Premierul Orban, dezvăluiri de ultimă oră despre strategia de a „para” moțiunea: Am format o echipă de negociere care a mizat pe abordarea individuală a parlamentarilor

Premierul Orban, dezvăluiri de ultimă oră despre strategia de a „para” moțiunea: Am format o echipă de negociere care a mizat pe abordarea individuală a parlamentarilor
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Facebook - Guvernul României
Publicat: 30/08/2020, 22:18
Actualizat: 30/08/2020, 22:49

Premierul Ludovic Orban a confirmat duminică, la B1 TV, că parlamentarii PNL nu vor gira moțiunea de cenzură depusă de PSD și nu vor intra în sală pentru a vota pentru că sunt de părere că aceasta nu este una constituțională. Orban a dezvăluit că liberalii au format o echipă de negociere, care a mizat pe abordarea individuală a parlamentarilor „din zona PSD-ului mare și a PSD-ului mic și a câtorva mici grupări politice, trasmițându-le un mesaj foarte simplu: trebuie să țină cont de interesul României”.

Premierului a dezvăluit, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că  „a simțit” că  „cei de la PSD vor să treacă această moțiune”.

„Dacă nu ar fi vrut, nu ar fi trebuit să ne apărăm cu atâta energie. PSD și-a dovedit încă o dată ”originalitatea”. În 30 de ani, pentru prima dată au pus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Din punctul nostru de vedere, această moțiune este în afara cadrului constituțional. Parlamentarii PNL nu vor gira această moțiune de cenzură care este în afara cadrului constituțional și pentru care PSD nici nu a catadicsit să amâne dezbaterea până se pronunță Curtea Constituțională”, a declarat Orban. 

Orban a adăugat că moțiunea este „o poțiune de cianură, cum am intitulat-o, pe care o administrează PSD unei Românii care are nevoie de stabilitate. PSD demonstrează o dată în plus că nu înțelege care sunt nevoile reale ale României și încearcă să arunce țara în haos”.

Premierul despre respingerea în Parlament a OUG privind alocațiile: Și aici este o lipsă totală de rezonabilitate.

„Noi am hotărât că vrem să aplicăm legea, numai că o aplicăm într-o creștere graduală, în cinci etape. Au impus respingerea acestei ordonanțe. Sigur că o atacăm la CCR, noi trebuie să veghem la echilibru în materie de resurse bugetare, să nu ducem deficitul într-o zonă care să ne creeze dezavantaje economice pe termen mediu și lung. Cu toate astea noi creștem alocațiile și pensiile. În Germania au crescut pensiile, dar au crescut cu 3,..%. Noi am crescut punctul de pensie cu 14%”, a spus Orban.

Orban: Am avut discuții și vom avea discuții și în cursul zilei de mâine cu UDMR

„Noi am format o echipă de negociere și am abordat individual parlamentarii din zona PSD-ului mare și a PSD-ului mic și a câtorva mici grupări politice, trasmițându-le un mesaj foarte simplu: trebuie să țină cont de interesul României, nu pot să se asocieze unui demers care riscă să arunce România într-o stare de haos, de dezechilibru, care este profund nocivă”, spune premierul.

Ludovic Orban a explicat că Guvernul are de făcut lucruri extrem de importante, cum ar fi: pregătirea deschiderii școlii, organizarea alegerilor locale, negocierea acordului de parteneriat cu UE privitoare la bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027,  Planul național de reziliență și recuperare.

„Și mai avem și această bătălie extrem de grea contra epidemiei care nu respectă nicio regulă. Toate lucrurile astea au nevoie de un guvern care să aibă responsabilitate”, mai spune Orban.

Premierul despre mărirea cu 40% a pensiilor: Dacă noi am fi avut bani și dacă am fi avut garanția că există resurse financiare să creștem pensiile cu 40%, credeți că n-am fi făcut-o?

„În momentul în care crești pensia, trebuie să te angajezi că o plătești pe termen lung. Legea pensiilor prevede o recalculare a pensiilor anul viitor, care presupune o nouă creștere de pensii. Sunt anumite limite. Se poate crea un deficit care nu poate fi susținut și se va întoarce împotriva noastră. La un moment dat, vom fi retrogradați de agențiile de rating. Retrogradarea înseamnă că vom găsi bani din ce în ce mai greu și din ce în ce mai scumpi, la dobânzi din ce în ce mai mari. De asemeena, scade interesul pentru investiții în România. Am crescut pensiile cu maximul posibil, făcând evaluări extrem de serioase, uitându-ne pe prognoze. (…) PSD a guvernat pe creștere economică și nu a majorat pensiile”, a precizat Orban.

Premierul a mai explicat că a trebuit ca Guvernul să adopte toate măsurile de sprijin pentru companii și angajați pentru a apăra locurile de muncă. „La 15 august 2020 avem cu 7.400 de angajați cu contract de muncă mai mulți decât înainte de criză. Șomaj nu este cum anunță, 1 milion de șomeri. Sunt 256.000 care sunt consideați că sunt în șomaj, din care 76.000 sunt în plata indemnizației”, a precizat premierul.

„Suntem primul guvern care a instituit o măsură activă pentru angajarea românilor veniți din Diaspora. Noi plătim 50% din salariul mediu brut pentru trei luni, o să prelungim această măsură, pentru românii care și-au pierdut locul de muncă în Diaspora, s-au întors acasă și sunt în căutarea unui loc de muncă. Măsura funcționează și pentru tineri și pentru cei care sunt aproape de pensie” – Ludovic Orban.

Am reușit să reducem inflația. 2,8% parcă e față de 4,5% cât a fost în anii anteriori. Inflația e tot o formă de taxă care a fost susținută în mod deliberat de guvernele PSD.

Orban despre alegeri: „Cei care își imaginează că pot câștiga voturi atacând primarii PNL și partidul nu înțeleg că nu pot să câștige voturi de la PNL atacând PNL”

„Adversarul nostru este PSD, trebuie să fie mai buni decât noi în bătilia cu PSD. La ora actuală, singura forță politică care poate să câștige în bătălia cu PSD este PNL. Orice atac împotriva PNL, de fapt, face un serviciu PSD. La Constanța, Vergil Chițac este pe primul loc, este pe trend ascendent și va câștiga. Nu pot să înțeleg această strategie (a USR-PLUS – n.r.). Este o strategie perdantă.  Guvernul a căzut pentru că am încercat să ne angajăm răspunderea pe alegerile în două tururi. Soluția ca să batem primarii PSD este concentrarea votului pe candidatul cel mai bine plasat. Asta trebuie să se întâmple peste tot”, mai spune premierul.

„În București, Nicușor Dan a depășit-o pe Firea și este candidatul care poate să o bată pe Firea”

„Cele mai grele alegeri sunt alegerile locale. Noi ne luptăm cu 28 de baroni roșii care sunt la butoane, au armate, în Teleorman cred că cel mai mare anagajtor e Direcția de Asistență Socială sau Spitalul Județean. În Vaslui, la Vrancea este la fel. Ne luptăm cu 1.600 de primari.​​​​​, nu e simplu. În urbanul mic și în rural există foarte multe mijloace de influențare și de determinare a alegătorului să voteze într-un anume fel. Cei care se află la putere sunt avantajați în această bătălie”, a declarat Orban.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang