Prima pagină » Alegeri locale » Alegeri locale 2020 » Alexandru Rafila, despre votul în condiții de pandemie: ”Românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, fără să fie speriați”

Alexandru Rafila, despre votul în condiții de pandemie: ”Românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, fără să fie speriați”

Alexandru Rafila, despre votul în condiții de pandemie: ”Românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, fără să fie speriați”

Profesorul Alexandru Rafila – reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății – i-a sfătuit pe români să meargă pentru a-și exercita dreptul la vot, dar fără a uita să respecte măsurile de protecție impuse de pericolul noului coronavirus.

Riscurile pot fi minimale, este de părere Alexandru Rafila, iar acest test al pandemiei îi învață pe oameni că pot vota și în astfel de condiții speciale induse de criza medicală fără precedent. Făcând un scurt bilanț al zilei de astăzi, profesorul Rafila concluzionează că alegerile – cel puțin până în momentul de față – s-au desfășurat ”normal”.

”Alegerile s-au desfășurat normal, așa cum ar trebui să se întâmple, așa cum trebuie să trăim, să mergem la serviciu. Probabil vom învăța să votăm și în condiții de pandemie. Nu este un lucru foarte bun, însă, până la urmă, românii trebuie să își exercite dreptul la vot într-un număr cât mai mare, dar fără să fie speriați”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Alexandru Rafila: ”Dacă mergem la vot, e un risc, însă dacă respectăm regulile este minimal”

Există un risc care trebuie luat în considerare, mai precizează Alexandru Rafila, însă respectarea tuturor măsurilor de protecție îl minimalizează corespunzător.

Oamenii trebuie să accepte ideea că există cu totul alte condiții, iar înghesuiala de la secțiile de votare ar trebui evitată. Este foarte important ceea ce se întâmplă atât în afara secției de votare, cât și în interioru acesteia, astfel încât riscurile să fie cât mai mici din punct de vedere medical

”Dacă mergem la vot, e un risc, însă dacă respectăm regulile, este minimal. Nu avem de ce să evităm să mergem la vot, dar ce cred că este important, și aici ar trebui să facem puțină educație, ce se întâmplă înainte de intrarea în secția de vot și ce se întâmplă după ieșirea de la vot este foarte important. Înghesuiala trebuie evitată, inclusiv aglomerarea persoanelor care stau la vot sau de vorbă fără să aibă mască. Astea sunt riscuri care pot apărea după vot”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

”Cred că mai degrabă riscurile sunt afară dacă distanțarea și masca nu sunt respectate”

Medicul Alexandru Rafila a mai precizat că riscul de infecție crește proporțional, în afara secțiilor de votare, asta în cazul în care distanțarea socială și masca de protecție sunt tratate de alegători cu superficialitate.

Totodată, Rafila a făcut și o comparație cu ceea ce se întâmplă la școală, atunci când copiii părăsesc instituția de învățământ, iar riscurile cresc.

”Mă face să mă gândesc la ce se întâmplă înainte să mergi în cabina de vot și ce se întâmplă după ce ieși. Adică dacă aglomerația și riscurile sunt mai mari afară sau înăuntru. Cred că mai degrabă riscurile sunt afară dacă distanțarea și masca nu sunt respectate. Pot să fac o paralelă cu școlile  pentru că am discutat foarte mult de modul în care organizăm activitatea în școală și am discutat mai puțin ce se întâmplă cu copiii după ce ies de la școală. Și de multe ori, comportamentele la risc sunt mai mari în perioada ce urmează plecării de la școală”, a concluzionat Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele