaj pentru actuala primăriță!

Prezența la vot la ora 18:00, cu trei ore înainte de încheierea votului, la nivel național, este de 38,16%, iar în București de 29,00%.

Prezența la vot la ora 17:00, cu patru ore până când se va finaliza procesul de votare, este de 34,52%, la nivel național, și și 26,24%, în Capitală.

Ministerul Afacerilor Interne solicită – printr-o notă adresată Biroului Electoral Central (BEC) – prelungirea votării după ora 21.00 în secţiile de votare unde procesul electoral a fost îngreunat din cauza măsurilor restrictive luate în contextul pandemiei de coronavirus.

53 de pacienţi din spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa au depus cereri pentru a vota cu urna specială la alegerile de duminică.

Zeci de brașoveni au reclamat că nu pot vota, scrie presa locală, din cauza că proprietarul unui magazin-bar din Ormeniș ar fi ajuns în posesia mai multor cărți de identitate, „sechestrate” pentru cumpărături pe datorie,  și nu vrea să le restituie.

Presa internațională scrie despre alegerile locale din România ca fiind „un test al modului în care se vor desfășura următoarele alegeri generale din 6 decembrie pentru guvernul condus de minorități”.

Fostul manager al Spitalului de Oftalmologie București, Monica Pop, a lansat, duminică, un atac dur la adresa lui Vlad Voiculescu, liderul PLUS București, care deschide lista USR-PLUS la Consiliul General al Capitalei. Monica Pop a spus că Voiculescu „a făcut mult rău medicinii românești”.

Reprezentanții PNL Mehedinți au informat asupra mai multor tentative de fraudă electorală ale reprezentanților PSD. Astfel, candidatul PSD pe lista Consiliului Local al comunei Salcia s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins când a votat în locul unei persoane care solicitase urna mobilă.

O femeie s-a dat a fi drept jurnalist pentru a putea intra în secțiile de votare din localitatea Panciu, din Vrancea. Polițiștii au deschis deja un dosar penal și anchetează cazul.

Mohammad Murad, candidatul independent sprijinit de PSD la Primăria Mangalia, a fost prins de polițiști în timp ce dădea mită electorală oamenilor chiar în ziua votului.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, până în jurul orei 16:00 nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere medical la secțiile de vot din țară.

Mai mulți bărbați s-au bătut duminică în apropierea unei secții de votare  din județul Dolj. Conflictul, cel mai probabil generat de alegerile și de disputele electorale, s-a încheiat doar după sosirea polițiștilor.

Dan Barna, președintele USR, a transmis un mesaj video pe Facebook, după ce a votat la Sibiu, încurajându-i pe oameni să iasă la vot pentru a-și decide viitorul.

Aproape 40 de dosare penale pentru infracțiunea de mită electorală au fost întocmite de polițiști, la nivel național, în primele opt ore de la deschiderea urnelor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog. În același timp, s-au primit peste 300 de sesizări și s-au dat amenzi în valoare de aproape 40.000 de lei.

Candidatul susținut de PNL și USR PLUS la Primăria Generală a Capitalei, Nicușor Dan, spune că toate informațiile îi confirmă ideea că „o să avem în seara asta un final fericit dacă se menține ritmul de vot”.

Mureș, Alba și Cluj sunt județele unde s-au înregristrat cele mai multe voturi exprimate prin intermediul urnei mobile, conform datelor centralizate la ora 15:00. Primul județ este și singurul care a depășit pragul de 2.000 de alegători care au ales această modalitate de exprimare a dreptului constituțional.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, candidatul Partidului Social Democrat la alegerile locale 2020 pentru câștigarea unui nou mandat, a postat în mediul online un mesaj în care precizează că aceste alegeri trebuie să reprezinte un semnal pentru oameni, pentru o construcție politică viabilă și pentru o calitate mai bună a vieții.

Prezența la vot la ora 16:00 a trecut de 30%. Potrivit datelor centralizate la nivel național se înregistrează o participare de 30,94%. În București, au votat până acum 23,74% dintre votanți.

Sociologul Gelu Duminică a afirmat că ceea ce se întâmplă la alegerile locale, actualmente, este absolut previzibil și că sondajele care anunțau prezența de peste 50% erau prea optimiste.

Andreea Esca s-a prezentant duminică la vot, la o secție de votare din centrul Capitalei, acolo unde are și locuința. Celebra știristă a venit la vot cu fiica ei, Alexia, care a votat pentru prima dată la alegerile locale

Partidul Social Democrat îl acuză pe un membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Alexandru Kocsis, că face propagandă politică pe Facebook  în ziua votului prin reclamele de pe Facebook.

Candidat din partea PNL la Primăria Sectorului 6, Ciprian Ciucu acuză că este victima unui atac informatic, declanșat chiar în zi de vot! Ciucu scrie pe Facebook că „cineva” folosește soft special pentru a-i bloca telefonul mobil, astfel încât să nu poată comunica în niciun fel cu echipa de campanie.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a fost duminică la vot, dar s-a ales cu o serie de critici și claxoane. Anisie a declarat că a votat pentru „un nou București”, iar în timpul interviului acordat jurnaliștilor după vot, o alegătoare supărată a criticat-o dur pe Anisie.

Accesul în secția de votare a candidatului PNL la Primăria Buzău, medicul Adrian Zoican, a fost restricționat din cauza unei erori a termometrului cu care era măsurată temperatura alegătorilor.

Primarul PNL din comuna Șeica Mare, județul Sibiu, a fost filmat în timp ce le arăta alegătorilor cum trebuie să voteze, „ca să iasă bine, să nu fie rău”!

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan îi îndeamnă pe români să păstreze ritmul cu privire la prezența la vot. Liderul PNL este optimist și spune că, la sfârșitul zilei de duminică, 27 septembrie 2020, va fi o „seară mare”, atât pentru PNL și aliații lor, cât și pentru cetățeni.

Reprezentanţi ai misiunilor diplomatice în România, ȋnsoţiţi de reprezentanţi din cadrul AEP, vizitează mai multe secţii de votare din Bucureşti, în diverse momente ale zilei, inclusiv la deschiderea şi închiderea votării, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.

Un primar PSD a fost ridicat de polițiști chiar din fața secției de votare, din localitatea dâmbovițeană Răzvad, și dus la sediul Poliției pentru a fi audiat.

Potrivit datelor exit poll, lupta pentru Capitală este una strânsă. S-ar putea să existe surprize mari la primăriile de sector, iar la Primăria Capitalei nu poate fi dat un verdict clar pentru că la ora 15:00, conform datelor exit-poll, Gabriela Firea și Nicușor Dan au strâns câte 40%.

Prezența la vot la ora 15:00 era, la nivel național, de 27,62% . Procentul era de 21,37% în Capitală.

Capitala se află pe locul trei în clasamentul național privind numărul de votanți pe liste suplimentare, conform datelor Biroului Electoral Central de la ora 14:00, plasându-se după județele Dolj și Mehedinți.

După ce și-a exercitat dreptul la vot, Elena Udrea a postat un scurt mesaj pe pagina sa de socializare și a ținut să precizeze că a dat votul „pe vechi”, declarându-se sătulă de sintagma – împământenită de 30 de ani – „să votăm noul”.

Mai mulți pacienți care se află în spitalele bucureștene au ales să ceară urna mobilă pentru exercitarea dreptului democratic. Impresionant este că inclusiv un pacient de la Terapie Intensivă a votat prin intermediul urnei mobile, la Spitalul Gerota.

Un caz ciudat a fost dezvăluit la Craiova, unde un bărbat, care a venit să voteze la alegerile locale 2020, a plecat acasă cu buletinul…altei persoane!

Două femei s-au bătut în fața unei secții de votare din Caras-Șeverin dintr-un motiv halucinant. Una dintre protagonistele incidentului ar fi soția candidatului PNL la Primăria din Zorlentu Mare.

Ulise Toader, candidatul PPU (social-liberal) la Primăria Sectorului 3, a declarat că a votat pentru a dispărea hoția și speră să aibă ocazia să demonstreze de ce este capabil.

Miron Mitrea a mers duminică la vot și precizează că se observă un interes mare al alegătorilor, în pofida riscurilor induse de noul coronavirus și, în general, regulile de protecție sunt respectate.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a votat acasă la alegerile locale 2020, la Zalău. Fostul premier a venit la vot alături de soția lui, cu candidatul Alianței USR-PLUS, la Primăria Zalău, Florin Iordache. „Toate condiţiile sunt create pentru un vot în siguranţă din punct de vedere sanitar, oamenii din secţie sunt foarte bine instruiţi. Am toată încrederea şi sper că toţi cetăţenii să aibă încredere şi să vină la vot”, a spus Cioloș.

Simona Spătaru, candidatul USR-PLUS pentru funcția de primar al Sectorului 4, a declarat duminică, după ieșirea de la urne, că a votat pentru „o primărie deschisă oamenilor”.

Doi tineri, soț și soție, originari din Sălaj, care trăiesc de foarte mulți ani în Franța, au venit cu mașina de la Paris, o distanță de 1.900 de kilometri, pentru a vota la alegerile locale, în Zalău.

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore după ce, sâmbătă, pe numele său a fost depus un denunț la Poliția orașului Măgurele în legătură cu faptul că ar fi oferit suma de 200 de lei celor care erau de acord să voteze pentru un anume candidat, susținut de acesta.

Autoritățile locale din Municipiul Galați au fost nevoite să înființeze patru secții de votare în care ar urma să voteze peste 8.500 de persoane din Republica Moldova. Alegătorii, cu dublă cetățenie, au fost luați în spațiu de un bărbat care deține două locuințe.

Adrian Moraru, candidatul PNL la Sectorul 3, susținut de Alianța USR-PLUS, este acuzat că s-ar fi băgat în fața oamenilor la secția de votare. La rând aștepta, printre alții, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în același timp președinte PNL București.

Un alegător din judeţul Constanţa a fost amendat, duminică, de poliţişti, după ce şi-a fotografiat buletinul de vot.

PSD a depus o plângere penală împotriva premierului Ludovic Orban, dar și împotriva consilierului de stat Virgil Guran. Social-democrații susțin că Orban și Guran au continuat campania electorală și sâmbătă, cu toate că legea interzicea asta.

La o secție de votare din Piatra Neamț există suspiciunea că s-ar fi dat buletine de vot de același fel în loc să se dea patru buletine diferite fiecărui alegător.

Prezența la vot la ora 13:00, la nivel național, se apropie de pragul de 20%. Până acum, au votat 19,78% dintre alegători. În București, și-au exprimat opțiunile 15,33% dintre votanți. Pentru prima oară, Teleorman (26,74%) nu mai este cel mai activ județ la urne, fiind detronat de Olt (26,75%).

Prezența la vot în pandemie este foarte aproape de cea înregistrată acum patru ani. Bucureștenii s-au mobilizat chiar mai bine.

Stelian Ion, candidatul USR-PLUS pentru Primăria Constanța, a declarat duminică, după ce a ieșit din secția de votare, că a votat pentru a le da o șansă tinerilor să nu mai plece din țară.

Unde votează fostul președintele al României Ion Iliescu? Președintele de onoare al PSD, acum în vârstă de 90 de ani, nu a mai fost văzut în public de foarte mult timp, iar la ultimele alegeri, fostul șef al statului a solicitat urna mobilă pentru a vota la domiciliu.

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL și șeful Cancelariei prim-ministrului, a declarat că a votat „pentru a scăpa de mizeria primarilor şi baronilor care au ţinut mulţi ani în sărăcie multe localităţi şi regiuni din ţară”.

PSD a sesizat poliţia cu privire la afirmațiile făcute de candidatul PNL și USR-PLUS pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, la adresa Primarului General în funcție, Gabriela Firea la ieșirea de la urne. Social-democrații consideră că legislația electorală a fost încălcată, acuzându-l pe Nicușor Dan că a continuat propagandă electorală după încheierea campaniei și cere sancționarea candidatului PNL si USR-PLUS.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, după ce a votat,l a o secție de votare amenajată la Şcoala Profesională Specială „Sf.Ecaterina” Huşi, că „ziua de astăzi este o zi a schimbării” și a votat pentru „schimbare, pentru altă mentalitate”. Ministrul a apreciat modul în care sunt respectate normele de protecție sanitară. „La secţia de vot am văzut că se respectă aceste reguli şi m-am bucurat că suntem la unison parteneri într-un moment greu. Acest parteneriat trebuie să rămână pe tot parcursul, pentru a reuşi să gestionăm sezonul rece, un sezon în care ne aşteptăm şi la alte patologii. Eu cred că fiecare în parte şi cu toţii împreună putem trece peste acest moment greu. Rămâne doar să respectăm regulile” a mai spus Nelu Tătaru.

Președintele USR, Dan Barna, a votat în orașul Sibiu pentru alegerile locale. Barna a declarat că procesul de vot este unul sigur, fără riscuri majore în ceea ce privește epidemia de coronavirus.

Aproape 100 de sesizări privind posibile fraude. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a afirmat, în declarația de presă de la ora 12:00, că până la acea oră procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică.

„Au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare. Au fost constatate 16 fapte contravenționale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane”, a spus Dajbog.

Potritivit purtătorului de cuvând al MAI, cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

Prezența la vot, la ora 12:00, este de 15,62%, iar în București de 12,09%. Teleorman rămâne județul cu cea mai ridicată rată de participare la vot: 21,99%. Olt, Mehedinți, Giurgiu și Călărași au trecut, de asemenea, peste pragul de 20%.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, președintele PNL Mehedinți, a votat în Drobeta Turnu Severin și i-a îndemnat pe locuitorii județului să își exprime dreptul constituțional în număr cât mai mare, pentru o democrație reprezentativă.

Zece persoane dintr-o localitate gorjeană sunt cercetate penal de polițiști  după ce ar fi introdus în urne câte două buletine de vot.

Poliția din Vrancea a fost sesizată dumincă cu privire la faptul că la secția de votare ștampilele aveau urme de tuș după desigilere, existând suspiciunea că acestea ar fi fost folosite înainte.

Costel Alexe, lider al PNL Iaşi şi candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean, a declarat că „astăzi avem o şansă istorică” pentru a dezvolta atât municipiul reşedinţă, cât şi întregul judeţ.

Polițiștii din Olt au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat de 28 de ani din comuna Colonești ar fi votat cu actul de identitate al concubinei sale.

Victor Ponta, președintele Pro România, a mers la secția de la  Școala Gimnazială „Maria Rosetti” pentru a-și exprima dreptul de vot. „Eu, ca de fiecare dată în ultimul timp, nu am votat împotriva cuiva, ci am votat pro ceva”, a spus Victor Ponta.

Au venit la urne pentru a vota și Gabriel Mutu, la Liceul Petru Poni, și Daniel Băluță, la Colegiul Național Octav Oncescu. Primarul sectorului 6 al Capitalei, Gabriel Mutu, îi îndeamnă pe bucureșteni să iasă la vot „în acestă zi superbă de toamnă”.

Daniel Băluță, actualul primar al Sectorului 4 și candidatul PSD pentru un nou mandat, a votat – duminică – pentru alegrile locale, la Colegiul Național Octav Onicescu, din Sectorul 4. Edilul, care a venit însoțit de soție, i-a îndemnat și pe locuitorii acestui sector să meargă să voteze.

Prezența la vot ora 11.00: 11,46 % dintre alegători au votat în primele patru ore la nivel național. În București, prezența la urne este de 8,90%. Județul Teleorman se menține pe primul loc privind procentul de alegători care și-au exercitat dreptul de vot și se apropie de 17%.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, după ce a ieșit de la urne, că a votat pentru continuitate. Totodată, liderul UDMR i-a îndemnat pe cetățeni să meargă la vot, cu respectarea regulilor sanitare, pentru a le conferi legitimitate aleșilor locali.

Robert Negoiță, candidat din partea Alianței București 2020 pentru un nou mandat de primar al Sectorului 3, a votat duminică, iar la ieșirea de la vot, Negoiță a făcut apel la cetățeni să meargă să-și exercite dreptul constituțional. „Venim la vot pentru că ne pasă, venim la vot pentru că suntem responasibli”, a spus Negoiță.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Biroul Electoral Judeţean Neamţ că un alegător a primit, la o secţie de vot din oraşul Bicaz, buletinul de vot deja ştampilat  în dreptul candidatului PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Președintele PNL București, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a mers duminică la vot și îi roagă pe locuitorii Capitalei să meargă la urne, menționând că are încredere că „se poate altfel, se poate mult mai transparent, se poate civilizat, se poate să ne facă plăcere să trăim în acest oraş”.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a postat duminică pe Facebook un mesaj în care susține că tinerii din București nu își doresc „câinii nimănui”  în Primăria Municipiului București.

Neculai Onțanu, fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, a votat duminică la Școala Gimnazială Maica Domnului din București. „Am votat pentru o administrație mai aproape de nevoile oamenilor, mai sensibilă la problemele locuitorilor Sectorului 2”, a declarat Onțanu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după ce și-a exprimat dreptul la vot, că „perioada umilinţei faţă de medici, profesori, copii, părinţi şi bunici ia sfârşit, astăzi, în România”. „Sunt ferm convins că şi bucureştenii astăzi vor alege continuitatea şi vor alege oamenii care le-au fost alături în această perioadă dificilă şi vor vota oamenii care au realizări şi care nu fac promisiuni”, a spus liderul social-democrat.

