Elena Lasconi a declarat la Europa Liberă, luni, că susține prezența unui număr mai mare de trupe străine în România. Ea spune că bugetul pentru ministerul Apărării nu ar trebui majorat.
Candidata USR la alegerile prezidențiale s-a bâlbâit când a fost întrebată dacă știe câte trupe străine avem în România: „Cred că ar fi grozav să avem mai multe trupe străine”.
Lasconi a specificat că este demonstrată eficiența prezenței trupelor NATO: „Țările cu trupe străine NATO nu au fost niciodată atacate”.
Întrebată de numărul trupelor străine în România, Lasconi a făcut o gafă privind grupul de luptă al NATO:
„Avem doar o singură trupă de luptă și avem din Franța, din Anglia….”.
„Eu așa simt, că o să fie pace”, a spus candidata USR, adăugând detalii despre rolul Turciei în securitatea Mării Negre.
„E foarte important ca, exact cum vorbesc despre noi că suntem un factor de stabilitate și eu consider că rolul Turciei este foarte important. Nu aș putea să vă zic în detaliu ce scrie, că probabil dvs. v-ați gândit la niște lucruri…”, a răspuns Lasconi.
Întrebată ce ar face în calitate de Președinte dacă rușii înaintează până la Odessa, Lasconi a răspuns:
„Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să discuți cu partenerii NATO, pe urmă să convoci CSAT. Eu cred că o să se ajungă la pace la anul, asta cred, e tensiuni mare în toată lumea, China pare că amenință Taiwanul, cred că, eu așa simt, că o să fie pace, dar cred că pacea se va încheia atunci când va dori poporul ucrainean. Eu dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș da teritorii, în niciun caz”.
Grupul de Luptă NATO de la Cincu, condus de Franța, are circa 1.500 de militari și va crește la 4.000 din 2025, în luna mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring. Grupul va dispune și de aparatură militară – în prezent fiind 13 tancuri Leclerc, urmând ca numărul acestora să crească la 50, precum și de obuziere Caesar.
Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), a format BGFP pe teritoriul național. Acesta cuprinde militari din Belgia, Țările de Jos, Luxemburg, Portugalia, precum și din Spania. Chiar ieri, militarii din brigada de infanterie marină ‘Tercio de Armada’ au ajuns la baza Cincu, din România.
Aceștia vor dispune de un subgrup tactic mecanizat compus din peste 200 de soldați și aproape 40 de vehicule care vor fi integrate într-un batalion multinațional condus de Franța.
În cadrul Forţei de reacţie rapidă, Franţa are peste 500 de militari cu vehicule blindate şi dispozitive de luptă: tancuri Leclerc, tunuri Caesar, lansatoare multiple de rachete LRU (echivalentul HIMARS), dar și alte vehicule blindate și tancuri ușoare de tipul AMX-10 RC cu tunuri de 105mm, precum și sistemul de rachete antiaeriene Mamba (SAMP/T). Pentru apărare antiaeriană, România dispune de sisteme Patriot și de scutul antirachetă de la Deveselu, precum și de două escadrile F-16.
Țara noastră va dispune 54 de tancuri M1 Abrams de fabricație americană printr-o achiziție record de 2,5 miliarde de dolari, iar până în 2031, aviația va cuprinde avioanele americane F-35 din generația a cincea. La Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu se află în prezent aproximativ 4.000 de militari americani, în sistem de rotație
Citește și: