Prima pagină » Alegeri parlamentare » Dan Dungaciu: „A fost o alegere între lumină și întuneric. Dar, ce-i lumină la unii e întuneric la ceilalți, și invers”

Dan Dungaciu: „A fost o alegere între lumină și întuneric. Dar, ce-i lumină la unii e întuneric la ceilalți, și invers”

Sociologul Dan Dungaciu a afirmat la emisiunea Marius Tucă Show că rezultatul alegerilor recente, nu numai parlamentarele de duminică, a fost o alegere între lumină și întuneric. Cu mențiunea că ce-i lumină la unii e întuneric la ceilalți, și invers.

Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Sigur, dar dați-mi voie să încep și eu cu la mulți ani mulți, vă rog, la mulți ani, sănătate și nu evit întrebarea dumneavoastră. Sigur că între lumină și întuneric da. Așa se votează de fiecare dată. Doar că fiecare parte are o altă definiție în tunericul și o altă definiție a luminii, precizează Dungaciu.

Toată lumea a votat pentru lumină

Prin urmare, toată lumea a votat pentru lumină. Doar că cei lumini la alți, întuneric la ceilalți și ce-i întuneric la unii e lumina altora. De fapt, așa aleg în toate alegerile.

S-a votat cu lumina și întunericul, începând din Statele Unite până în multe capitale europene. Ei, o bătălie între lumină și întuneric este și astăzi.

Trump-Kamala, de România

Bătălia între Donald Trump-Kamala Harris, se replică în toată lumea, nu numai aici, în România.

Cred că în foarte multe zone, se dă aceeași bătălie, nu doar aici, în România. Sigur, după materialul clientului, ca să spun așa, da. Această bătălie de tipul acesta, cred că e doar la început, pentru că încă ce se întâmplă în Statele Unite nu și-a făcut încălzirea suficientă și probabil că încă n-a plecat peste ocean. Dar cu siguranță că acest curent va veni. Cred că de ani de zile, marea problemă era că spațiul românesc a fost setat într-un asemenea fel, în care încât un anumit tip de viziune și de stare de spirit în viziunea democrată.

Viziunea democrată mă refer la alt gen de viziune, tot democrată, dar nu democrat în sensul de partid. Ea nu și-a găsit niciun loc în hai să zic așa, ceea ce numim main-stream, cu un termen mai mult sau mai puțin adecvat.

Deci, practic când țâșnea de pe undeva, i se punea un dop, când se auzea că mai gâlgâie, i se mai punea un dop și s-a punea un dop în unele unei stabilități prost înțelese.

De ce a sărit dopul

Și a explodat și s-a umplut de apă toată casă. Și acuma fiecare stă cu găleată, începe să încearcă să scoată apa din casă, dar nimeni nu se uită, spune, bă, stai puțin, de ce ni s-a întâmplat asta totuși? De ce am ajuns în situația asta până la urmă? Pentru că n-am avut, dacă vreți. În momentul în care am dat cu gâlgâi apa în conducte, nimeni n-a permis măcar ca un canal de drenaj să se ducă. Ca să detensionez puțin spațiul ăsta și să-l avem și o valvă într-o zonă de normalizare publică în care, pus în spațiul public începea să se, nu neapărat să-i stopeze, dar să se așeze, dacă vreți, în zone mai mai comestibile politic și social și din toate punctele de vedere. Păi, când ai pus tot felul de dopuri acolo, evident că ți-a izbucnit și ți-a umplut casa de apă, explică plastic Dungaciu situația politică în care ne aflăm.

Și atunci sigur că au trimis tot aceast ceață, această stare de spirit, că toate alegerile sunt o stare de spirit, până la urmă, într-o zonă în care și-a găsit și ea parcursul și ieșirea, așa cum a putut noi. Să fim foarte, suntem într-o situație în care viziunea politică a României a încheiat un ciclu într-un mod absolut jenant, lăsându-ne, dacă vreți, o problemă care nu va fi rezolvată de azi pe mâine, explică sociologul.

Citiți și: Ciprian Ciucu, prim-vicepreședintelui PNL, despre SCENARIUL celor două variante de guvernare: „România trebuie să aibă un guvern cât mai repede”

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și