Prima pagină » Știri politice » Bătălia pentru București în 2016: Liberalii, „bătuți măr” în fiefurile tradiționale/ O campanie în care discursul și mătura de „gospodină” i-a învins pe „tocilari”

Bătălia pentru București în 2016: Liberalii, „bătuți măr” în fiefurile tradiționale/ O campanie în care discursul și mătura de „gospodină” i-a învins pe „tocilari”

Bătălia pentru București în 2016: Liberalii, „bătuți măr” în fiefurile tradiționale/ O campanie în care discursul și mătura de „gospodină” i-a învins pe „tocilari”

Campania electorală și alegerile locale 2016 s-au desfășurat pe fondul nemulţumirii profunde faţă de partidele tradiţionale, care au mimat reforma. Electoratul bucureștean a refuzat să iasă la vot, prezența la urne fiind de doar 33,22%. Profitând de disputele dreptei şi de mobilizarea electoratului captiv, PSD a reuşit să câştige Capitala și să revendice cu succes inclusiv sectoarele cu electorat tradițional de dreapta, cum este cazul Sectorului 1. Primăria Capitalei a fost adjudecată, pentru prima dată în istoria post-decembristă, de un candidat 100% PSD – Gabriela Firea – în condiţiile în care Sorin Oprescu, asociat cu istoricul PSD, a candidat independent.

Astfel, liberalii au fost bătuţi măr nu numai la Primăria Capitalei, ci şi la toate cele șase sectoare, câștigate la baionetă de PSD. Alexandru Nazare „a reuşit“ să piardă Sectorul 1, considerat un fief liberal, în faţa social-democratului Dan Tudorache. Nazare nu s-a poziționat nici măcar pe locul doi, fiind întrecut şi de Clotilde Armand, girată de Nicuşor Dan.

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a obținut 42,97% din voturile valabil exprimate după centralizarea proceselor-verbale din toate secțiile de votare, în timp ce candidatul USB, Nicușor Dan, a obținut 30,52%, candidatul PNL, Cătălin Predoiu – 11,18%, iar candidatul PMP, Robert Turcescu – 6,46%.

Paradoxal, fuziunea celor două mari partide de dreapta (PNL și PDL), ale căror electorate însumau pe hârtie peste 30%, nu a convins electoratul de dreapta  din Capitală, care a „migrat” către un candidat încă neînregimentat politic: Nicușor Dan.

Analiștii politici au calificat campania electorală ca fiind „plată”, animată doar de discursuri cu exagerări caricaturale ale imaginii de „gospodină” în cazul Gabrielei Firea și de „tocilari” în cazul lui Nicușor Dan și al lui Cătălin Predoiu.

Gabriela Firea şi-a axat campania electorală pe abilităţile sale de gospodină: „Nu m-aţi crezut că pot să fac curăţenie după zece bărbaţi”

„V-am mai spus şi nu m-aţi crezut că pot să fac curăţenie după zece bărbaţi. Asta apropo de domnii care s-au succedat la Primăria Generală a Capitalei. Acum să vină o femeie harnică, destoinică şi tenace să facă ce nu au făcut ei”, a spus Gabriela Firea în campania din 2016, în timp ce dădea cu mătura într-un parc din zona Drumul Taberei, potrivit unui reportaj din adevarul.ro.

„Eu nu am venit aici să vă fac promisiuni. Eu am venit să vă spun că sunt cea pe care o cunoaşteţi. Pe mine dacă mă dă cineva afară pe uşă, eu intru pe geam. Vă garantez că vă voi reprezenta cu cinste pentru a reduce preţul şi costul vieţii şi costurile la întreţinere”, a spus social-democrata la o altă acţiune de campanie.

Firea s-a prezentat în faţa alegătorilor drept „fata de la Bucur Obor” poreclă cu care a susţinut că se mândreşte.„Acum ceva ani mi se spunea fata de la Bucur Obor şi nu îmi era ruşine cu asta. (…) Mă mândresc cu asta, am locuit mulţi ani la Bucur Obor, la o prietenă bună, la o doamnă scriitoare care îmi povestea peste ani că domnul Onţanu a ştiut întotdeauna să aibă grijă şi de oamenii care se trezesc la cinci dimineaţa, la şase să intre în schimb şi de cei care vin din zona limitrofă în Piaţa Obor să ne aducă fructe şi legume proaspete, dar şi de intelectualitate, de scriitori, de pictori, a declarat candidatul PSD la Primăria Capitalei, scrie și mediafax.ro.

