În pragul alegerilor parlamentare, românii își pun speranțele într-un viitor mai bun, dar nu fără a-și exprima frustrarea față de promisiunile neonorate ale politicienilor și față de situația economică tot mai dificilă. De la generațiile care au trăit sub comunism, la tinerii care nu mai vor să repete greșelile trecutului, fiecare vot contează.
Gândul a stat de vorbă cu mai mulți cetățeni din Capitală pentru a înțelege ce așteptări și speranțe au de la viitorul Parlament al României.
Una dintre cele intervievate reflecta asupra schimbărilor din ultimele decenii și asupra responsabilității pe care o simte față de generațiile viitoare. Pentru ea, alegerile parlamentare nu sunt doar o oportunitate de a alege un partid, ci o continuare a luptei pentru un viitor mai bun pentru copii și nepoți.
Suntem generația care a trăit destul de mult timp în comunism, copilărie și o parte din tinerețe, generația care a ieșit în stradă în ’89, care a adus ani de zile greaua moștenire și care a rămas aici și care dorește acum, pentru copiii pe care îi are și care acum sunt adulți, să aibă un viitor spre Europa, deschis către lume, către ceea ce înseamnă civilizație și progres și în primul rând democrația. Pentru ei ne dorim ca ei să nu trăiască din nou această experiență pe care am avut-o noi și care ne-a învățat să prețuim ceea ce avem acum”.
Mulți dintre cei intervievați și-au exprimat confuzia și frustrarea în fața unui spectru politic tot mai fragmentat și mai greu de înțeles. Unii nu au încredere în politicienii actuali, având în vedere promisiunile neonorate din trecut.
Așadar, procesul electoral devine, pentru unii, o alegere între rău mai mic și mai mare, iar această decizie este însoțită de scepticism și reținere.
Niște alegeri foarte dificile pentru mine. A trebuit să aleg ceva care mi s-a părut cel mai bun pentru ce urmează…. să-și respecte promisiunile, pentru că ne-au înșelat în repetate rânduri și am ținut minte eu cine și-a încălcat promisiunea și acum nu i-am mai votat”.
Un alt intervievat ne-a explicat că, deși nu consideră că vreun partid este perfect, are încredere în stabilitatea pe care un anumit partid ar putea să o aducă. În ochii acestuia, PSD reprezintă o alegere tradițională, mai aproape de valorile pe care le înțelege și cu care se simte în armonie.
Aștept să dea legi bune pentru țară și lumea să o ducă mai bine. Asta sper. Eu votez cu PSD-ul, pentru că-i tradiționalist, adică sunt… și cât de cât a mers treaba bine. Adică aproape de bine. Eu știu…niciodată nu găsești perfecțiune”.
Pentru unii români, participarea la vot este un act de responsabilitate națională. Într-un context în care tot mai multe voci acuză politicienii de populism și lipsă de acțiune concretă, mulți cred că doar prin implicare activă pot schimba ceva. De asemenea, există o îngrijorare legată de polarizarea tot mai accentuată a societății.
Așa ne decidem soarta. Nu trebuie să lăsăm pe mâna celorlalți ce ne dorim noi. Deși sunt cam tensionate anul ăsta, din păcate, să sperăm că o să fie mai bine. Păi cele vechi ne-am lămurit în ultimii 35 de ani. De aia și-au ieșit așa. Rezultatele. De la extremism la populism e un pas. Pentru că oamenii sunt sătui de promisiuni deșarte și au început să se întoarcă, chipurile, la alte, la valori mai adevărate, mai tradiționale, ale românului. Dar eu nu cred în persoane de genul ăsta. Cred că ar fi bine să ieșim la vot, pentru că asta ne-am dorit tot timpul să fie un vot democratic, să ne alegem soarta, să avem un singur candidat și să-l votăm și să sperăm mult mai bine. Eu așa cred că trebuie să mergem cu speranța înainte și optimism, că altfel le facem rău tuturor”.
Un alt respondent a exprimat un sentiment de dezamăgire profundă față de oferta politică actuală, având impresia că nu există un candidat care să-i reprezinte cu adevărat interesele.
Această atitudine este una din ce în ce mai frecvent întâlnită în rândul românilor, care se simt adesea izolați în fața unui sistem politic ce pare să ignore nevoile reale ale cetățenilor.
N-am pe cine să votez”.
La finalul discuției, o altă participantă la interviu a dorit să transmită un mesaj de unitate și speranță cu ocazia Zilei Naționale a României, într-o perioadă în care polarizarea și instabilitatea par a domina societatea. Ea a subliniat importanța de a rămâne puternici în fața dificultăților și de a spera într-un viitor mai bun.
Să ne întărească Dumnezeu să ne dea o soartă mai bună, să fim mai toleranți, mai răbdători și mai muncitori”.
Sursa VIDEO: Mihai Pop – Gândul
CITEȘTE ȘI: