Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a declarat marţi că invitarea unui reprezentant PSD la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 este un lucru bun pe care îl face preşedintele Iohannis, chiar dacă se întâmplă „în al 13-lea ceas”, pentru a găsi soluţii împreună la criza sanitară. În replică, șefului statului a spus că Rafila nu a fost invitat la Cotroceni în calitate de reprezentant al PSD.
Cazanciuc s-a referit la prezența lui Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la ședință de evaluare și de prezentare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, convocată de șeful statului.
„E bine că în al 13-lea ceas preşedintele României face, practic, un al doilea pas. (…) Îşi dă seama că e nevoie ca specialiştii, nu doar cei care sunt în simbria Guvernului, ci cei care sunt cu adevărat independenţi şi ştiu despre ce este vorba, să meargă să-şi spună opinia, să fundamenteze deciziile ulterioare. Sper să facă ceea ce ar fi trebuit făcut demult, şi anume să invite liderii politici, indiferent de culoare, să invite pe toată lumea la Cotroceni, pentru a găsi împreună soluţii”, a precizat Cazanciuc, citat de Agerpres.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a precizat, la conferința de presă de marți, că Rafila nu a fost invitat în calitate de reprezentant al PSD, ci în calitate de reprezentant al OMS în România.
Președintele Klaus Iohannis a sustinut marți o conferință de presă, de la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, într-un context de accelerare a pandemiei de Covid-19. În ultimele 24 de ore, autoritățile au raportat un număr record de cazuri de îmbolnăviri – aproape 8.000 – dar și de decese – 120 de persoane.
Conferința vine după o ședință de evaluare și de prezentare a măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19, convocată de șeful statului.
La discuțiile cu șeful statului au participat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, șeful SDU, Raed Arafat, precum și alți specialiști în domeniul medical. Este vorba de general dr. Ionel Paul Oprea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății; dr. Andreea Moldovan, Director Medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov; dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.
„Nu mă încântă, merg în campania electorală, oamenii vor să se uite la tine, nu reuşesc să se uite la tine pentru că ai mască, vor sta de vorbă cu tine, nu poţi să stai de vorbă cu oamenii pentru că ai mască, vrei să-i protejezi, păstrezi distanţa. Eu cred că trebuie să facem o discuţie foarte serioasă dacă în momentul de faţă drepturile fundamentale nu sunt puse real în pericol de organizarea alegerilor, în condiţiile în care nu se pot face aşa cum trebuie, pentru că dreptul fiecăruia de a vota înseamnă dreptul de a fi informat, în condiţiile în care nu poţi să informezi. Mergând cu oamenii, trebuie să le explici oferta politică a cuiva, cred că îi privezi de un drept fundamental”, a afirmat senatorul PSD.
În cadrul conferinței de marți, Iohannis a precizat că nu ia în calcul amânarea alegerilor, deși ne apropiem de 8.000 de cazuri de Covid-19 pe zi, iar specialilștii spun că în curând vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi.
„Nu luăm în calcul amânarea alegerilor. Experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem să vedem și în lume ce se întâmplă. Chiar astăzi au loc alegeri în SUA, o țară mult mai rau lovită de pandemie. Nu putem să ne lovim de un anumit număr, ci trebuie să vedem ecoluția în întreg, să luăm acele măsuri care permit controlul extinderii parlamentului și atunci alegerile vor fi posibile”, a spus șeful statului.