Propunerea pe care a făcut-o Gabriela Firea contracandidatului său, Nicușor Dan, în 2016

Mi-aș dori un viceprimar ca Nicușor Dan. (…) I-am urmărit activitatea și este de apreciat că este un neobosit al semnalării problemelor în București. El nu are forța PSD sau a PNL, dar stă bine în sondaje. Îi urmăresc cu atenție proiectele, sper să intre în Consiliul General, eu voi fi prima care îi va întinde mâna”, a spus candidatul PSD la Adevărul live, în primul său interviu după nominalizarea oficială.

Nicuşor Dan și-a „condimentat” discursul electoral cu bancuri cu conotație sexuală, într-o replică pentru Predoiu: „Vezi, John? Aşa se ţine lumânarea!”

Candidatul USB la Primăria Bucureşti, Nicuşor Dan, și-a „desființat” eticheta de „tocilar” lansând în campanie mesaje ilustrate cu bancuri cu tematică sexuală.

„Lordul englez încerca să facă dragoste cu soţia lui, iar servitorul John ţinea lumânarea. A încercat o dată, nu a reuşit. A încercat a două oară, nu a reuşit. Îl pune pe servitorul John să încerce, iar el ţine lumânarea. Majordomul reuşeşte de prima dată. La care lordul spune: Vezi, John? Aşa se ţine lumânarea!” Morala e că aşa stau lucrurile cu sondajul. Problema nu e casa de sondare, ci candidatul” a afirmat Nicuşor Dan la ultima dezbatere televizată, luându-l în vizor pe liberalul Cătălin Predoiu, care a contestat sondajul prezentat de USB în care era pe locul 3.

Nicușor Dan, încrezător în șansele dreptei la alegerile locale din București: „Candidaturile comune la sectoare ar însemna o victorie pe linie. Gabriela Firea este un candidat extrem de vulnerabil”. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Nicuşor Dan a încercat să promoveze o imagine de luptător neînduplecat cu corupţia, în contrast cu alura lui de om liniștit și politicos, folosind sloganuri „dure” în campanie: „Decât să stăm noi blocaţi în trafic, mai bine stau ei la răcoare, decât să ne simţim furaţi, mai bine ne implicăm, decât să schimbăm borduri, mai bine schimbăm administraţia”.

„Soluţia serioasă” și metaforele tocilarului Predoiu nu i-au sensibilizat pe bucureșteni: „Hipsterilor, aţi auzit? Sunt cool!”

Candidatul liberal la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu a anunţat la lansarea programului că va rezolva problemele „îmbrăcând oraşul cu dragostea sa”, discursul candidatului PNL fiind  construit pe comparaţii, metafore și promisiuni electorale care au rămas fără ecou.

Predoiu a evocat impresia pe care i-a făcut-o Copenhaga, „oraş tihnit care îşi respectă locuitorii şi îşi onorează vizitatorii” prin compraţie cu un Bucureşti „îmbolnăvit de un doctor” (aluzie la fostul primar Sorin Oprescu). Liberalul a susţinut că şi-a petrecut timpul încercând să evalueze „cât de gravă este boala oraşului şi cât de ameninţătoare pentru toţi cei care trăiesc în el” ajungând la concluzia că traficul este „cea mai supărătoare rană” şi prima care trebuie tratată.

Sursa foto: Gandul.ro

Predoiu a mai promis că va transforma Bucureştiul într-o „oază de investiţii” şi că îşi propune crearea de locuri de muncă.

În ultimele zile ale campaniei Predoiu a încercat să „repare” imaginea de tocilar și să se adreseze electoratului din rândul „hipsterilor” bucureșteni, însă fără succes.

Am vrut să văd cum arată un hipster, să-l ating să văd dacă-i de pe Marte. (…) Hipsterilor, aţi auzit? Sunt cool!”, a afirmat liberalul la un post de televiziune şi într-un videoclip pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook, în care se autoironizează, citat de adevarul.ro.

Dintre toate aceste oferte electorale, bucureștenii au decis: Mai bine Gabriela Firea decât Nicușor Dan, mai bine Nicușor Dan decât Cătălin Predoiu. Astfel, PSD a câștigat Capitala cu imaginea Gabrielei Firea – de „gospodină” care „mătură” după tocilari.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și