În timp ce disputa politică în alte sectoare ale Capitalei este aproape tranșată, în Sectorul 5 se duce o luptă politică până la capăt. Actualul primar, Daniel Florea, este contestat de vechiul primar al sectorului Marian Vanghelie și de liberalul Cristian Băcanu, actual secretar de stat la Ministerul Justiției și președintele PNL în Sectorul 5.
Daniel Florea, cel care a branduit întregul sector cu #DF, precizând că această denumire nu vine de la numele său, ci de la deviza ”Doar Dapte” caută să câștige un al doilea mandat ca primar. În schimb, opozantul său Marian Vanghelie, cunoscut pentru celebrele ”vanghelioane” a împânzit sectorul cu chipul său și sloganul ”Se Poate”.
Surse politice din interior au declarat pentru GÂNDUL.ro că lupta pentru S5 se joacă între acești trei candidați. Există o puternică concurență în Sectorul 5 care este amplificată și de candidatura vechiului primar al S4, Cristian Piedone, care în prezent candidează pentru fotoliul de primar din Sectorul 5. Aceleași surse politice susțin că, potrivit unui sondaj de opinie realizat în interior, primarul Daniel Florea se află la 25% intenție de vot, urmat de Marian Vanghelie cu 24% și Cristian Băcanu cu 23%.
Având în vedere aceste date lupta pentru S5 rămâne deschisă, fapt care justifică intensa campanie online și offline pe care partidele au decis să o facă la nivel de sector.
Daniel Florea, fost judecător și primarul Sectorului 5, a intrat în centrul atenție publice după ce publicația Recorder a realizat un material u evenimentele și spectolele sale care au devenit din ce în ce mai populare.
În 2016 s-a bătut pentru fotoliul de primar cu candiatul liberalilor Ovidiu Raețchi, fost deputat și membru al partidului conservatorilor condus de Dan Voiculescu. CV-ul lui Daniel Florea abundă în distincții, premii și diplome, iar în perioada 2012-2016 a fost deputat în Parlamentul României.
De-a lungul Florea și-a consacrat un nume politic prin evenimente pe care le-a realizat: Nunta de Aur în septembrie 2016, iar în octombrie 2016 Zilele Recoltei din Ferentari.
Marian Vanghelie, la rândul său fostul edil al Sectorului 5, cel ce oferea electoratului concerte și diverse evenimente, unele dintre ele rămânând cu titulatura de ”vanghelioane”.
Dincolo de acest tribut arătat Sectorului 5, Marian Vanghelie a devenit cunoscut publicul larg din România când la invitația jurnalistului de pe atunci ,Robert Turcescu de a conjuca verbul a fi, s-a blocat în prime time la emisiunea de la Realitatea TV. Fostul edil al S5 rămâne în istorie drept autorul unor gafe monumentale pe care și le-a asumat, printre care „almanahe”, „goagăl”.
Școala nu a fost niciodată punctul lui forte. Până la vârsta de 30 de ani, în 1997, nu și-a mai bătut capul cu studiile, abia atunci înscriindu-se la liceu la seral. După ce-a câștigat primul mandat de primar, Vanghelie s-a confruntat și cu BACUL, pe care l-a luat din a doua încercare, la 33 de ani.
Deși certat cu limba romana, edilul supranumit “CARE ESTE” si-a croit treptat, treptat drumul către popularitate: ”Sunt complicat… Si eu vă rog să fiți toti complicati, dar să fim eficienti, că dacă suntem complicați si nu suntem eficienti, degeaba suntem complicați”, spunea Marian Vanghelie în martie 2013.
Despre începutul carierei sale politice, mentorul său, Miron Mitrea, declara, potrivit Știrile Pro TV, că a intrat în PSD din întâmplare: „La început, Marian ducea tăvi cu mâncare la reuniunile de partid”. Iar câștigarea fotoliului de primar, în 2010, a fost rampa de lansare pe scena politică românească.
Cristian Băcanu, secretar de stat la Ministerul Justiției și președintele PNL în Sectorul 5, și-a asumat să schimbe ”destinul” sectorului, potrivit sloganului electoral. Băcanu are 36 de ani și provine de la Iași, unde a studiat Dreptul. A intrat în politică în 2017, după ce PSD a adoptat OUG 13, conform descrierii pe care și-o face pe contul de Facebook. Numele lui Băcanu a fost vehiculat pe lista PNL cu propuneri pentru ministerul Justiției, potrivit România Liberă.