Mutare-șoc pe piața politică, pregătită de demisionarii din PSD/ Gruparea care „aspiră” 12 partide, printre care PNȚ, AND și formațiunea lui Vanghelie: „Începem de la articolul 1 din Constituție” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Publicat: 24 10. 2020, 13:30
Actualizat: 24 10. 2020, 13:37

„Replicile” seismului politic din PSD, după ce mai mulți parlamentari și foști miniștri nu s-au regăsit pe listele partidului pentru alegerile parlamentare, reconfigurează scena politică. Joi, GÂNDUL.RO a publicat imagini exclusive de la sediul Partidului Ecologist Român (PER), unde se purtau negocieri intense cu senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, Cătălin Rădulescu, deputatul exclus recent din PSD și Marian Vanghelie. Tot joi, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu și-au anunțat demisia din partid și candidatura pe listele PER.

O decizie surprinzătoare, având în vedere că, cel puțin în ultimele patru legislaturi, PER nu a depășit pragul electoral. Însă în spatele acestei decizii stă un fenomen fără precedent: nu mai puțin de 12 partide mici, care au pierdut sau nu au reușit să își aducă discursul în Parlament, sunt în discuții pentru a-și uni forțele în pragul alegerilor.

Președintele PER, Dănuț Pop, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO care va fi discursul acestui proiect politic care  adună partidele care nu au reușit să aibă o „voce” în Parlament, dar și „injecția” de capital politic de la parlamentarii demisionari din PSD. Fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, susține, pe pagina sa de Facebook, că vor urma alte valuri de demisii în rândul social-democraților. De altfel, potrivit unor surse citate de Europa Liberă, acesta ar fi „artizanul” proiectului politic pregătit în jurul PER.

A plecat Șerban Nicolae. A plecat Liviu Plesoianu (…) Au plecat mulți, foarte mulți, veți afla zilele urmātoare. Acum are Johannis și PSD-ul lui. Cu Ciolacu și toată gașca sa de securistoizi in frunte! Pe toți! E deja proprietarul lor și a voturilor viitoare pentru partid! Vă asigur, insă, că starea asta nu este de durată”, a scris joi pe Facebook Codrin Ștefănescu, lăsând să se înțeleagă că se pregătește ceva.

Dănuț Pop: „Pregătim, în acest moment, o fuziune de forțe politice. E posibil să ajungem la o înțelegere și cu partidul lui Marian Vanghelie. Și cu țărăniștii am făcut un protocol și cu Partidul Unității Naționale, și cu ADN-ul lui Cătălin Ivan”

„Pregătim, în acest moment, o fuziune de forțe politice. E posibil să ajungem la o înțelegere și cu partidul lui Marian Vanghelie (n.r.Partidul Social Democrat Independent).  Și cu țărăniștii am făcut un protocol și cu Blocul Unității Naționale, și cu AND-ul lui Cătălin Ivan (n.r. Alternativa Națională pentru Demnitate). Sunt foarte multe partide politice mai mici cu care suntem în discuții pentru fuziune sau alianțe, dar momentan nu avem o înțelegere finală cu toate. Este vorba despre 12 partide și câteva ONG-uri”, a declarat pentru GÂNDUL.RO președintele Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop.

PER va anunța luni noile „achiziții” ale partidului și temele de campanie: Lucrăm la îmbunătățirea câtorva idei din programul partidului și ne pregătim intens pentru campania electorală

„Am văzut și astăzi (n.r. vineri, 23 octombrie) că au plecat mai mulți oameni politici din PSD. Vom anunța mai mult luni, într-o conferință de presă. Avem în vedere și o relansare a partidului, vom merge în continuare pe zona de mediu, de ecologie, care cuprinde cam toate temele importante ale unui stat democratic. Începând de la punctul 1 din Constituție – România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil până la chestiuni legate de agricultura ecologică. Lucrăm, în acest moment și la updatarea câtorva idei din programul partidului și ne pregătim intens pentru campania electorală. Mai avem de îmbunătățit la program”.

