Ludovic Orban interzice liberalilor alianțele cu PSD/ Cum va negocia PNL majoritățile în administrațiile locale
Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a stabilit o politică de alianțe foarte clară și că liberalii au interdicție de a încheia alianţe sau înţelegeri cu PSD. Potrivit rezultatelor parțiale USR PLUS și PNL nu vor reuși să formeze o majoritate calificată de două treimi, ci una simplă în Consiliul General al Municipiului București, unde PSD a obținut 32,39% dintre voturile bucureștenilor (21 de consilieri), USR Plus – 26,27%, iar
PNL – 19,37%.
„Am stabilit politica de alianţe foarte clară. Prima decizie este că interzicem tuturor organizaţiilor locale să facă vreo înţelegere sau vreo alianţă cu PSD”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.
Liderul PNL a dat instrucțiuni clare privind partidele cu care se pot alia liberalii pentru a forma majorități în consiliile locale și în consiliile județene
„Partidele afine cu care suntem în colaborare de patru ani de zile cu care am recomandat filialelor să facă alianţe sunt PMP şi USR PLUS. De asemenea, în judeţele cu populaţie maghiară, acolo unde se pot găsi puncte comune şi programe comune, de asemenea, am permis realizarea de înţelegeri şi alianţe cu reprezentanţii UDMR din administraţia locală”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL”, a mai precizat Orban.
Ludovic Orban admite o singură excepție, în județul Dolj
Liderul PNL a afirmat că o singură excepţie va fi posibilă şi aceasta vizează o alianţă cu PER în Dolj, însă a subliniat că acest lucru depinde de orientarea acestei filiale.
„Din ceea ce ştiu eu, există o înţelegere la nivel naţional între PSD şi celelalte două PSD-uri mai mici în care ei au zis că se unesc peste tot unde sunt împreună. Singura excepţie care mai este, PER, care a intrat în Dolj, dar depinde de orientarea filialei PER, că, de exemplu, filiala PER din Vâlcea a jucat cu PSD. PSD nu şi-a pus candidat la primărie şi PER nu şi-a pus candidat la preşedinţia Consiliului judeţean şi a sprijinit candidatul PSD. Acolo nici vorbă de vreo înţelegere cu PER în Vâlcea”, a spus Orban.
Luptă ”la baionetă” pentru constituirea majorității în consilii
Bătălia la Primăria Capitalei, dar și la cele șase sectoare este aproape tranșată după numărarea a 97, 92% dintre voturi. Candidatul independent Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,79% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar Gabriela Firea, candidatul PSD – 37,98%, potrivit datelor parţiale ale Biroului Electoral Central (BEC) centralizate până miercuri la ora 10:30.
În schimb, lupta în Consiliul General al Municipiului București va fi una foarte strânsă în următoarii patru ani. Practic, câștigătorul politic al acestui scrutin este PSD, care a obținut cele mai multe voturi, însă va face parte din opoziție. La putere vor fi, cel mai probabil, USR-PLUS și PNL, care vor trebui să rămână împreună pentru a deține majoritatea și, implicit, a avea ”ultimul cuvânt”.
Potrivit rezultatelor parțiale USR PLUS și PNL nu vor reuși să formeze o majoritate calificată de două treimi, ci una simplă, astfel că proiecte cum sunt cele de patrimoniu nu vor putea trece doar cu votul USR PLUS și PNL. De altfel, aceeași situație a fost în ultimii patru ani pentru alianța PSD – ALDE.
În ceea ce privește structura clară a CGMB, aceasta se va stabili ca și procent după finalizarea numărării voturilor, iar membrii se vor stabili în funcție de listele care au fost depuse. Pe de altă parte, dacă un candidat decide să se retragă de pe listă, locul acestuia va fi ocupat de candidatul care urmează la numărătoare.