Lovitură de teatru la CJ Vrancea/ Marian Oprișan revine la conducerea Consiliului Județean în poziția de vicepreședinte, la propunerea PSD/ Cum s-a tranșat conflictul cu Marcel Ciolacu

Publicat: 29 10. 2020, 16:49
Actualizat: 29 10. 2020, 17:52

Fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan (PSD), a fost ales, joi, vicepreședinte al legislativului județean (condus de liberalul Cătălin Toma), alături de Ionel Cel-Mare (ALDE). Marian Oprișan a revenit la conducerea CJ Vrancea la propunerea PSD, scrie presa locală, după ce conflictul cu liderul social-democrat, Marcel Ciolacu pare să se fi tranșat cu retragerea candidaturii „baronului de Vrancea” pentru funcția de senator. După numărarea voturilor, la turul al doilea de alegeri (Ionel Cel-Mare obținuse 31 de voturi din primul tur), Marian Oprișan a ieșit învingător în fața contracandidatului său, Mihăiță Lepădatu, susținut de PNL-USR-PLUS cu scorul de 17 voturi la 15, ceea ce înseamnă că cele două voturi ALDE s-au dus la PSD.

USR acuză PNL de un posibil blat

USR Vrancea a scris pe pagina sa de Facebook că două voturi l-au ajutat pe Oprișan să devină vicepreședinte: de la ALDE sau PNL.

”Votul a fost secret, dar vechea tradiție USL-istă precum și trecutul PSD-ist și apropiat de Marian Oprișan al lui Catalin Toma ne ridică mari semne de îndoială cu privire la modul cum au votat consilierii PNL. Este desigur posibil ca cele două voturi ale lui Oprișan să vină și de la consilierii ALDE, care a avut o alianță de durată cu PSD”, a scris USR Vrancea.

Astfel USR Vrancea cere public conducerii PNL să anunțe cum au votat consilierii partidului astăzi și să ia măsuri urgente dacă vreun consilier liberal l-a votat astăzi pe Marian Oprișan în funcția de vicepreședinte.

”Mai ales în contextul în care reprezentanții PNL au primit astăzi mai multe funcții în instituții cheie din subordinea CJ, în timp ce reprezentanții USR PLUS nu au fost votați”, mai arată mesajul USR Vrancea.

https://www.facebook.com/USR.VN/photos/a.1820988901504805/2802245093379176/?type=3&theater

Liberalii au primit o lovitură după ce au câștigat șefia Consiliului Județean Vrancea la alegerile locale din septembrie. Astfel, ALDE ar fi decis pe ultima sută de metri să susțină propunerea PSD, după ce negocierile cu PNL și USR-PLUS păreau să fi ajuns în linie dreaptă, scrie presa locală.

„Mai mult ca oricând cred că în PSD este nevoie de unitate pentru că doar uniți putem să luptăm și să apărăm interesele vrâncenilor. Am luat decizia de a-mi retrage candidatura gândindu-mă și la organizația PSD Vrancea pe care am construit-o cu multă muncă și sacrificii, alături de toți colegii mei”, a scris Marian Oprișan, săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook.

„Baronul” de Vrancea, cum l-a numit presa vreme de ani de zile, a fost demis prin votul Consiliului Național la începutul lunii octombrie, după ce ar fi refuzat să-și dea demisia, la cererea lui Marcel Ciolacu. Astfel Oprișan, a pierdut șefia PSD Vrancea, pe care o deține de 28 de ani fără întrerupere, din 1992.

Care au fost propunerile grupurilor politice pentru vicepreședinții CJ Vrancea

Propunerile grupurilor politice pentru vicepreședinți au fost următoarele, scrie Ziarul de Vrancea: grupul PNL-USR i-a propus pe Ionel Cel Mare (președintele ALDE Vrancea) și pe Mihăiță Lepădatu (președintele USR Vrancea), PSD i-a propus pe Marian Oprișan (PSD) și pe Ionel Cel Mare (ALDE), în timp ce grupul ALDE-PLUS nu a făcut propuneri. Pentru alegerea unuia dintre vicepreședinți erau necesare cel puțin 17 voturi (jumătate +1 din 32, numărul total al consilierilor județeni). Aceasta în condițiile în care grupul PNL – USR -PLUS a obținut 15 mandate în CJ Vrancea, PSD are 15 mandate, iar ALDE două mandate.

