Prima pagină » Alegeri locale » Alegeri locale 2020 » Alegeri locale 2020. Candidații cheie în cursa pentru București. Nicușor Dan, a treia oară în competiția electorală, după ce și-a crescut succesiv șansele cu o perseverență „matematică”

Alegeri locale 2020. Candidații cheie în cursa pentru București. Nicușor Dan, a treia oară în competiția electorală, după ce și-a crescut succesiv șansele cu o perseverență „matematică”

Alegeri locale 2020. Candidații cheie în cursa pentru București. Nicușor Dan, a treia oară în competiția electorală, după ce și-a crescut succesiv șansele cu o perseverență „matematică”

Nicușor Dan și-a crescut brandul construind, pas cu pas, imaginea de matematician strălucit și de activist de neoprit, însă a aflat pe parcurs că matematica politicii diferă de elegantele calcule și demonstrații teoretice. Aflat la a treia „încercare” în cursa pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan și-a crescut cu o perseverență matematică șansele: de a 8,48% la alegerile din 2012, la 30,5% în 2016, iar în 2020 pornește în campanie de pe cea mai bună poziție a sa de până acum, cu o intenție de vot care poate depăși 40%, și susținut de PNL și USR-PLUS. Însă alegerile sunt un joc de variabile şi probabilităţi, iar ca matematician Nicuşor Dan ştie bine că şansele sale de a câştiga primăria generală depind de o variabilă pe care sondajele de opinie nu reușesc deocamdată să o calculeze: influenţa PMP.

Nicușor Dan (50 de ani) a intrat în „viața cetății” cu un background de matematician strălucit, consolidându-și imaginea ca activist civic,  inițiator și (inițial) președinte al partidului Uniunea Salvați România, candidat pentru funcția de primar general al Bucureștiului la alegerile din iunie 2012 și alegerile locale din 2016, care i-au asigurat poziția de consilier general al municipiului București. În 2020  a devenit candidatul desemnat de PNL și USR PLUS pentru Primăria Capitalei.

În 1992, Nicușor Dan a plecat în Franța pentru a-și continua studiile: a urmat cursurile École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franțuzești, apoi a urmat cursurile de master la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII. După un doctorat în matematică în Franța, Nicușor Dan s-a întors în țară, unde a fondat Școala Normală Superioară București, o instituție științifică având scopul de a îndruma spre cercetare pe cei mai buni studenți români.

Nicușor Dan și-a câștigat notorietatea după ce a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul” în 2006

Nicușor Dan a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul” în 2006 ca o reacție la demolarea caselor de patrimoniu de către speculatorii imobiliari, construcția de blocuri înalte de locuințe în cartiere protejate, cât și scăderea suprafețelor spațiilor verzi din București.

Asociația a fost în multe procese pentru protejarea patrimoniului, câștigând 23 dintre acestea cu autoritățile locale din Bucureșți. Asociația a reușit să facă în 2009 câteva schimbări la legea urbanismului.

Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a acuzat „ONG-urile” (referindu-se la Salvați Bucureștiul) că „blochează dezvoltarea orașului”. Arhitectul-șef al Bucureștiului, Gheorghe Pătrașcu, criticat de ONG-uri pentru demolările autorizate, recunoaște că „s-au făcut greșeli”, dar contestă competențele lui Nicușor Dan în acest domeniu, cu toate că îl consideră „un exemplu de curaj”.

În martie 2008, asociația a publicat raportul „București, un dezastru urbanistic”, în care se discutau problemele actuale ale Bucureștiului și metode de a se rezolva. În același an, în timpul alegerilor locale, împreună cu alte ONG-uri, asociația a publicat un Pact pentru București, care a fost semnat de toți candidații pentru postul de primar.

Candidat la Primăria Bucureștiului în 2012

Nicușor Dan și-a anunțat candidatura ca independent pentru postul de Primar al Bucureștiului în noiembrie 2011 la o cafenea de pe strada Arthur Verona, cu doar câțiva invitați, printre care Theodor Paleologu, istoric și deputat. Pentru a aduna cele 36.000 semnături necesare pentru candidatură, neavând susținerea niciunui partid, s-a bazat pe o rețea de voluntari organizați prin Facebook. La data de 22 aprilie, 15 formații și muzicieni au cântat pro bono la Arenele Romane pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să strângă semnăturile. În timpul concertului, care a durat 12 ore, voluntarii au strâns 4000 de semnături. În afară de candidatura la primăria Capitalei, Nicușor Dan a fost și candidat la Consiliul General, pentru cazul în care nu este ales primar, menționând însă că se concentrează asupra funcției de primar general.

La alegerile din 2016, a obținut locul al doilea în cursa pentru postul de primar, cu un procent de 30,5% și a fost ales consilier general al Bucureștiului

Cunoscut drept fondator al asociației Salvați Bucureștiul, care militează pentru respectarea legii în dezvoltarea urbană a Bucureștiului, Nicușor Dan și-a bazat campania electorală pe ideea de a crea un București în care „să ne placă să trăim”.

În luna iunie 2015, Nicușor Dan a lansat platforma politică Uniunea Salvați Bucureștiul, alături de care își propunea să câștige alegerile locale din 2016 pentru postul de primar general și pentru consiliul general al municipiului București.

În 2016, la capătul unei campanii electorale anoste care a scos la urne numai 33% dintre bucureştenii cu drept de vot, Gabriela Firea (PSD) a câştigat aproape 43% din voturi, adică mai multe decât candidaţii USR şi PNL la un loc – Nicuşor Dan (30,5%), respectiv Cătălin Predoiu (11%). Doar cumulând şi scorul de 6,5% al celui de-al patrulea clasat, Robert Turcescu (PMP), s-ar fi strâns mai multe voturi decât a obţinut candidatul PSD.

Negocierile dreptei pentru București, finalizate în august 2020: PNL și USR au convenit să lanseze candidatura lui Nicușor Dan

Candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS declarase explicit că îşi dorea ca PMP să fie primit în coaliţia dreptei pentru alegerile din Bucureşti, însă pârghiile negocierilor cu partidul lui Traian Băsescu nu s-au aflat în mâna sa,

Surse politice implicate în negocierile dreptei pentru Capitală au declarat, la acel moment, pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” nu vor mai exista discuții cu PMP, după ce reprezentanții USR-PLUS s-au opus unei alianțe cu partidul condus de Eugen Tomac, din cauza pretențiilor ridicate la negocieri. Punctul principal de disensiune a fost candidatura lui Mihai Neamțu la sectorul 3, sector care revine însă liberalilor.

PMP a fost  scos însă din jocul dreptei pentru locale, iar Traian Băsescu a intrat în cusa pentru Primăria Capitalei, lucru care ar putea da peste cap calculele electorale.

Liderii PNL și USR-PLUS, Ludovic Orban și Dan Barna, l-au anunțat sâmbătă, 1 august, într-o conferință de presă, pe candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan.

Președintele USR București, deputatul Claudiu Năsui, a anunțat la acel moment, în urma negocierilor cu PNL, că USR-PLUS și PNL vor avea candidaturi comune la București iar, în acest mod, alianța va detrona PSD de la administrația Capitalei.

 

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele