Prima pagină » Alegeri locale » Alegeri locale 2020 » EXCLUSIV | Portret de candidat. Simona Spătaru, candidată la Primăria Sectorului 4 din partea PLUS: „Voi încerca să creez din România o opțiune pentru a rămâne aici”

EXCLUSIV | Portret de candidat. Simona Spătaru, candidată la Primăria Sectorului 4 din partea PLUS: „Voi încerca să creez din România o opțiune pentru a rămâne aici”

EXCLUSIV | Portret de candidat. Simona Spătaru, candidată la Primăria Sectorului 4 din partea PLUS: „Voi încerca să creez din România o opțiune pentru a rămâne aici

Simona Spătaru este candidatul PLUS pentru Primăria Sectorului 4. Are 41 de ani și este avocat. Vrea să ajute la reabilitarea Deltei Văcărești și să facă din sectorul 4 un sector curat. Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din București, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă.

Gândul: Cine este Simona Spătaru, ce studii are și ce experiență o califică pentru a ocupa această funcție?

Simona Spătaru: Sunt avocat de profesie. Am 41 de ani și două fetițe, locuiesc în sectorul 4 de mai mulți ani, iar studiile mele sunt în domeniul Dreptului. Am aprofundat domeniul achizițiilor publice, începând un doctorat pe care l-am întrerupt odată cu ocazia activității de civism și mai apoi politice din PLUS. Atunci a devenit necesar să aloc mai mult timp politicii.

Gândul: Ați fost membru al platformei România 100?

Simona Spătaru: Da, apoi s-a reușit crearea partidului PLUS.

Gândul: Care sunt motivele candidaturii dumneavoastră?

Simona Spătaru: La începutul anului 2017, când eram în stradă cu prietenii și familia, nu m-am gândit deloc să intru într-un partid politic, însă a devenit destul de clar pentru majoritatea dintre noi că doar din interior am putea  schimba ceva mai mult decât să completăm petiții sau să dezbatem între noi.

Acesta este motivul pentru care m-am alăturat proiectului politic PLUS. Este singura soluție pentru a schimba sistemul din interior, pas cu pas, pentru că nu am așteptări că se va întâmpla totul în următorii 4 ani. Îmi pun speranța în miile de oameni care se alătură acum sistemului cu dorința onestă de a schimba lucrurile în bine.

Cât privește experiența, aș pune accentul pe activitatea profesională, pentru că sunt avocat de peste 16 ani și m-am dedicat foarte mult domeniului de achiziții publice și contenciosului administrativ, iar acesta este un atu, pentru că instituțiile publice îmi sunt familiare. Știu că sunt mijloace eficiente și transparente să poți schimba lucrurile din interior.

Gândul: Care este proiectul dumneavoastră pentru sectorul 4?

Simona Spătaru: Proiectul are multe linii și obiective, dar principalul scop este să introducem o transparență la nivelul activităților, dacă vreți, o curățenie atât din punctul de vedere al mediului cât și o curățenie în interiorul primăriei.

Dacă reușim să facem lucrurile la vedere, transparent, oamenii vor capăta încredere și vor participa și ei mai mult în tot ce înseamnă activități în comunitate. Nu va mai exista această separare abruptă dintre stat și cetățean. Trebuie să devenim o comunitate reală, iar aici ONG-urile și asociațiile vor avea un mare rol.

Gândul: Dacă ar fi să nominalizați câteva probleme mari ale sectorului 4, care ar fi acestea? Cum se diferențiază sectorul 4 de alte sectoare?

Simona Spătaru: Aș putea să nominalizez proiectul Deltei Văcărești, care este o valoare a sectorului 4. Este un proiect căruia am putea să îi dedicăm mai mult spațiu și mijloace pentru a schimba situația actuală. Delta nu se află în administrarea sectorului 4, însă există mijloace prin care te poți apropia de asociația care se ocupă acum de ea și să ajuți prin servicii de pază, prin a îndemna școlile să ducă copiii într-un exercițiu regulat de a face educație în natură, etc… Acesta poate fi un proiect de suflet al sectorului nostru, în rest, toate problemele de infrastructură sau de curățenie, sunt interdependente la nivelul capitalei.

Cred că cele mai importante probleme, unde trebuie să investim în strategii și timp, sunt cele care țin de mediu și de reciclare. În sectorul 4 au fost probleme cu operatorul care a desfășurat servicii de salubrizare, noi fiind foarte nemulțumiți de modul în care aceasta și-a făcut treaba.

Nu consider că primăria a făcut tot ce se poate face la nivel de contract și de servicii, din potrivă, a făcut ca acest operator să nu desfășoare activități de reciclare. Pasul imediat următor este să avem o îmbunătățire a modului în care colectăm toate deșeurile.

Un alt proiect prioritar, nu doar pentru că sunt părinte, ar fi îmbunătățirea infrastructurii școlare, și mă refer aici la un lucru atât de banal și de simplu, precum prezența hârtiei igienice și a săpunului în școli. Nu cred că e bine să vorbim despre lucruri mari din viitor cât timp noi nu avem în sectorul 4 al capitalei lucru esențiale care țin de sănătatea și educația copiilor. Copiii s-au învățat să nu mai utilizeze toaleta de la școală, ceea ce este inadmisibil în anul 2020.

Vrem să continuăm îmbunătățirea infrastructurii clădirilor, de asemenea să derulăm activități culturale care să preocupe și vârstnicii, persoanele defavorizate, pentru ca toată lumea să se simtă integrată în societate.