Marian Vanghelie, negocieri la sediul PER

Codrin Ștefănescu despre „exodul” din PSD: „Au plecat mulți, foarte mulți, veți afla zilele următoare. Acum are Johannis și PSD-ul lui”

Strategia de a regrupa nemulțumiții din PSD într-un nou partid, pe care PER o adoptă acum, ar fi gândită de Codrin Ștefănescu, Marian Vanghelie și Șerban Nicolae. Partidul Ecologist Român a participat la alegerile europarlamentare din 2019 în alianță cu PSD și PNȚCD.

„A plecat Șerban Nicolae. A plecat Liviu Plesoianu. Au fost goniți din casa lor și au plecat! Au plecat mulți, foarte mulți, veți afla zilele urmātoare. Acum are Johannis și PSD-ul lui. Cu Ciolacu și toată gașca sa de securistoizi in frunte! Pe toți! E deja proprietarul lor și a voturilor viitoare pentru partid! Vă asigur, insă, că starea asta nu este de durată! Pentru că, membrii și electoratul PSD, nu vor mai accepta trădarea și tura asta de alegeri!

Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, discuții la sediul PER

La alegerile legislative din 2004, 2008, 2012 şi 2016, PER a înregistrat rezultate extrem de mici, nereuşind să ajungă în Parlament

Partidul Ecologist Român nu a reușit să obțină niciun mandat în Parlament după alegerile din 2016, când a reușit să obțină doar puțin peste 1% din voturile românilor. De altfel, la alegerile legislative din 2004, 2008, 2012 şi 2016, PER a înregistrat rezultate extrem de mici, nereuşind să acceadă în Parlament. Ecologiștii conduși de Dănut Pop au obținut rezultate foarte slabe la alegerile din ultimii ani. Partidul, situat sub marja de eroare, în jurul procentului de 1%, va aduna pentru alegerile parlamentare numele cu notorietate care nu au prins loc pe listele parlamentare.

Vineri, PSD s-a confruntat cu un nou val de demisii, aproximativ 20 de social democrați părăsind organizația PSD Constanța

Unii dintre membrii PSD care au pierdut susţinerea partidului şi nu mai candidează pentru un post de senator sau deputat au plecat deja din formaţiunea politică. Este vorba despre nume grele din PSD, unii dintre ei foşti miniştri – printre aceştia Şerban Nicolae, Liviu Pop sau senatorul de Neamţ Dan Manoliu. De asemenea, şi Liviu Pleşoianu, Radu Preda sau Vlad Bontea și-au anunțat deja demisia sau sunt pe cale de a demisiona din PSD.

În acelaşi timp, mai sunt şi alţi membri care sunt nemulţumiţi şi se află pe picior de plecare, iar demisiile din PSD se țin lanț.

Aproximativ 20 de membri ai organizaţiei municipale PSD Constanţa au demisionat din partid, printre care şi viceprimarul în funcţie Dumitru Babu, după ce, în urmă cu două zile, a demisionat din formaţiunea politică primarul în funcţie Decebal Făgădău, scrie ziuadeconstanta.ro. Făgădău, care a pierdut alegerile la Constanța în favoarea candidatului PNL, Vergil Chițac, a primit o nouă lovitură miercuri, 21 octombrie, când ar fi aflat din presă că a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar penal în care este acuzat de abuz în serviciu, alături de fostul primar Radu Mazăre şi alţi patru funcţionari ai administraţiei locale. În aceeași zi, edilul și-a înaintat demisia din partid, iar vineri alți aproximativ 20 de membri PSD Constanța și-au depus demisiile.

Surse din PSD Constanţa susţin că seria demisiilor ar putea continua, în contextul în care sunt nemulţumiri printre care cea privind felul în care au fost stabilite listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.