Ionel Cel Mare, președintele ALDE Vrancea. Sursa FOTO: Ziarul de Vrancea

ALDE și-a schimbat votul pe ultima sută de metri

Într-un prim tur, a fost ales vicepreședinte doar Ionel Cel Mare (ALDE), care a obținut 31 de voturi din 32, un vot fiind nul. Încă de aici s-a observat că reprezentantul ALDE a fost ales atât de PSD, cât și de PNL-USR. Celelalte propuneri au primit următoarele voturi în primul tur: Marian Oprișan (PSD) – 16 voturi, Mihăiță Lepădatu (USR) – 15 voturi. În al doilea tur, Oprișan a primit 17 voturi.
Înţelegerile de culise de ultimă oră s-au văzut însă la vot. Ionel Cel Mare a fost votat de Alianţa PNL-USR-PLUS şi de toţi consilierii PSD, mai puţin de unul, care ar fi introdus greşit un buletin în urnă, iar Marian Oprişan a fost votat de toţi cei 15 consilieri PSD, plus încă un consilier, cel mai probabil de la ALDE. În aceste condiţii, cu doar un vicepreşedinte ales cu 31 de voturi din 32 de aleşi(Ionel Cel Mare), s-a mai derulat un tur de scrutin, pentru departajare, între Marian Oprişan, care obţinuse 16 voturi şi Mihăiţă Lepădatu (15 voturi), vicepreşedinte fiind ales în final Marian Oprişan, cu 17 voturi, faţă de 15 ale reprezentantului USR.

Marian Oprișan a anunțat, săptămâna trecută, că a hotărât să își retragă candidatura pentru funcția de senator

„Mai mult ca oricând cred că în PSD este nevoie de unitate”, a afirmat liderul PSD Vrancea la acel moment.

„În această seară am decis să îmi retrag candidatura pentru funcția de senator , deși am beneficiat de totala încredere și susținere a colegilor mei primari, peședinți de organizații, consilieri județeni, consilieri locali și simpli membri PSD. Mai mult ca oricând cred că în PSD este nevoie de unitate pentru că doar uniți putem să luptăm și să apărăm interesele vrâncenilor. Am luat decizia de a-mi retrage candidatura gândindu-mă și la organizația PSD Vrancea pe care am construit-o cu multă muncă și sacrificii, alături de toți colegii mei. Este organizația care timp de 28 ani a câștigat majoritatea alegerilor din Vrancea și sunt mândru că am fost și am rămas cea mai importantă forță politică a județului”, a scris miercuri seara, pe Facebook, Marian Oprișan.

Conducerea PSD l-a tras pe linie moartă pe liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, după rezultatele slabe la alegerile locale. „Baronul” de Vrancea, cum l-a numit presa vreme de ani de zile, a fost demis prin votul Consiliului Național la începutul lunii octombrie, după ce ar fi refuzat să-și dea demisia, la cererea lui Ciolacu. Astfel, a pierdut șefia PSD Vrancea, pe care o deține de 28 de ani fără întrerupere, din 1992.

Surse din PSD citate de Antena 3 spun că președintele PSD le-a transmis liderilor din teritoriu, înainte de a depune listele cu candidații PSD pentru alegerile paramentare, că vrea pe listele pentru parlamentare specialiști: medici, profesori, antreprenori.

„Lăsați-i pe cei de la PNL să se umple de interlopi, de traseiști și de toți papițoii care își falsifică diplomele”, le-a spus Marcel Ciolacu liderilor din teritoriu, potrivit unor surse din conducerea PSD.

Potrivit surselor citate, Marcel Ciolacu a avut un mesaj direct către liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan: ”Vom câștiga Vrancea și fără tine”.