Alegerile locale au loc pe 27 septembrie iar alegătorii trebuie să respecte o serie de norme astfel încât să își poată exercita dreptul la vot în condiții de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, Autoritatea Electorală permanentă a creat un instrument online prin care toți cetățenii cu drept de vot pot afla secția la care sunt arondați.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pus la dispoziția cetățenilor români cu drept de vot un instrument online prin care acești pot afla secția la care sunt arondați și își pot exercita acest drept.
„Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz”, se arată în legea Legea nr. 115/2015.
Astfel, în instrumentul online pus la dispoziție de AEP, cetățenii trebuie să introducă codul numeric personal, numele de familie, precum și codul poștal al zonei în care locuiesc. Ulterior, pe ercan este afișată secția la care aceștia își pot exercita dreptul la vot.
Singura modalitate prin care un cetățean poate vota într-o altă localitate decât cea de domiciliu, prevăzută în buletin este prin obținerea unei vize de flotant. Cu ajutorul acestui document se poate vota pe listele permanente sau pe cele suplimentare.
Astfel, cei care vor să voteze pe listele permanente trebuie să depună o cerere la primărie pentru a fi inclus în Registrul Electoral, termenul limită pentru această procedură fiind 4 septembrie.
Totuși, pe baza vizei de flotant se poate vota pe lista suplimentară, dacă nu a fost depusă cerea de încriere în registrul electoral din localitatea respectivă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, spune că, în condiţiile în care toţi participanţii la evenimentele electorale vor respecta regulile, nu ar trebui să existe o creştere a riscului de răspândire a noului coronavirus. Șeful AEP a explicat cum se va realiza procedura de vot pentru fiecare cetăţean, inclusiv pentru cei internaţi în spitalele dedicate COVID – 19. Totodată, el estimează o prezenţă la vot de aproximativ 50%.
Șeful Autorității Electorale Permanente precizează că alegătorul trebuie să își dea jos masca de protecție de două ori, în secția de votare. Într-un interviu acordat Agerpres, Constantin-Florin Mituleţu-Buică prezintă modul efectiv în care se va realiza procedura de vot și precizzează că, aşa cum dispune şi hotărârea de guvern, vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi. Întreg circuitul va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu răspândi acest virus, a explicat președintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, într-un interviu pentru Agerpres.