Comisia Electorală Centrală (CEC) a raportat că toate cele 1.988 secții de votare din Republica Moldova au fost deschise la ora 7:00. Și-au început activitatea și cele 30 de secții organizate pentru alegătorii de la est de Nistru.
Luni seară, 21 februarie, a fost finalizată numărătoarea voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit datelor centralizate, 1.546.077 de cetățeni au votat, iar dintre aceştia, 656.354, adică 42,45%, au optat pentru Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova.
Principalul contracandidat Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, susținut de Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), a fot votat de 401.726 voturi, adică 25,98% din totalul alegătorilor.
Rezultatul referendumului după centralizarea voturilor din 2.219 secții de votare (100%), și un total de 1.488.874 de voturi valide:
Voturi DA: 50,46% (751.235 de voturi)
Voturi NU: 49,54% (737.639 de voturi)
Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, precum şi rezultatul referendumului ce demonstrează „ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova”.
„MAE exprimă preocuparea puternică faţă de ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor. Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informaţiile expuse în ultimele zile de autorităţile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susţinute cu resurse financiare considerabile”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, luni seară, de MAE.
Rezultatele prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 97% din secții, arată că Maia Sandu a primit 629.946 de voturi, iar Alexandr Stoianoglo, 397155. Președintele în exercițiu al Moldovei a fost votată de 41,82% dintre alegători, în timp ce candidatul socialiștilor a luat 26,36% din voturi.
Cei doi se vor confrunta în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
În ceea ce priveşte referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, scorul se menține strâns, cu un mic avans pentru tabăra care nu vrea în UE.
Concret, 50,14% dintre moldoveni au votat „NU”, iar 49,84% au votat DA.
Datele CEC arată că, după numărarea voturilor din peste o mie din totalul celor 2.219 secţii de votare (46,87%), Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) a obţinut peste 35% din sufragii (160.103 voturi), în timp Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova) a atras voturile a peste 29% (135.168 voturi).
Pe locul al treilea se regăseşte Renato Usatîi (Partidul Nostru) cu peste 14% din voturi.
Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat că a început colectarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale din 2024, care o plasează pe Maia Sandu pe primul loc, cu peste 33% din voturi. Cifrele vin după centralizarea a 21% din totalul proceselor verbale. Aceste rezultate au fost obținute prin colectarea datelor din localitățile rurale mici din Republica Moldova. Dacă aceste rezultate se păstrează, peste două săptămâni va fi organizat turul II al alegerilor prezidențiale.
Clasamentul candidaților, după numărătoarea parțială până la ora 23:00 (sursa: alegeri.md)
Primele rezultate preliminare ale alegerilor din 20 octombrie 2024 vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Suspansul va fi păstrat până atunci deoarece nu există un exit-poll.
La ora 21:00 au votat în total aproape 1,55 milioane de alegători (51,4%), dintre care peste 16,1 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 225,7 de mii la secțiile de votare în străinătate, anunță oficialii din Republica Moldova.
Autoritățile au anunțat că la ora 20:00 au votat în total peste 1,51 milioane de alegători (50,5%), dintre care peste 15,8 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 212,9 de mii la secțiile de votare în străinătate. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la ora 18:00, la referendumul constituțional au participat 1 228 650 de alegători, reprezentând 42,44% din totalul celor înscriși în listele electorale, iar prezența la alegerile prezidențiale a fost de 45,85%, transmite alegeri.md.
48,55% din cetățenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de votare. Potrivi alegeri.md, participarea de la acest scrutin a depășit prezența la vot din turul 1 al alegerilor din 2020.
Au votat 1,44 milioane de alegători, dintre care peste 15 mii de cetățeni din localitățile din stânga Nistrului și 197,9 de mii la secțiile de votare în diasporă.
Pragul pentru validarea referendumului constituțional de 33,3% a fost depășit!
Până la ora 17, 1.263.670 de cetățeni moldoveni au votat (43,27% din electoratul cu drept de vot). Până la ora 15:00, 907.594 de votanți au votat pentru referendumul constituțional în vederea aderării Republicii Moldova la UE (32,11%), potrivit declarațiilor făcute de președinta Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Angelica Caraman, citată de Moldpres.
Pentru ca referendumul să fie validat, pragul atins trebuie să fie de 33,3%.
70 de incidente au fost raportate pe parcursul zilei.
Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat la scrutinul prezidențial, dar a refuzat să voteze și la referendum:
„Acest referendum nu este despre integrare europeană, ci este despre modificarea constituției. Republica Moldova să revină la normalitate. În primul rând, vreau să constat că cetățenii Republicii Moldova sunt foarte tineri, cu o prezență foarte bună la vot, mă bucur de acest lucru, chiar este mai mare prezența decât în urmă cu patru ani, în turul întâi. Asta înseamnă că interesul față de aceste alegeri este destul de mare.Eu am votat pentru ca Republica Moldova să revină la normalitate, cred că patru ani de așa-numite timpuri bune deja trebuie să se finalizeze, oamenii vor un președinte care să-i reprezinte, care să nu împartă cetățenii Republicii Moldova în buni și mai puțin buni. Noi dorim un președinte al țării care să respecte constituția, să pledeze pentru dreptate, să fie deschis pentru dialog și pentru estul și cu vestul, nu doar cu cei din vest, un președinte care să fie deschis pentru dialog și cu cetățenii noștri din Transnistria.Eu nu am participat la referendum, eu nu sunt de acord cu modificarea Constituției prin modalitatea aceasta „bandită”, care nu dă posibilitate cetățenilor să se expună și pe aceste subiecte. Acest referendum nu este despre integrare europeană, ci este despre modificarea constituției și noi considerăm că este anti-constituțional și ilegal”.
1.114.000 de persoane au votat până la ora 16 (40%). După amiază au început să iasă în număr mare și votanții mai tineri din segmentul 36-45 (de ani), potrivit CEC.md.
Peste un milion de cetățeni moldoveni au votat până la ora 15, adică 34,90% dintre cei cu drept de vot.
La Chișinău au votat aproape 230.000 de cetățeni, iar în diaspora – aproape 120.000.
Cu o oră în urmă, Maia Sandu a publicat o fotografie, susținând din ultimele informații că au votat peste 100.000 de moldoveni din diasporă.
La ora 10:30, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, și-a exprimat votul doar pentru scrutinul prezidențial, dar a refuzat să voteze și la referendum. Candidatul de stânga a declarat pentru presă locală că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, dar nu este de acord cu referendumul propus de actuala guvernare.
„Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea, dar în acelaşi timp eu sunt adeptul…. am aspiraţie europeană”, a explicat Stoianoglo pentru Radar Politic.
Principalul adversar politic al Maiei Sandu a spus că a votat pentru „pace”, pentru o „politică externă echilibrată” și relații bune „cu UE, Rusia, SUA și China”:
„Am votat pentru o Moldovă paşnică, o Moldovă modernă, o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetăţenilor, oamenilor noştri, indiferent de etnie, vârstă, viziuni politice, religie. Calea corectă de dezvoltare înseamnă că toate acţiunile noastre trebuie să fie îndreptate numai pentru interesele Republicii Moldova şi a oamenilor care trăiesc aici”, a adăugat Stoianoglo.El a mai afirmat că vrea ca Republica Moldova să aibă, după alegerile prezidenţiale, o politică externă echilibrată şi relaţii tradiţionale cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii şi China.În fine, Stoianoglo a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va efectua o primă vizită în Transnistria.”Prima vizită o voi efectua în Transnistria. Noi trebuie în primul rând să ne concentrăm pe agenda internă a Republicii Moldova”.
Candidatul formaţiunii politice „Partidul Nostru” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, spune că a boicotat și el referendumul pentru modificarea Constituţiei.
„Astăzi am luat un singur buletin, aşa cum am şi spus, dar în acelaşi timp am făcut un apel la cetăţeni să facă aşa cum ştiu ei. Iată că mama a luat două buletine de vot. Eu consider că nu are dreptul nimeni să îşi asume decizia a sute de mii sau milioane de cetăţeni. Asta a fost decizia mea personală”, a afirmat Usatîi.
850.000 (30%) dintre cetăţenii moldoveni au votat până la ora 14 la secțiile de votare. În continuare, femeile au ieşit în număr cel mai mare (53,6%), spre deosebire de bărbaţi (46,4%). Persoanele vârstnice sunt cele mai active la vot pe teritoriul ţării. În diasporă, cei mai mulți moldoveni care au votat provin din cohorta milenială (categoria de vârstă 26-35 de ani) și din cohorta generației X (categoria 36-45 de ani care a copilărit în timpul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească).
Candidata independentă susținută de PAS pentru președinția Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exercitat dreptul de vot la scrutinul prezidențial și la referendum, afirmând că a votat pentru „pace și libetate”. Președintele în exercițiu i-a îndemnat pe moldoveni să iasă la vot.
„Azi am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca Moldova să poată să-și construiască viitorul pe care-l dorește și pe care-l merită. Moldovenii trebuie să-și determine soarta. Votul fiecăruia este important. Nu este doar o ștampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine. Dragi moldoveni de acasă, dragi moldoveni de peste hotare, ieșiți la vot! Luați 2 buletine de vot – unul pentru referendum și altul pentru alegerile prezidențiale. Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să-și determine soarta. Nu alții”.
Prim-ministrul Dorin Recean a fost prezent la o secție de vot în jurul orei 13:00 pentru a-și exercita dreptul la vot. După ieșirea de la urne, Dorin Recean a făcut declarații, chemând cetățenii să voteze pentru un „parcurs european al Republicii Moldova”:
„Am votat pentru ca Republica Moldova să iasă învingătoare. Vreau să îndemn pe fiecare să meargă la secția de votare, să ridice două buletine de vot: unul pentru prezidențiale și unul pentru referendum și, noi, împreună să determinăm care este calea de dezvoltare a țării noastre, iar calea este Uniunea Europeană. Invit toată tema din Diaspora să mergem împreună și să votăm ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova”.
Premierul Republicii Moldova acuză Moscova pentru tentative de destabilizare:
„Chiar dacă încearcă, nu vor reuși. Am ferma convingere că toți cetățenii Republicii Moldova sunt cetățeni deștepți, harnici și știu să separe grâul de neghină și vor vota pentru dezvoltarea Republicii Moldova, vor vota independent, dar nu lăsați să se influențeze de minciuni, propagandă și de grupări criminale. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat în acest sens că vede o organizare a electoratului, în mod special a transportului electoratului, se fac și cadouri acolo și am atenționat autoritățile Federației Ruse că este ilegal în Republica Moldova”
Potrivit datelor preluate de la Comisia Electorală Centrală, peste 740.000 de cetăţeni ai Republicii şi-au exercitat deja dreptul la vot. Prezenţa la vot este acum la 26%. Majoritatea votanților, peste 53%, sunt de sex feminin. Cea mai activă categorie de vârstă este în continuare tot 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 73.000 de persoane.
La referendum au votat doar 440.000 (16,14% dintre alegători), mai puțini decât la alegerile prezidențiale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.
20% din alegători au votat pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova până la ora prânzului. Sunt peste 538.000 de voturi exprimate în scrutinul prezidențial, adică 19.3% din totalul alegătorilor.
Prezența la vot la secțiile din România este crescută. O filmare făcută la secția de votare Eugeniu Carada arată o coadă de votanți ce își decid viitorul țării lor natale (VIDEO). În România sunt deschise 16 centre de votare pentru scrutinul de duminică din Republica Moldova.
Trei secţii sunt deschise în Bucureşti, câte două la Cluj şi Iaşi şi câte o secţie în oraşele: Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Suceava şi Timişoara.
362.000 de cetățeni și-au exprimat dreptul de vot la scrutinul prezidențial.
În primele două ore, peste 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot. Astăzi, 20 octombrie 2024, vor decide alegerea viitorului președinte sau realegerea celui aflat în exercițiu, Maia Sandu. În România, peste 100 de persoane au votat până la ora 9 la Cluj-Napoca, în cele două secţii de votare deschise la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.
Cetățenii vor putea vota și pentru modificarea Constituției în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, majoritatea, peste 51%, sunt de sex feminin, iar cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara țării au votat peste 9.000 de persoane, în cele 231 de secții de vot deschise în străinătate.
La prima oră de la deschidere, când încă era întuneric, la o secție de vot din Chișinău a fost raportată o pană de curent, dar votarea a continuat să se desfășoare, votanții băgând voturile în urnă ghidați cu lanternele telefoanelor mobile.
În listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători, fiind tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, dintre care 1,7 milioane au fost distribuite secţiilor din afara ţării. Buletinele de vot au fost tipărite și în limbile minorităților naționale, inclusiv în ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă și romani.
Sursa Galerie Foto: Profimedia
Sursa Video: YouTube – Radar Politic, Renato Usatîi, Facebook – Maia Sandu