Capitala a fost „marea victorie” a social-liberalilor la locale, după ce Sorin Oprescu a câştigat, cu 54,79%, în 2012 al doilea mandat de primar general din poziția de „candidat independent în parteneriat cu USL”. USL a câștigat și primăriile din sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 ale Capitalei cu scoruri zdrobitoare astfel: Andrei Chiliman (74.26%), Robert Negoiță (56.47%), Cristian Popescu Piedone (80.31%), Marian Vanghelie (54.84%), Rareș Mănescu (50%).
Aflat în cădere liberă în sondaje, PDL a vehiculat în primăvara anului 2012 mai multe nume care să îl concureze pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei.
Silviu Prigoană, Liviu Negoiță, Sulfina Barbu și Cristian Preda sunt posibilii candidați ai PDL la funcția de primar general al Capitalei, spunea la acel moment ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, liderul organizației din București a PDL, într-o declarație obținută exclusiv de GÂNDUL.RO.
„Silviu Prigoană ar putea să intre în competiția pentru Primăria Capitalei din partea PDL. Un bun candidat ar fi LiviuNegoiță, la fel și Sulfina Barbu. Chiar și domnul Cristi Preda aspus ceva despre o posibilă candidatură. Este important ca ei să se pregătească de pe acum”, a declarat ElenaUdrea pentru GÂNDUL.RO. Ea a spus că, în mod categoric PDL nu va susține candidatura lui Sorin Oprescu la Primăria Bucureștiului.
La rândul său, Sorin Oprescu promitea bucureștenilor o parcare automatizată, cu cinci etaje, în zona Splaiul Independenței, pe strada Nicolae Tonitza din Centrul Istoric al Capitalei.
Parcarea ar fi urmat să fie una supraterană, cu o capacitate de 800 de locuri, dotată cu lift și fi construită în parteneriat public-privat, spunea Oprescu la acel moment.
Peste o mie de străzi din Capitală, precum și pistele pentru biciclete vor intra în reabilitare din 1 iunie, mai promitea Sorin Oprescu, primar general la acel moment.
„Evident că atunci când ai proiecte începute și un buget insuficient față de nevoi, faci o prioritizare a investițiilor și în niciun caz nu te apuci de lucrări noi, cât timp nu ai resursenici pentru a le finaliza pe cele vechi. Asta a fost printreprimele decizii pe care le-am luat la ministerul pe care îlconduc”, îl ataca Udrea.
Fostul primar Adriean Videanu acuza, la rândul său, că niciun proiect propus de Sorin Oprescu în timpul campaniei electorale nu a fost dus la îndeplinire, acesta lăudându-se cu proiectele începute în perioada 2000 – 2008.
Președintele PNL, Crin Antonescu, declara, cu o lună și jumătate înaintea alegerilor din 2012 că USL nu va susține candidatura lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat la Primăria Capitalei dacă acesta nu-și va asuma politic sigla USL.
În cele din urmă, președintele PSD, Victor Ponta, a fost mandatat de BPN să discute împreună cu președintele PNL, Crin Antonescu, cu primarul Sorin Oprescu stabilirea unui „parteneriat” cu USL.
Oprescu a câștigat în cele din urmă primăria Capitalei cu peste 54% din voturile bucureștenilor.
Succesul lui Oprescu nu i-a asigurat, însă, o susținere mai entuziastă din partealiderilor USL: „Continuu să fie candidatul USL și, din punctul meu de vedere, dincolo de toate dezamăgirile și dezgustul de care vorbeam, nu văd în acest moment un motiv pentru a nu mai fi”, a spus Crin Antonescu la acel moment, precizând însă că alegerile prezidențiale nu sunt o temă de actualitate.
„Modelul” candidaturii lui Sorin Oprescu a fost invocat de Nicușor Dan la finalul anului 2019, când a declarat că nu există o interdicție legală să fie candidatul independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța USR-PLUS și de alte partide de Opoziție. Acesta a explicat că poate candida independent, la fel cum a făcut Sorin Oprescu în 2012, sprijinit de USL.
„Dacă Alianța USR-PLUS mă susține, singurul lucru pe care nu pot să îl fac este să pun numele Alianței lângă numele meu pe buletinul de vot. Acesta e singurul lucru pe care nu pot să îl fac pentru că asta spune legea. În schimb, nimic nu împiedică Alianța sau Alianța plus alte partide în toată campania în care își anunță sprijinul pentru mine, așa cum a făcut de exemplu USL în anul 2012 pentru Sorin Oprescu, toată lumea știa că Sorin Oprescu este susținut de USL”, a afirmat Nicușor Dan la acel moment, întrebat de Mediafax dacă se va înscrie în USR în contextul în care AEP a transmis PLUS că acesa nu poate candida decât dacă este membru al unuia dintre partide.
El a adăugat că interdicțiile legale se referă la banii de campanie, Alianța neputând plăti afișe sau materiale electorale pentru el.
Oprescu a condus primăria Capitalei între 2008 și 2015, când a fost reținut de procurorii DNA în urma unui presupus flagrant, după ce mașina sa a fost oprită în trafic.
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
În 2019, Oprescu a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani și 4 luni cu executare, decizia nefiind definitivă.
„Îmi voi dovedi nevinovăția. Nu o să mă transform într-o victimă”, a spus Oprescu la acel moment.
Liderii PNL și USR-PLUS, Ludovic Orban și Dan Barna, l-au anunțat sâmbătă, 1 august, într-o conferință de presă, pe candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan.
Președintele USR București, deputatul Claudiu Năsui, a anunțat la acel moment, în urma negocierilor cu PNL, că USR-PLUS și PNL vor avea candidaturi comune la București iar, în acest mod, alianța va detrona PSD de la administrația Capitalei.
Candidatul independent susţinut de PNL şi USR PLUS declarase explicit că îşi dorea ca PMP să fie primit în coaliţia dreptei pentru alegerile din Bucureşti, însă pârghiile negocierilor cu partidul lui Traian Băsescu nu s-au aflat în mâna sa,
Surse politice implicate în negocierile dreptei pentru Capitală au declarat, la acel moment, pentru Digi24.ro că „cel mai probabil” nu vor mai exista discuții cu PMP, după ce reprezentanții USR-PLUS s-au opus unei alianțe cu partidul condus de Eugen Tomac, din cauza pretențiilor ridicate la negocieri. Punctul principal de disensiune a fost candidatura lui Mihai Neamțu la sectorul 3, sector care revine însă liberalilor.
PMP a fost scos însă din jocul dreptei pentru locale, iar Traian Băsescu a intrat în cusa pentru Primăria Capitalei, lucru care ar putea da peste cap calculele electorale.