Traian Băsescu, candidatul PMP la funcția de Primar General al Capitalei, a mers a secția de votare și i-a îndemnat pe bucureșteni să dea un vot util pentru ei, nu pentru partide. „Am votat! Cred că bucureștenii vor reuși să dea vot util pentru ei. Deocamdată, televiziunile i-au sfătuit să dea un vot util pentru partide. Eu îi sfătuiesc să dea vot util pentru ei, să-l aleagă pe cel care poate schimba lucrurile în București”, a declarat Traian Băsescu, la ieșirea de la vot.

Prezența la vot ora 10:00: 7,70% din alăgători au votat, la nivel național. În București, 6,10% dintre cetățeni și-au exprimat dreptul constituțional.

Update 9:40. Președintele Klaus Iohannis a votat, în Capitală. Președinte a făcut un apel la cetățeni pentru a se prezenta la vot. „Este o zi foarte importantă. Astăzi ne alegem primarii, consilierii locali, conducerile județelor. Întotdeauna când sunt alegeri, este foarte important să mergem la vot. Să nu lăsăm pe alțîi să decidă în locul nostru. Este foarte important să ne uităm bine la candidați și să ii alegem pe cei care pot face ceva, pentru că de ei depinde cum arată școală, cum funcționează un spital, dacă traficul este dirijat așa cum trebuie”, a declarat șeful statului, la ieșirea din secția de votare.

Vicepremierul Raluca Turcan (PNL) și-a exprimat duminică dimineața votul în cadrul alegerilor locale, la Sibiu și i-a îndeamnat pe români să meargă la urne și să înțeleagă că nu toți candidații sunt la fel.

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, care candidează pentru un nou mandat, a votat „pentru cel mai sigur, cel mai sănătos, cel mai curat, cel mai educat şi cel mai digitalizat sector din Bucureşti”, așa cum a spus el, la ieșirea de la urne.

Eugen Tomac, președintele PMP, speră ca democrația din România să nu mai aibă de suferit și îi îndeamnă pe români să vină la vot, așa cum a făcut și el. Politicianul a mai precizat că a votat pentru oamenii politici cu idealuri.

Prezența la vot la ora 9:15. 918.360 de români și-au exprimat dreptul la vot până la ora 9:00, la nivel național, respectiv 4,96% din alegători. Sunt 851.110 de votanți pe liste permanente si complementare, 57.591 pe listele suplimentare, 211 de votați cu urna mobilă.

Ioana Constantin, candidatul PMP pentru Primăria Sectorului 1, a mers duminică dimineața la vot și i-a îndemnat pe locuitorii sectorului să facă la fel, adăugând că își dorește ca Sectorul 1 „să redevină Capitala Capitalei”.

Update ora 9:00. Nicușor Dan, candidatul comun al PNL și Alianței USR PLUS la funcția de Primar General al Capitalei a mers la vot la Scoala Gimnazială 279 din București, împreună cu soția și fetița. El i-a invitat pe bucureșteni la vot, „încă de dimineață, pentru că sunt condiții speciale, votul este mai lent”.

Premierul Ludovic Orban a votat la școala din Dobroiești, Ilfov. „Cunoașteți foarte bine întreg conceptul nostru de campanie: dezvoltarea comunităților locale, prin investiții, crearea de locuri de muncă, prin dezvoltarea infastructurii, prin creșterea calității serviciilor, și până la urmă, pentru creșterea nivelului de civilizație, pentru asta am votat. Pentru oamenii care îmi garantează că pot îmbunătăți viață oamnilor din comunități prin proiecte de dezvoltare ale comunității locale”, a declarat Ludovic Orban.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, candidatul PSD la Primăria Sectorului 3,  a declarat că a votat „în primul rând, pentru continuarea proiectelor la nivelul Capitalei”.

Alegeri locale Timișoara. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Nicolae Robu, candidatul PNL, care ar urma să obțină 41% din voturile cetățenilor din Timișoara.

Alegeri locale Craiova. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Lia Olguța Vasilescu, candidatul PSD, care ar urma să obțină 49% din voturile cetățenilor din Craiova.

Candidatul ALDE pentru funcția de primar general al Capitalei, Călin Popescu Tăriceanu, a votat duminică dimineață, în jurul orei 08:00, la Clubul Seniorilor „Mihai Eminescu” din Calea Plevnei.La ieșirea de la urne, Tăriceanu a declarat că votul pe care l-a dat duminică a fost unul pentru consolidarea democrației și a adăugat că bucureștenii au simțit frustrare ca urmare a lipsei dezbaterilor electorale între candidații de la Primăria Capitalei.

