Rezultate parțiale alegeri parlamentare 2020. Platforma Code for România a început duminică seară să centralizeze numătoarea voturilor, realizată de Biroul Electoral Central. După numărarea a peste 95 la sută din voturi PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS. Marea surpriză o constituie, însă, scorul realizat de AUR, o formație neparlamentară care va intra în noul legislativ.
PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR au trecut pragul electoral la alegerile de duminică și vor forma viitorul Parlament, potrivit datelor finale anunțate de Biroul Electoral Central. PMP și ProRomânia nu au trecut pragul electoral.
PSD a obținut la Camera Deputaților 28,9%, iar la Senat 29,32%
PNL a primit 25,19% la Camera Deputaților, în timp ce la Senat a primit 25,58%.
La Camera Deputaților USR PLUS a înregistrat 15,37% din voturi și 15,86% la Senat.
AUR a înregistrat un scor de 9,08% la Camera Deputaților și 9.17% la Senat, iar UDMR 5,74% la Camera Deputaților și 5,89% la Senat.
PMP și ProRomânia nu au trecut pragul electoral. PMP a primit 4,82% din voturi la Camera Deputaților și 4,93% la Senat, iar ProRomânia – 4,09% la Camera Deputaților, iar la Senat 4,13.
Potrivit reprezentanților BEC, datele sunt obținute din centralizarea rezultatelor înainte de soluționarea contestațiilor depuse la Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat marți, 8 decembrie, centralizarea voturilor din 98,68% din secții, până la ora 14.30.
Astfel, PSD a obținut 29,38% pentru Camera Deputaților și 29,81% pentru Senat.
PNL a fost votat de 25,16% dintre alegători pentru Camera Deputaților și de 25,56% pentru Senat.
Alianța USR-PLUS a obținut 14,96% pentru Camera Deputaților și 15,44% pentru Senat, AUR – 8,93% pentru Camera Deputaților și 9.1pentru Senat.
PMP – 4,75 %
Pro România – 4,13%
PMP – 4,88%
Pro România – 4,18%.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni seară, centralizarea voturilor la ora 21.00. Astfel, rezultate parțiale de la această oră arată că PSD a obținut 29,69% pentru Camera Deputaților și 30,13% pentru Senat.
PNL a fost votat de 25,18% dintre alegători pentru Camera Deputaților și de 25,58% pentru Senat.
USR PLUS a obținut 14,75% pentru Camera Deputaților și 15,24% pentru Senat, AUR – 8,69% pentru Camera Deputaților și 8,77 pentru Senat.
Camera Deputaților:
PMP – 4,68 %
Pro România – 4,17 %
Senat
PMP – 4,81%
Pro România – 4,22%.
––––––
Rezultate parțiale Senat:
Bătălia politică la aceste alegeri vine la pachet cu o serie de surprize. PNL, partidul de la guvernare, este devansat de PSD, potrivit primelor rezultate ale exit-poll-ului realizat de Avangarde-CURS. În același timp, AUR, un partid nou neparlamentar are mari șanse să intre în noul legislativ.
Dacă la alegerile din ultimii ani existau mai multe exit-poll-uri, în acest an, doar cele două institute – Avangarde și CURS – au operatori pentru teren pentru un singur studiu, fiind acreditate de BEC.
Rezultatele parțiale confirmă momentan podiumul anunțat de sondajul exit-poll CURS-Avangarde, comandat de Antena 3. Potrivit acestuia, PSD a devansat PNL cu un procent și jumătate la Camera Deputaților: 30,5%, respectiv 29% din opțiunile alegătorilor. USR-Plus are 15,9% din voturi, iar marea surpriză o reprezintă partidul AUR, care ar obține 5,2%, trecând astfel pragul impus formațiunilor politice pentru a intra în Legislativ.
Președinte PNL Ludovic Orban a transmis, duminică, la închiderea urnelor, un mesaj categoric pentru cei care nu au votat la alegerile parlamentare. Pe viitor aceștia ar trebui să considere scrutinul foarte important, a avertizat Orban.
„Transmit un mesaj și către cei care din diferite motive au ales să nu își exprime opțiunea de vot. Puterea în societate aparține cetățenilor. Dacă ei nu exercită această putere înseamnă a o lăsa în mâna altora. Cu cât numărul celor care își exercită această putere de a delega unor reprezentanți destinul României pe o perioadă de 4 ani de zile, cu atâta democrația este mai puternică și este reprezentativă”, a spus Orban.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este exclusă posibilitatea constituirii unui guvern PSD-PNL şi a adăugat că aşteaptă ca Ludovic Orban să-şi dea demisia din funcţia de premier. Liderul PSD spune că a avut o discuţie cu liderul Pro România, Victor Ponta, dar nu în ce privește formarea Guvernului.
Întrebat la România TV dacă există posiblitatea formării unui guvern PSD-PNL, Ciolacu a afirmat că este exclusă această variantă.
„Eu am anunţat în campania electorală că excludem să facem un guvern cu PNL. Votul românilor este foarte clar. România intră într-o nouă etapă”, a spus Ciolacu.