Joi este ultimul termen până la care plicurile cu votul românilor din străinătate trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, cele care vor veni după această dată fiind considerate nule.
Un număr de 39.244 de români stabiliţi în peste 100 de ţări au optat pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit de la românii din Marea Britanie – 9.226, Germania – 5.773, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769. Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda. Un număr de 737.828 de cetăţeni români cu drept de vot cu domiciliul în străinătate (inclusiv cei care vor împlini 18 ani pe 6 decembrie) sunt înscrişi în Registrul electoral, potrivit unei informări a AEP din 18 septembrie.
Pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie au fost tipărite 71.016 buletine de vot – 35.508 pentru Senat şi 35.508 pentru Camera Deputaţilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie.
Alegătorii trebuie să se asigure că expediază plicul exterior cu votul cu suficient timp înainte pentru ca acesta să ajungă în România sau la sediul misiunii diplomatice cel mai târziu la data de 3 decembrie (ora 24,00, ora locală). Plicurile care vor ajunge după acest termen vor fi anulate fără a mai fi deschise, iar voturile nu vor fi luate în considerare.
Alegătorii români care au optat pentru votul prin corespondenţă au primit la adresa indicată materialele necesare exercitării dreptului electoral. Fiecare a trebuit să lipească pe buletinele de vot – pentru Cameră şi Senat – autocolantele cu menţiunea „Votat”, în patrulaterele corespunzând opţiunilor fiecăruia. Cele două buletine trebuiau introduse în plicul interior, care se sigila.
Totodată, aceştia trebuiau să completeze, să dateze şi să semneze olograf certificatul de alegător. Plicul interior şi certificatul de alegător erau introduse în plicul exterior şi sigilate. Pe plicul exterior se lipea autocolantul cu adresa Biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară şi autocolantul pe care sunt imprimate menţiunile ”PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”.