Alegeri locale Constanța. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Vergil Chițac, candidatul PNL, care, potrivit IRSOP, candidatul PNL, ar urma să obțină 39.3% din voturile cetățenilor din Constanța.

Alegeri locale Iași. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Mihai Chirică, candidatul PNL, care ar urma să obțină 52% din voturile cetățenilor din Iași.

Primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur ,a votat, duminică dimineaţa, la Secţia de votare nr. 2 amenajată la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din localitate. Edilul a votat primul la secţia la care este arondat, pentru a verifica modul în care sunt pregătiţi membrii birourilor electorale.

Alegeri locale Cluj. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este plasat Emil Boc, candidatul PNL, care ar urma să obțină 51.52% din voturile cetățenilor din Cluj-Napoca.

Alegeri locale București. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Gabriela Firea, actualul edil, candidatul PSD, care ar urma să obțină 42% din voturile cetățenilor din București.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost primul alegător care a votat la secţia amenajată la Colegiul Tehnic Mecanic Griviţa. „Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la bunicii noştri”, a spus ea.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00. După prima jumătate de oră de la deschiderea urnelor, prezența la vot era de peste 1,4%.

Cine poate vota la alegerile din 27 septembrie

La aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre care 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

La numărul valabil în 25 august se adaugă persoanele care împlinesc 18 ani până duminică inclusiv, respectiv 21.165.

Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile de duminică mai pot vota cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în țara noastră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte:  cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar.

Cetățenii Uniunii Europene pot vota în baza oricărui document valabil care le atestă identitatea. Cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii nu pot vota la acest scrutin.

Condiții pentru urna mobilă

Alegătorii care nu își pot ajunge la secțiile de votare la alegerile din 27 septembrie din cauză de boală sau invaliditate, dacă sunt internați în spitale, cămine pentru persoane vârstnice ori alte aşezăminte sociale, publice sau private, precum și persoanele private de libertate care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, dacă responsabilii biroului electoral de circumscripție apreciază, din documentele anexate cererii, că aceste persoane nu se pot deplasa.

Cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la secția la care sunt arondați din cauză de boală sau de invaliditate au putu depune cereri pentru deplasarea urnei speciale, cu o zi înaintea zilei scrutinului, cereri la care trebuie să anexeze orice acte medicale sau alte acte oficiale, din care să să se poată stabili lipsa posibilității de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”. Mențiunea este inclusă în Hotărârea Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, datată luni, 7 septembrie.

Potrivit CNAS, persoana aflată în izolare sau carantină poate atașa la cererea de solicitare a urnei speciale o copie a avizului DSP de carantinare sau izolare , document care se eliberează cu titlu gratuit și atestă faptul că persoana solicitantă nu se poate deplasa la secția de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. Cererile pot fi depuse după termenul precizat, în situația în care boala sau invaliditatea survin ulterior.

Potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, echipa care se va deplasa la solicitările pentru urna specială, care va avea echipament, mască, mănuși, dezinfectant, va merge întâi la cei care au solicitat urna mobilă care au o patologie non-COVID. Urmează secundar cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare, pentru patologie COVID.

Câte secții sunt organizate și ce măsuri de ordine publică anunțate

Pentru alegerile de duminică sunt organizate 18.794 de secții de votare.

Fiecare județ din țară va dispune duminică, 27 septembrie, de o forță de intervenție rapidă, în caz de nevoie, în ziua alegerilor locale, a anunțat ministrul Marcel Vela.

Pentru ziua alegerilor, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat peste 43.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri. Dintre aceștia, 20.243 vor fi responsabili cu menținerea ordinii publice la cele 18.794 de secții de votare. MAI a anunțat că în ziua votului vor fi organizate filtre rutiere în întreaga țară pentru a preveni așa-zisul turism electoral

Măsurile de protecție sanitară

Măsurile de protecție sanitară în ziua alegerilor locale, 27 septembrie, au fost reglementate prin ordinul comun semnat de Ministrul Afacerilor Interne și ministrul Sănătății și avizat de președintele Autorității Electorale Permanente.

Conform regulilor de protecție sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spațiile destinate secțiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar și la ieșire. În fiecare secție vor fi puse la dispoziție flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secție, alegătorilor li se va măsura temperatura.

În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot și se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puțin timp în interiorul secției. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.

Toți participanții la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secției de vot, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral și cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziționare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior își va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanță de minimum un metru și jumătate față de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Regulile de protecție sanitară trebuie respectate și în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respectă măsurile de protecție sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri