Alegeri locale 2020. Candidații cheie pentru Primăria Capitalei/ Cum a ajuns Gabriela Firea de la pupitrul știrilor la fotoliul de primar general

Publicat: 26 08. 2020, 11:18
Gabriela Firea

Primar general al Municipiului București după alegerile din iunie 2016, Gabriela Firea este candidatul PSD pentru aceeași funcție și în 2020. Este prima femeie care a ocupat funcția de edil al Capitalei. Cotată în diferite sondaje puțin peste Nicușor Dan, candidatul Alianței pentru București formată din PNL și USR-PLUS, Gabriela Firea este percepută de electoratul bucureștean ca un primar care a gestionat decent mandatul. La aproximativ doi ani de la preluarea mandatului, Firea a intrat într-o dispută extrem de mediatizată cu fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a acuzat că „a uitat mult prea repede promisiunile şi a impus partidului o agendă paralelă şi un stil discreţionar de conducere”. Firea s-a plâns că proiectele pentru București trenează pentru că nu găsește susținere guvernamentală.

Gabriela Vrânceanu (48 de ani) este cunoscută pentru cariera sa în jurnalism, urmată de cea politică. A absolvit Liceul Industrial nr. 1 Bacău și Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea Științele Comunicării. Ulterior, a continuat cu pregătirea postuniversitară și academică la Academia de Studii Economice.

În 2010 era doctorand în economie la ASE, dar și-a înghețat programul de pregătire doctorală pentru a face față funcției de Primar.

Gabriela Firea a intrat în presă în 1990 ca reporter la săptămânalul „Pur și simplu“ din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din București, apoi a lucrat la Televiziunea Română ca realizator de reportaje economice, editor–prezentator al emisiunii „Jurnal”, realizator-moderator al emisiunii „Ediție Specială” și Realizator-moderator al rubricii „Știrea Zilei”.

Gabriela Firea a încercat o intrare în politică în anul 1999, în cabinetul Mugur Isărescu, dar a revenit în presă

În 1999 a ocupat postul de consilieră pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, purtătoare de cuvânt și secretar de stat, șefă a Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu, însă ulterior a revenit în presă.
Din anul 2001 a lucrat în cadrul trustului de presă Intact. A fost redactor și prezentator al emisiunii „Observator” (până în iulie 2009), precum și realizator al emisiunii „Săptămâna Financiară” la Antena 1 și al emisiunii „Știrea Zilei” la Antena 3. Din septembrie 2008 a ocupat poziția de director general al revistei Săptămâna Financiară. Din noiembrie 2011, când Trustul Intact și-a reorganizat activitatea și revistele de business și-au încetat apariția în format tipărit, Gabriela Firea și-a încheiat activitatea în zona de publishing.

Revenirea în politică: În 2012, Gabriela Firea se înscrie în PSD și intră în Senat pe listele partidului

Membră a Partidului Social Democrat din august 2012, a candidat pentru un loc în Senat, în Colegiul 1 – Ilfov, la alegerile din 9 noiembrie 2012, fiind aleasă de 74,65% dintre cei care au votat. A fost membră a Comisiei pentru Cultură și Media a Senatului, vicepreședinte a Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și purtător de cuvânt a grupului senatorilor PSD.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă în funcția de președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul din 20 aprilie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate. Din 2014 a fost desemnată purtător de cuvânt al partidului, iar la alegerile prezindențiale din 2014 a îndeplinit funcția de purtător de cuvânt al candidatului PSD Victor Ponta.

La 10 februarie 2016 a fost desemnată de către Comitetul Executiv Național al PSD să coordoneze filiala București, în calitate de președinte interimar, în vederea pregătirii alegerilor locale.

În martie 2016, PSD îi anunță candidatura pentru funcția de Primar general al Municipiului București

„Aglomerația din Capitală este una inacceptabilă pentru anul 2016, este una dintre prioritățile programului meu de guvernare locală. În primul rând, trebuie dezvoltat transportul public. Avem o flotă de 1.000 de autobuze Mercedes din care 30% sunt blocate în parcare, pentru simplul motiv că foștii primari nu au alocat fonduri pentru piese. (…) De asemenea, parcări la intrarea în Capitală, la gurile de metrou”, a susținut Gabriela Firea la acel moment.

Campania electorală și alegerile locale 2016 s-au desfășurat pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, care au mimat reforma. Electoratul bucureștean a refuzat să iasă la vot, prezența la urne fiind de doar 33,22%.

