Galați: Patru secții de votare deschise pentru doar două locuințe. Cum s-a ajuns în această situație
Autoritățile locale din Municipiul Galați au fost nevoite să înființeze patru secții de votare în care ar urma să voteze peste 8.500 de persoane din Republica Moldova, cu dublă cetățenie, luate în spațiu de un bărbat care deține două locuințe.
Directorul SPCLEP Galați, Silviu Bacalum, a explicat pentru Agerpres că gălățeanul deține o casă, unde au viză de flotant peste 3.500 de moldoveni cu dublă cetățenie, dar și un apartament, unde au fost luați în spațiu alți aproximativ 5.000 de moldoveni.
Agerpres notează că cele aproximativ 8.500 de persoane din Republica Moldova cu cetățenie română și-au făcut acte de identitate românești la cele două adrese pentru a putea călători liber în Uniunea Europeană.
„Este un bărbat din Galaţi, care, la două adrese unde deţine proprietăţi, are luate în spaţiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. Un altul, găzduieşte cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetăţenie, iar un al treilea, are 1.816 persoane luate în spaţiu. În total, în Galaţi sunt înregistraţi peste 17.500 de cetăţeni moldoveni care au şi cetăţenie română şi, implicit, drept de vot la alegerile locale”, a declarat directorul SPCLEP Galați.
Cu toate că aceștia figurează ca locuind la Galați, ei sunt plecați demult în alte state membre ale Uniunii Europene, dar autoritățile locale sunt obligate să organizeze câte o secție pentru fiecare 2.000 de persoane aflate în registrele electoarale.
Astfel, doar pentru cele două locuințe au fost amenajate patru secții, la care au fost arondate și alte adrese.
Silviu Bacalum a precizat că situaţia trenează de 5-6 ani, iar gălăţeanul care are în cele două proprietăţi vize de flotant pentru 8.500 de cetăţeni moldoveni este acum cercetat în instanţă. Totuşi, procedura de luare fictivă în spaţiu continuă, întrucât există o breşă legislativă care permite acest lucru, a mai spus Bacalum.
Duminică au loc alegeri locale în România
Românii sunt așteptați la urne duminică să își voteze reprezentanții în administrațiile localităților în care locuiesc. Scrutinul a început la ora 7:00 și se încheie la ora 21. În contextul pandemiei de COVID-19, în cele 18.794 de secții de votare sunt dispuse măsuri speciale de protecție sanitară. GÂNDUL.RO va fi sursa ta principală de informații în ziua alegerilor locale! Peste 500 de știri de ultimă oră și peste 50 de live-uri din secțiile de votare te vor ține la curent, cu tot ce se întâmplă important în lupta pentru primăriile din București și cele mai mari 10 orașe din România.
La aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre care 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.
La numărul valabil în 25 august se adaugă persoanele care împlinesc 18 ani până duminică inclusiv, respectiv 21.165.
Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.