Dezbaterile publice lipsesc cu totul în sectorul 4. Am observat că se aprobă bugetele fără dezbateri publice reale. Se pun pe lista de investiții proiecte care ajung la urechile oamenilor abia după ce primarul le-a hotărât, ci nu înainte, așa cum cred eu că ar fi normal. Un exemplu ar fi incineratorul pentru deșeuri, despre care noi am aflat ca urmare a unui comunicat de la primăria capitalei. Primarul a negat că ar cunoaște acest proiect și cu toate acestea, eliberase deja certificatul de urbanism.

Fără dezbatere și transparență degeaba îți propui lucruri. Comunitatea trebuie să fie implicată.

Gândul: Are nevoie sectorul 4 de un proiect de infrastructură mare?

Simona Spătaru: Cred că ar fi nevoie ca în zonele în care s-au construit proiecte imobiliare, oamenii să aibă în jur o infrastructură de stat, școlară, de la creșe până la licee. Acolo am detectat proiecte de la 0, dar eu vorbesc despre intreaga rețea de unități școlare prin care îmbunătățim viața copiilor.

Este și contextul în care se desfășoară interviul, dar odată cu acest Coronavirus, eu cred că trebuie să conștientizăm din ce în ce mai mult cât de importante sunt mijloacele prin care să asiguri sănătatea copiilor și a locuitorilor.

Gândul: Banii care vin la bugetul primăriei v-ar ajunge să duceți la bun sfârșit proiectele pe care le aveți în plan?

Simona Spătaru: Bugetul primăriei sectorului 4 se încadrează în bugetul celorlalte primării. Este în partea inferioară a mediei, nu este o primărie prea bogată, dar colectarea poate fi îmbunătățită.

Gândul: Cum poate fi îmbunătățită colectarea banilor?

Simona Spătaru: Trebuie să ne axăm pe fondurile europene. Actuala conducere a vorbit despre aceste fonduri, însă este vorba despre sume foarte mici, derulate strict pentru infrastructura de anvelopare a blocurilor.

Fondurile europene ar trebui să fie atrase și către proiectele despre care am vorbit. De acolo ar trebui să vină sumele mai mari. Din contractele existente se pot de asemenea economisi mulți bani. Achizițiile trebuie făcute transparent.

Dacă pui pe piață o achiziție din timp, vei primi oferte de la mulți operatori, astfel, în timp, piața se va obișnui cu tine și ofertele vor fi reale. Este modul prin care putem evita situația actuală, în care avem borduri de 800 de lei bucata.

Gândul: Cum ați gestiona o eventuală opoziție din partea celorlalți primari de sector, respectiv a consilierilor locali?

Simona Spătaru: Intuim faptul că majoritatea nu va fi formată doar cu ajutorul colegilor din alianță. Cred că având de la început un dialog cu proiectele pe masă, va exista practic și o cursivitate pe luarea deciziilor. Se lucrază pentru comunitate, iar PNL și PMP ne-ar putea fi parteneri în proiectele pe care dorim să le realizăm. Dacă celelalte partide vor fi oneste în scopurile lor, cu siguranță putem avea dialog.

Gândul: Nu aveți un contracandidat din partea USR până la ora interviului nostru. Totuși, care credeți că este cel mai mare plus pe care îl aveți pentru a fi candidatul desemnat al alianței?

Simona Spătaru: Cred că experiența profesională ar putea să fie acel element care să departajeze în mod favorabil. Experiența de lucru de peste 10 ani cu activitățile publice în domeniul contenciosului administrativ și al achizițiilor publice vor putea face diferența intr-o administrare eficientă a primăriei.

Gândul: Cum ar arăta o primărie condusă de Simona Spătaru în relația cu mediul ONG?

Simona Spătaru: Extrem de colaborativă. Voi fi total deschisă acestui mediu. Eu văd mediul ONG ca pe o resursă total neexploatată la acest moment. Fiecare ONG se specializează pe un anumit domeniu și este păcat să nu folosești această expertiză.

Gândul: Veți continua să fiți membru PLUS chiar dacă nu veți fi desemnată de alianță?

Simona Spătaru: Obligatoriu. Copiii mei sunt în școala primară, respectiv generală, și cred că dacă în momentul acesta eu și ceilalți nu reușim să impunem un număr mare de oameni noi în politică, pot pierde un tren pentru a le putea spune mai târziu copiilor mei de ce nu am urcat în el.

Eu voi încerca să creez din România o opțiune pentru a rămâne aici.

Gândul: Pentru a realiza proiectele dorite, credeți că ați putea găsi căi de a vă uni cu partide aflate în totală opoziție cu USR +PLUS, precum PSD

Simona Spătaru: Nu. Nu văd asta. Nu văd o colaborare în sensul în care putem face o majoritate. Ceea ce pot să văd este că printr-un miracol, PSD va vedea că majoritatea noastră este îndreptată spre a face bine în comunitate, așa ar veni și ei cu un proiect valoros, pe care eu nu cred că USR +PLUS nu l-ar adopta dacă acel proiect ar fi cu adevărat valoros.

Proiectele pentru comunitate vor fi cele câștigătoare.

Gândul: Ce gânduri le transmiteți bucureștenilor?

Simona Spătaru: Îmi doresc ca mai mulți oameni să vină anul acesta la vot și să aibă o opțiune informată. Asta este tot ceea ce îmi doresc să transmit.

Sursă Foto: Simona Spătaru, Facebook

Autor
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université Libre de Bruxelles. După absolvirea studiilor ... vezi toate articolele

Citește și