Gabriela Firea câștigă poziția de primar al Capitalei cu aproape 43% dintre voturi, devansându-l pe Nicușor Dan cu aproximativ 12%

„V-am mai spus şi nu m-aţi crezut că pot să fac curăţenie după zece bărbaţi. Asta apropo de domnii care s-au succedat la Primăria Generală a Capitalei. Acum să vină o femeie harnică, destoinică şi tenace să facă ce nu au făcut ei”, a spus Gabriela Firea în campania din 2016, în timp ce dădea cu mătura într-un parc din zona Drumul Taberei, potrivit unui reportaj din adevarul.ro.

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a obținut 42,97% din voturile valabil exprimate după centralizarea proceselor-verbale din toate secțiile de votare, în timp ce candidatul USB, Nicușor Dan, a obținut 30,52%, candidatul PNL, Cătălin Predoiu – 11,18%, iar candidatul PMP, Robert Turcescu – 6,46%

„Mi-aş dori un viceprimar ca Nicuşor Dan. (…) I-am urmărit activitatea şi este de apreciat că este un neobosit al semnalării problemelor în Bucureşti. El nu are forţa PSD sau a PNL, dar stă bine în sondaje. Îi urmăresc cu atenţie proiectele, sper să intre în Consiliul General, eu voi fi prima care îi va întinde mâna”, a spus candidatul PSD  în primul său interviu după nominalizarea oficială.

„Războiul” cu Liviu Dragnea

„Eu mă lupt pentru a-mi putea respecta angajamentele pe care mi le-am luat, împreună cu Liviu Dragnea, faţă de bucureşteni, referitoare la trafic, la sistemul de termoficare, la asistenţa medicală, la protecţia socială, dar când văd că proiectele noastre stagnează din cauza unor abordări politicianiste, atunci e clar că trebuie să ducem lupta la alt nivel. S-a spus că acest mod de a conduce partidul cu mână forte ne-a asigurat succesul în alegeri, dar s-a întrebat cineva dacă acest lucru ar fi fost posibil fără implicare şi dăruirea noastră, a celorlalţi lideri şi militanţi ai partidului?”, spune Gabriela Firea în septembrie 2018, în plin război cu Liviu Dragnea.

„După alegerile din 2016, în ciuda multor măsuri bune, cu mare impact în rândul populaţiei, PSD s-a prăbuşit în sondaje ca intenţie de vot, în timp ce toţi adversarii noştri capitalizează această scădere, valul de ură împotriva PSD nu a fost niciodată atât de puternic, iar noi înfruntăm această realitate sub conducerea unui preşedinte vulnerabil din multe puncte de vedere, cu o cotă de încredere cu mult sub cea a partidului”, mai spunea Firea la acel moment.

În aceeași perioadă, cei 24 de consilieri municipali PSD au publicat o scrisoare deschisă în care este exprimată susţinerea pentru primarul general, Gabriela Firea, şi pentru proiectele acesteia, în contextul disensiunilor cu Guvernul Dăncilă, dominat de liderul PSD Liviu Dragnea.

„Am fost martori, zi de zi, la eforturile depuse de doamna primar general pentru deblocarea sau iniţierea unor proiecte de anvergură, pentru obţinerea sprijinului din partea altor autorităţi ale statului acolo unde problemele nu puteau fi rezolvate pe plan local. Am votat cu toţii solicitările adresate Guvernului pentru a trece în administrarea Municipiului Bucureşti a ELCEN, a Centurii Ocolitoare şi a Metroului, pentru că nicio altă instituţie a statului nu va avea interes mai mare pentru aceste obiective decât Primăria Capitalei. De aceeaşi părere sunt şi oamenii, cu care ne întâlnim zi de zi, şi pe care nu-i interesează disputele politice sau birocratice. Ei ştiu că traficul e un coşmar, iar Centura în loc să degreveze arterele din oraş e ea însăşi un focar de blocaje, că magistrala de metrou din Drumul Taberei pare că nu se va mai termina niciodată şi ne prinde anul 2020 fără metrou la aeroport, că reţeaua de termoficare este învechită şi are mari pierderi care se traduc în facturi mai mari către populaţie. Acestea sunt lucrurile care ne preocupă şi pentru care luptă doamna primar general, Gabriela Firea”, se susţine în scrisoarea semnată de consilierii generali.